Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Máme taková nemilý problém.Moje malá cucala asi do 3 měsíců dudlík a ze dne na den ho prostě nechce a cucá si místo něj paleček.Cucá ho ale jen,když jde spinkat,nebo když třeba jí,tak si tím palečkem pomáhá,nebo prostě když je nějak nervózní,jinak ne.Má teď půl roku.Mám strach,že jí to neodnaučím.Nemáte někdo nějakou radu,co s tím?
Bianco máme stejný problém. Vítek měl dudlík do tý doby, než se naučil strkat do pusy paleček. Už jsme to eliminovali na dobu při usínání a když je nervozní, trochu jsem doufala, že ho to přejde, až mu vyrostou zuby, ale paleček měl tuhleva pokousanej a jemu to vůbec nevadí…Takže doufám, že se dočkám nějakých rad.
uz mame zubka jednoho a vubec ji to neomezuje:-(ale kdyz si hraje,nebo neco dela,tak si na nej ani nevzpomene
taky se přidávám do klubu čekatelů na radu, cucá hlavně při usínání, bez toho neusne, když je nervozní, unavenej, naštvanej a když mě chce zlobit, to ho ani necucá, jen strčí do pusy a čeká,až mu ho budu vyndavat, ale přijde mi, že se to postupně mírní, tak doufám, že ho to samo přejde
Omlouvám se za předchozí příspěvek, byl ode mě - chybička ![]()
Já píšu z druhé strany, a proto taky anonymně.
Já jsem měla palec v puse až do 14 let, když jsem šla na střední. Naši mi v tom nedokázali zabránit. V psychologických knihách jsem našla, že je to způsobené nedostatkem „sociální stimulace“ ![]()
Když jsem byla menší, tak mi zavazovali ruce, stejně nepomohlo. Palec jsem měla i když jsem koukala na televizi. Pak to prostě přešlo samo, ale jak píšu, až ve 14 letech, když jsem musela spát na výletě se spolužačkami na pokoji a nechtěla jsem se ztrapnit. Samozřejmě to odnesl můj předkus ![]()
Snad budete úspěšnejší, držim „palce“ ![]()
Anonymní toho se přesně bojím, že mu to vydrří do vyššího věku. Na druhou stranu si říkám, že mě se ve školce smát nebudou…
Mě radili namočit prst do pepře, soli, chilli a podobně, ale mám strach, že si tím šáhne do oka, takže tohle můžu řešit až v pozdějším věku. Zkoušela jsem zelený a černý čaj, oba jsou hořký, trpký, ale tomu zmetečkovi to ani troxhu nevadilo.
Ahojky.. Ja to zazila u nejstarsi dcerky taky.. Proste dite v urcitym veku zacne si strkat do pusinky palec.. Ja hned kdyz jsem to zjistila, tak jsem palec vyndala a dala misto nej dudlik.. nekdy to nefungovalo ale vetsinou ano.. Nekteri mi rikavali proc ji porad strkam ten dudlik, ale ja vedela ze je jednoduzsi odnaucit od dudliku.. Ve dvou letech jsme uz i spinkali bez dudliku..
Mladsi dcerka mi od narozeni dudlik nechtela (uz v porodnici ji sestricky strkaly prstik do pusy aby se uklidnila ) tak si to zapamatovala a do dnes (3 roky) si ho cuca.. nic nepomaha abysme ji to odnaucili.. Cuca si ho pri usinani ale i pres den.. (mimochodem pry moje tchyne kdyz se zapomnela tak si cucala palec i pri maturite..)
U tretiho miminka jsem uz vedela jake jsou sestricky v porodnici, tak jsem si hned poridila dudlik a i pres to ze mi to nedoporucovali (pry ztrati ssaci reflex)jsem ho malemu davala na uklidneni (aby neplakal nez ho prebalim a nakrmim, nebo pri vizite..)
Takze doporucuji vyndavat z pusinky prstiky a nahradit ho dudlikem nebo kousatkem..
Hodne stesti..
Agulo vyndaváním palečku a strkáním dudlíku jsme strávili jeden víkend a výsledek byl ten, že už si palec strká jenom při usnutí, nervozitě a nudě.
Dneska už vím, že udalšího dítěte, sebou beru do porodnice dudlíka abudu mu ho cpát do pusy hned. V nemocnici jsme měli k dispozici jenom klasické kytičky a ty jsou veliký a malýho dusily, pak doma dostal malý nuk, nejdřív ho nechtěl, pak ho asi měsíc dudal no a pak objevil paleček.
no jo, mě je to jasné, že si za to můžu sama, dudlík jsem mu dát nechtěla, mám k nim averzi, vždycky mi to dítě s ním přijde jak s roubíkem
tak jsem měla i tajně radost, že malej dudlíka nechtěl, no snad se nám podaří se to odnaučit, v září jde do školky, tak ho to mezi dětmi třeba přejde
Děvčata, z toho cucání palečku si vůbec nic nedělejte. To je nepodmíněný reflex, patří to k určité vývojové fázi dítěte. To nemám ze své hlavy, říkával to známý pediatr prof. Švejcar (bohužel už není mezi námi…) Je doložené fotkama z ultrazvuku, že děti toto dělávají v prenatálním věku. Před nástupem na základní školu to stoprocentně zmizí.
Jura007 píše:
Děvčata, z toho cucání palečku si vůbec nic nedělejte. To je nepodmíněný reflex, patří to k určité vývojové fázi dítěte. To nemám ze své hlavy, říkával to známý pediatr prof. Švejcar (bohužel už není mezi námi…) Je doložené fotkama z ultrazvuku, že děti toto dělávají v prenatálním věku. Před nástupem na základní školu to stoprocentně zmizí.
Juro tak mě to celkem nevadí, jenom pokud jedem v kočárku a on kouká do blbá a navíc palec v puse k tomu
Ponejvíc to vadí dětské…Já mám jenom trošku strach o jeho zoubky, ale jak jsem psala, mě se děti ve školce smát nebudou.
U nás to samé, dudlík Maxík zavrhnul, jakmile objevil prsty. Necucá jen paleček, ale všechny prsty, občas i palečky oba (každý v jednom koutku pusy). Vyndavání z pusy nempomáhá, dudlík okamžitě plive ven. Je zajímavé, že před usnutím to nedělá. ![]()
Já bych to až zas tak neřešila, dělá to hodně dětí a snad to samo přejde, ale docela jste mě vyděsily, že by to mohlo v některých případech přtrvávat i do školního (pubertálního) věku…
![]()
takže asi žádná pomoc není,asi jen čekat,že?Já si právě pamatuju,že jsme měli spolužačku a ta si cucala palec až do 5 třídy,tak se toho právě strašně bojím.Ale na druhou stranu fotky co mám z ultrazvuku,jak byla malá ještě v bříšku,tak tam si ho taky cucá:-)
Tak my máme to samé - žádné vnucování dudlíku nepomohlo a že jsem se fakt snažila. Bojím se protože já si ho cucala do 6 let a odnesla jsem to předkusem - pomohli mi až na táboře kde mi zavazovali ruce do obinadla. Malá navíc necucá palec ale prostřední prsty (viz fotka) takže to vypadá fakt divně. Snad to přejde, ale každá rada dobrá… ![]()