Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
jsem dva měsíce po císaři a chtěla bych opět začít cvičit. Jedna Dr. mi řekla, že můžu hned po šestinedělí, druhá Dr., že mám min. půl roku počkat… Takže se v tom mlátím a nevím. Moc ráda bych začala hned teď v září a chodila bych 2× týdně na aerobik + pak půl hodinky posilování. Začala jste některá po císařském řezu takto cvičit, nebo je to skutečně brzo? Podotýkám, že se cítím naprosto skvěle, jizva je zahojená a nebolí…
A druhá otázka je ohledně kojení. Po těhotenství je má fyzička totálně v pr…, takže to bude zezačátku docela záhul. Nevadí to mlíčku? Nerada bych malé nějak ublížila…
Jseš teda nadšenec. Já jsem byla po měsíci tak šíleněk unavená, že na nějaký aerobik jsem neměla ani pomyšlení. Ale pokud chceš …
Jenom to posilování se nedoporučuje, kvůli kojení (vylučuje se kyselina mléčné do mléka)
já začala cvičit tak 3m. po císaři,ale jen cviky které nenapínají břicho,byla jsem v posilovně a jizva při cvivích v leže na břichu trochu bolela,uvidíš sama, dobré je i plavání,nebo jízda na kole,mě řekli v nemocnici ,cvičit hned,ale pomalu,no dneska mám jen kilčo na víc a měla jsem sedmnáct,ale jen cvičením to není já hodně zhubla když jsem dělala autoškolu,nervy a tak.takže držím palce a kilča ať letí dolů.páček J.
Mě doporučila rehabilitační sestra ještě v porodnici, že s cvičením se má začít od osmého dne po porodu (taky císař) - ale tím je myšleno pouze posilovací cviky na zpevnění ŠIKMÝCH břišních svalů a dna pánevního. Dostali jsme to naxeroxované na papíru. O aktivním cvičení si nech zdýt do třetího měsíce po porodu. Já začala s úderem začátku čtvrtého měsíce - chodím pravidelně na taebo, jezdím na kole apod a fyzička sepomalu začíná dostavovat. Ale jak píšešje to dřina. Důležité je nejdřív posilovat jen šikmé a až od třech měsíců přímé břišní svaly, jinak by ti mohl zůstat rozestup přímých břišních svalů (diastáza). Tak hodně zdaru.
Vall : ten rozostup môže nastať len po CS alebo i po prirodzenom pôrode ? A ako často treba posilovať tie šikmé brušné svaly. Ja som povedzme začala pred 2 t. a robím to obdeň. ´Myslíš že to bude stačiť k tomu aby som od tretieho mesiaca mohla začať posilovať priame brušné svaly. Inak podľa vyjadrenia gyn. už by som mohla priame brušné svaly posilovať i teraz…
Báro, ten rozestup bříšních svalů vzniká v těhu, jak roste břicho, tak ty svaly jdou kolem břicha do stran. Na to porod vliv nemá.
Evi : oki, tak čo radíš? Ešte taký mesiac pravidelnejšie posilovať šikmé brušné svaly a až potom priame ??? Ď.
Tady je docela peknej clanek o tom, zrovna to studuju…
http://www.dvojcata.kat.cz/Cviceni.html
Baru, já nevím
nejlepší by bylo zjistit, jestli se dá třeba pohmatem poznat jestli ty svaly jsou zpátky. Já zatím na cvičení nějak nemám čas
zvlášť když je Petr pryč. Já na to skočím počátkem září. Doufám. Pak to začnu řešit.
Evi : veď ja tiež len také 5 minútovky doma, inak čas neni niekam chodiť…
Rusalka : ak stíhaš čítať tak sem prosím hodď nejaký záver, ď. veľmi pekne
Barbados na tu mezeru mezi břišními svaly je nejlepší posilovat jenom šikmý břišáky a to do tý doby než se to výrazně nezlepší. říkají že by se přímý břišní svaly měly posilovat až od 4měsíce.
Jo a myslím že ani posilování nevadí při kojení. To bys musela dřít několik hodin denně a by vadila kyseliná mléčná. Hlavně hodně pít.
Já jsem rodila normálně a pravidelně cvičím od konce šestinedělí. Aerobik, poweryogu a někdy si jdu i zaběhat, ale to moc nestíhám
![]()
Kojím stále i když musím přikrmovat, ale to bych musela i bez cvičení ![]()
Od září se chystám zase i předcvičovat a doufám že konečně sundám ty zbylý 4kg
![]()
Ahoj Jindra
Jindrucha : oki, diky za info, tak radšej počkám do začiatku 4 mesiaca s tými priamymi brušnými svalmi -:)
Aahoj, já jsem začla hned po 2 měsících po císaři a chodím 2× týdně - tae-bo a posilování… a vše je ok. i Dr. mi řkla, že mohu dělat vše, ale postupně, néé hned si naložit a mlíčko???Malé chutná i půl hod po cvičení, takže asi dobré. Každý říká něco jiného, takže si jedu podle svého, co si myslím, že neuškodí malé ![]()