Recept: Croissant máslový

Přidat recept
 
Hodnotilo 1 lidí

Jarní, snídaňový, francouzský, voňavý, ale občas také tvrdý, připálený, vysušený. No nikdo není dokonalý. Chce to čas, trpělivost mnoho a mnoho sežraných croissantů, než konečně přijdete stou největší chloubou, kterou stejně ani nestačíte dozdobit a nacukrovat, protože zmizí z plechu dřív, než stačíte říct „nežerte to“. :-D

Postup

Ze všech surovin vyjma másla a vajíčka, vytvořím hladké nelepící se těsto (někdy ještě přidám kapku mléka, když je těsto příliš suché) a dám na hoďku odpočinout do lednice. Ač bude těsto řvát Mamí vytáhni mě a už mě upeč, nechte ho tam křiklouna. Chce to čas.

Vykynuté těsto si rozválíme na plát a poklademe jej nakrájenými plátky másla. Plát přeložíme na půl a máslo do plátu zaválíme, zase přeložíme na půl, zaválíme a ještě jednou. Poté svineme do ruličky, zabalíme do igelitového sáčku a necháme zase hodinku odležet. To už těsto neřve, řve rodina.:-D

Po hodině těsto rozválíme, opět aspoň třikrát překládáme a válcujeme. Nakonec necháme ještě přes noc odležet, zabalené tak aby nám těsto nevyschlo.

Vyspinkané těsto si rozválíme pokud možno na obdélník a krájíme z něj trojúhelníčky, které si zavineme do croissantu. Necháme tak 15 minut kynout, pak potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme péct.

To je to nejtěžší na celé věci. Trvalo mi dost dlouho, než jsem našla tu správnou teplotu pro mou troubu a také čas, aby byly croissanty upečené, nebyly uvnitř vlhké nebo zespoda tvrdé. Chce to trpělivost, možná taky cit a čuch (nepečte, když máte rýmu, je to na nic a necítíte, když se vám to pálí :-D). Ale stejně se vždy snědly dřív než stačily vychladnout takže..dobrou chuť

V plynové troubě peču tak na 4-5 stupeň, na středním roštu a plech při pečení jednou obrátím. S plynovou troubou největší trable.:D V maminčině troubě super elektrické peču na horkovzduch, také tak 190°. Ze začátku na méně, později i na více (200°). Dozlatova tak 15-20 minut.

Jak podávat?Jakkoli. Už jen pohledem mi okusují ty croissanty přes sklo v té troubě. Sežráno je to většinou hned, takže dokud je to teplé, přihodím navrch ještě plátek másla, marmeládku. Pro luxusní dojem dozdobíme třeba mátou.

Autor: Pennya

Ingredience

  • 250 ml vlažné mléko
  • 450 g hladká mouka
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 6 vrchovatých lžic cukru
  • půl lžičky soli
  • 250 g máslo
  • 1 vajíčko

Doporučená příloha

marmeláda, pudinkový krém, máslo, nutella

Chutnalo vám? Okomentujte recept Croissant máslový

Váš příspěvek