Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Cibulku nakrájenou nadrobno a angl.slaninu na menší kostičky opeču dorůžova na lžíci oleje(pokud tučnější slanina, tak není potřeba. Pak přidám na kostičky nakrájenou cuketu, osolím a dusím, dokud není měkká.Potom směs zaliji rozšlehaným vejcem a míchám do zhoustnutí.(dle chuti se může přidat trochu koření na čínu nebo jiné).Dobré s brambory nebo chlebem.
Ahojky,jsem tady od včera a tak zatím se musím trochu seznámit.Prohledla jsem recept na cuketový nákyp a vyskouším mam zamraz.cuketu.Mam hodně receptu a tak se mohu podělit.Zdraví Anuš ![]()
@EEEDIT píše:
Ahoj, máme nejraději jako řízek, ale i zapečenou.
Játra na cibulce ,přidat tymián, pepř.Pekáč vymazat máslem a vysypat strouhankou.Prosolenou okapanou cuketu nakrájenou na půlměsíčky, poklademe pořádně dno pekáčku na to nasypeme předpřipravená kuřecí játra na cibulce -cibulkou nešetřit, já si ještě jednu nakrájím a udělám hodně do zlatova a tu nasypu ještě na játra.Pak opět pořádná vrstva cukety a nechat zapéct na 10 minut v troubě.Masox rozpustit v půl až třičtvrtě hrnku vody a polít směs .(Jde to i bez masoxu-vývar)Poté překrýt vrstvou zakysané smetany a posypat sýrem.Opět zapéct cca 20-30 minut.Sýr je zlatavě upečen. Moc nám to chutná a je toho hodně.Třeba to bude chutnat i Vám:-) Příloha-brambory.
3× cibule
1× velká cuketa
2× balení kuřecích jater(vanička)
2× zakysaná smetana
tymián, pepř
sýr podle chuti
masox nebo vývar
máslo, strouhanka
Zkusim.dik
Ja mam rada plnene cukety s bramborovou kasi. Cukyny oloupu, rozkrojim na pul, vydlabu vnitrek. Lehce nasolim, aby pustily vodu.
Mezitim si pripravim smes: mlete maso, vnitrek cukyn, rajcata, houby, cibule, cesnek.Vse uvarim dohromady. A v prubehu vse ochutim - kazdy podle sve chuti.
Cukyny osusim od vody. Pokladu na pekac, naplnim touto smesi a na vrch jeste nastrouham uzeny eidam (nekdo to nedela)
Necham zapect v troube tak na 20 min. a k tomu si davame kasicku nebo bastime jen tak..
Nádivka z cukety
1/2 kg strouhané cukety,15-20 dkg debrecínských párků,15-20 dkg strouhaného sýru,2 vejce,200 ml hladké mouky,70 ml oleje, 1/2 prášku do pečiva,4-6 prolisovaných stroužků česneku,2 lžičky vegety…brambory, sůl, drcený kmín, olej
Do dobře vymazaného pekáčku naskládáme nakrájené syrové brambory, které jemně osolíme a posypeme kmínem. Ostatní suroviny smícháme v míse a přilijeme do pekáčku na brambory. Pečeme cca 1 hod. při 170°C ke konci 150°C.
Cukety mam rada hlavne dusene s ostatni zeleninou(paprika, fenykl, rajcata) na cibulce, cesmeku a bylinkach nebo v rajcatove omacce. Tohle muzu k cemukoliv, k masu, ryzi, testovinam.Ale i pouze cukety dusene s cibuli, cesnekem a bylinkama jako prilohu. Pak je miluju v ratatouille nebo je klidne dusim i v rajcatove omacce s mletym masem. Pouzivam radeji ty malicke, nez klasicke velke cukety. Posledne jsem delala polevku ze zluteho hrachu a cuketkama a mrvi, taky vynikajici.
Pridavam i do leca a nebo do michanych vajicek na cibulce jako mozecek.
Nastrouhana cuketa, zalit smetanou, nastrouhat nivu, protlak, sul, pepr. Mozne i zel. bujon.
Smes se dava na těstoviny. Recept se mi moc nezdal ale je to dobre.
Mleté maso (cca 0,5kg) ochutíme solí, pepřem, tymiánem, rozmarýnem, česnekem, přidáme vajíčko, trošku mléka a strouhanky a vyložíme menší plech (dno i strany). Do mísy si nastrouháme cuketu, nasolíme a po chvíli vymačkáme vodu. Přidáme asi hrst nasekaného kopru, česnek a kelímek zakysané smetany, promícháme a dáme na maso na plech. Pečeme na 170°C cca 30 min. Jako přílohu dávám nové brambory.
Cuketové zelí- podusit na hrubo nastrouhanou cuketu (cca 15min) a ochutit sůl, cukr, ocet. Výborná alternativa sladkého zelí která nenadýmá ![]()
Také u nás je oblíbená dušená jako zelí - osmažit cibulku, přihodit kmín, přidat cuketu, sůl, ocet, lehce přisladit. Polovinu cukety nastrouhám na hrubém struhadle, druhou polovinu nakrájím tenké nudličky. Zahušťovat netřeba.
Já jsem akorát včera pekla cuketový koláč, konkrétně tenhle, a je moc jednoduchej a dobrej: