Cukrovka 2. typu a těhotenství

Anonymní
27.7.18 11:14

Cukrovka 2. typu a těhotenství

Předem se omlouvám za anonym, těhotenství zatím nezveřejňuji.
Ale zajímalo by mě, zda na tom někdo je nebo byl podobně, popř. zda mi dáte nějaké tipy, jak se s tím poprat.

Jsem diabetik 2. typu, před otěhotněním pouze na dietě a práškách, celkem se mi to dařilo držet kompenzované. Otěhotnění bylo velmi nečekané, už je mi hodně let a vzhledem k mnoha dalším okolnostem jsem byla považovaná za celkem spolehlivě neplodnou. Zatím probíhá vše OK, jsem v 11. týdnu. Prakticky od pozitivního testu jsem na inzulínu, pod bedlivým dohledem gynekologa i diabetologa.
Ale prostě… furt to hapruje. Jako netěhotná jsem menší výkyvy neřešila, teď mám strach. Snažím se balancovat mezi tím, že bych furt něco jedla, zároveň je mi celkem zle (nezvracím), i když to už se snad pomalu lepší. Jsem hodně unavená, no klasika těhotenství v prvním trimestru.
Ale glykémie lítá - ráno mívám dost často hypoglykémii, po jídle to často vyskočí - sice už ne třeba na 12-15, ale přes 8-9 jo, ale zas kolikrát jsem na 5-6, aniž bych vypozorovala souvislost mezi množstvím sacharidů v jídle a následnou glykémií. Na dietě už jsem byla x let, takže sacharidy počítat umím a přesně jsem věděla, co mi dělá dobře a čemu se vyhnout (třeba rýže je hrůza). Ale teď je to všecko jinak, co platilo dřív, najednou nefunguje.
Teorii zvládám skvěle, ale praxe je prostě mnohdy nečekaně odlišná.
Zatím mám nahoře tři kila, což mi přijde do 11.tt celkem dost (v těhotenství před lety, bez cukrovky, jsem nabrala 8 dohromady), ale co nedělám, k prasknutí se rozhodně necpu a taky mi hapruje štítná žláza (opět jsem pod dohledem).

Takže prosím o jakékoliv tipy - co vám pomáhalo udržet glykémie vyrovnané? Jak zvládat vybalancovat pravidelnou stravu, svačinky, nevolnosti, potřebu něco sníst, jinak omdlím? Fyzickou aktivitu kolikrát nepřidám, protože mám sílu jen padnout a ležet. Chodím do práce, což je asi fajn, protože mi to pomáhá udržet jakž takž pravidelný režim, fyzicky se tu nepředřu a přijdu na jiné myšlenky. Zas je to ale vykoupeno nutností vstávat v šest, což mi nevolnosti zhoršuje - o víkendu spím do osmi a je mi výrazně líp.
Takže prostě, kdo jste na tom byl podobně - jak přežít? :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1779
27.7.18 11:29

Toto mě zaujalo. Dokument o cukrovce v těhotenství, třeba tam něco najdeš.

https://www.youtube.com/watch?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
427
27.7.18 11:57

Sice mám „jen“ gestační diabetes. Ale udržet hodnoty je někdy těžké. Hodně jsem se inspirovala low carb recepty..třeba na upečení housek bez mouky, přílohy s nízkým obsahem sacharidů a pod.. třeba zde : https://paleosnadno.cz/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
27.7.18 12:48

No primárně začněte zkoušet dostat pod kontrolu úzkosti. Ona to celé může dost ovlivňovat - mimo jiné má přímý dopad na trávení a vstřebávání a vysoké hladinky kortizolu dělají bordel i s inzulinem.

Tohle je sice kniha pro ty, kterým se úzkost úplně vymkne z rukou, ale základní princip a cvičení se hodí komukoliv.

https://obchod.portal.cz/…ost-a-obavy/

Jinak - ten nápad s přirozenou nízkosacharidovou dietou může mít smysl -chce to teda poptat se svého diabetologa, co si myslí o tom, kdybyste se s hladinou sacharidů pohybovala v hranici 80-100g (tedy bez ketozy) na den s pokrytím energetického příjmu pochopitelně.

Jinak možná bych zvážila koupi dobrého mixéru (alespoň 1000 w příkon) a zkusila si poránu dělat zeleninové či zelenino-ovocné smoothies, s tím že je můžete průběžně popíjet během dopoledne. Pomůže to s udržením hladiny krevního cukru, pomáhá to s příjmem tekutin a bývá to slušný zdroj energie, dodá mikronutrienty a dá se to kozumovat po malých kouscích, takže si žaludek nemusí všimnout, že by měl zvracet. A když se do toho rozmixuje zázvor, který na ty nevolnosti pomáhá, tak to většinou i vylepší chuť.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.7.18 13:32

Děkuji všem!
@zuzikka video zkouknu večer, až bude klid,

@baal7513 díky, no, teď se snažím mít denně tak 200-250 g sacharidů, rozložených plus minus 50-30-60-30-60, většinou méně. Hledám vyvážení mezí tím, abych se najedla, ale cukr nevylezl moc, inzulín mám i před jídlem, tak se ho snažím přizpůsobit tomu, co jím, před mísou zeleninového salátu si nepíchnu čtyři jednotky, že. Teď je aspoň super, že je léto, čerstvé zeleniny všude spousta, i babičky zásobují ze zahrádek… termín mám v únoru, přes zimu bude hůř. Pečivo už si péču léta vlastní, kváskový, mám zkušenost, že mi po tom stoupá cukr o dost pomaleji než po běžným kupovaným, ale jo, zatím dělám běžně z mouky, můžu začít experimentovat.

@Ou já bych neřekla, že trpím úzkostma, naopak samotný těhotenství zvládám psychicky o dost víc v pohodě než to první před lety (vymodlený po x letech s pomocí doktorů, po dvou potratech, to jsem se fakt klepala, co mě kde píchne). Teď jsem nějak víc vyklidněná, že si to příroda zařídila, jak chtěla, a dostala jsem šanci, v kterou už jsem nedoufala, a užívám si tak každý den. Tím, že mám strach, jsem spíš myslela, že když mi cukr vylítnul jako netěhotné, brala jsem to jako výkyv a že jde jenom o mně, teď cítím zodpovědnost i za někoho jinýho a ráda bych se tomu vyhnula. Ale mám skvělé doktory, maximálně mě podporují, jako větší problém vidí ty hypoglykémie, které jsem samozřejmě bez inzulínu neznala, takže s tím neumím moc dobře pracovat. Teda umím to zvednout, ale ještě neodhadnu, aby to zas nevylítlo moc, a taky pořádně neodhadnu, kolik kdy čeho sníst, abych ráno hypoglykémii neměla. Dost to reaguje i na to, co jsem dělala předchozí den, takže když celý den někde pobíhám, druhý den je cukr obecně nižší.

Naštěstí nezvracím, jen je žaludek na vodě a nejvíc by pomohlo co půl hodiny něco malého sníst. Mám v práci krabičky s křížalama a s oříškama a mandlema a to mi pár kousků pomůže. Nejblbější je to ráno, no.

• Citovat
  • Upravit
427
27.7.18 14:42

@baal7513 díky, no, teď se snažím mít denně tak 200-250 g sacharidů, rozložených plus minus 50-30-60-30-60, většinou méně. Hledám vyvážení mezí tím, abych se najedla, ale cukr nevylezl moc, inzulín mám i před jídlem, tak se ho snažím přizpůsobit tomu, co jím, před mísou zeleninového salátu si nepíchnu čtyři jednotky, že. Teď je aspoň super, že je léto, čerstvé zeleniny všude spousta, i babičky zásobují ze zahrádek… termín mám v únoru, přes zimu bude hůř. Pečivo už si péču léta vlastní, kváskový, mám zkušenost, že mi po tom stoupá cukr o dost pomaleji než po běžným kupovaným, ale jo, zatím dělám běžně z mouky, můžu začít experimentovat.

Mně hodně pomohlo snížit množství sacharidů na 150 - 190 g za den - a hlavně jíst pravidelně a nehladovět. Jím více mléčných tučných výrobků - super je tučný tvaroh, mascarpone a pod. Ten tuk hezky kompenzuje. 250 g sacharidů mi přijde hrozně moc. Konzultovala jsem to i s diabetologem a říkal, že to není problém jich mít míň. Zkoušela jsem i low carb - cca 100 g sacharidů - ale to už je podle mě extrém - byla jsem pak hrozně unavená. Myslím, že pokud tělo na low carb dietu není zvyklé, tak je blbost s tím začínat v těhotenství.. a už vůbec ne chodit pod 100 g sacharidů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.7.18 20:02

@baal7513 tak těch 250 je fakt horní hranice, většinou se motám kolem těch 200. Před těhotenstvím to bylo v pohodě i bez inzulínu, ale teď se prostě tělo chová komplet jinak. Já mám třeba s tukem problém, že když si ho dám víc k večeři, tak mi to ráno hodně zdvihá lačnou glykémii. No, teď s ní mám spíš opačnej problém, ale bez inzulínu byla právě ta lačná největší boj a i kus tučnějšího sýra se mi dokázal „vymstít“. Glykémie dvě hodiny po večeři úplně v pohodě a do rána to vylítlo. Nějak mi to diabetolog vysvětloval, že metabolismus tuků má v konečným důsledku na ty glykémie vliv, ale princip jsem zcela nepobrala. Ale já se mimo to počítání sacharidů nevyhýbám prakticky ničemu, snažím se mít jídelníček hodně pestrý.

• Citovat
  • Upravit
427
27.7.18 20:15

to zvyšování po „tuku“ není možné. Glékémii můžeš mít vyšší po tučných mléčných výrobcích - resp. výrobcích s laktozou - to je totiž sacharid. Když to ted přeženu - sníš tušné maso, které nemá žádný sacharid, tak by ti to glykemii zvýšit vůbec nemělo..právě v tom je ten rozdíl jíst tučné vs. tučné mléčné výrobky.. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.7.18 20:37

@baal7513 mám to třeba po tučným sýru, k večeři chleba a 30 g tučnějšího sýra a ráno glykémie vysoká. Nahradila jsem sýr plátkem šunky a přidala zeleninu a ráno mnohem lepší. Vyzkoušeno opakovaně, takže na noc si takový věci radši nedávám. Sklenička kefíru v pohodě, ale čedar už si dám jenom k snídani. Což je taky rozdíl oproti těhotenský cukrovce, tam jsou mléčné výrobky k snídani často špatně snášené, mně po ránu problém nedělají. A já sýry hodně ráda, jakýkoliv.

• Citovat
  • Upravit
427
27.7.18 20:45
@Anonymní mně nejlépe večer funguje sníst steak z masa se zeleninou. Pak je glykémie ráno ok. A nezkoušela jsi k večeři vynechat chleba? Jíst jen třeba šunku/ maso/vejce / salát a pod?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.7.18 20:52

@baal7513 já k večeři ty sacharidy potřebuju, jinak mám zas teď ráno hypoglykémie. Což dřív nebylo, zeleninovej salát s něčím jsem večeřela moc ráda. Ale ten dlouhodobý inzulín to prostě srazí, možná kdybych ho ubrala… Jenomže mi ho nasadili právě proto, že příchodem těhotenství jsem začala mít rázem ranní glykémie kolem 10, a to i po tý zelenině k večeři.

• Citovat
  • Upravit
84
3.12.18 12:56

Ahojky, je zde prosím někdo, kdo má diabetes 2. a plánuje mimi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.12.18 13:41

Tady zakladatelka.
u nás to teda bylo neplánované, ale cukrovka v té době byla výborně kompenzovaná léky (bez inzulínu), BMI ukázkové začínala jsem s glykovaným hemoglobinem něco přes 40, lékaře to navzdory mému věku nijak nevyděsilo.
Jen jsem hodně hlídaná, na dibetologii co 2-4 týdny, cca od půlky těhotenství už nechodím ke své gynekoložce, ale do rizikové poradny v porodnici a min. jednou měsíčně mi kontrolují růst miminka a průtoky ultrazvukem.

Jinak abych se vrátila k diskuzi z léta - přechodem do druhého trimestru a opadnutím těch příšerných veder se to u mě hodně ustálilo. Kolem půlky těhotenství jsem přešla přímo do těhotensky-diabetické poradny, kde mají trochu jiné postupy a teda o dost drsnější limity. Inzulín pozvolna navyšuju, držím se, glykovaný hemoglobin lehce přes 30, hypoglykémie už nejsou vůbec a v naprosté většině případů jsou lačné hodnoty i po jídle v pořádku. Dodržuju teda dietu, beru metformin a inzulin a pomaloučku se blížím k cíli.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky