Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Chtěla bych se zeptat jak víte že máte mentruační cyklus 28 dní nebo dýl,nebo mín??? Ten běžný by měl trvat 30 dni nebo ne? Protože pokud ho má nějaká ženska kratší nebo delší dobu,tak by to znamenalo že ma nepravidelně menstruaci?? Mužete mi někdo vysvětlit prosim věcy týkající se cyklu? mam vtom šilenej zmatek
Normalne podle kalendare Prvni den menstruae je prvni den cyklu, posledni den pred dalsi menstruaci je posledni den cyklu. Spoctu dny od prvniho do posledniho - mam pocet dny cyklu.
Kazda zena je jina, takze neni zadny mustr, ze vsechny musi mit 30dnu. Pokud mi chodi ms po 35dnech a deje se tak pravidelne, tak je to pravidelna ms, jen s trochu delsim cyklem.
Nepravidelna ms by byla kdyby jeden cyklus mel 28 dnu, druhy 35 dnu, dalsi treba 27dnu.
Existuji samozrejme uz odchylky jak prilis kratky cyklus, tam si nejsem jista, zda se pocita od 21dnu dolu a pak jsou prilis dlouhe cykly, nekde jsem cetla od 35 dnu se bere jako dlouhy, sama bych rekla tak od 40dnu.
U prilis kratkeho cyklu je riziko, ze po ovulaci nestihne narust sliznice, aby se embryo zahnizdilo, prilis dlouhy cyklus muze zase znacit anovulaci, tj. ze k ovulaci nedochazi vubec.
no 28 dní je „norma“ ovšem realita je +/- u každé jinak
nepravidelná ms je když ti skáče každý cyklus jiné délky
zkus si počíst třeba tady: http://merenibt.xf.cz/index2.html
Cyklus můžeš mít cca od 25- 40dne.. přesný rozsah co je a není normální nevím. Důležité je, aby menstruace přicházela každý měsíc po těch X dnech - třeba po 32.dnech. a to už je bráno, že je pravidelná. Nepravidelná je, když jednou přijde po 32 dnech a jednou po 28 dnech a podobně.
ještě se někdy řeší- například u krátkého cyklu - 25 dní a méně, kdy dochází k ovulaci a zda má vajíčko čas se uchytit do termínu menstruace. napsala jsem to srozumitelně?
No tak pokud mě chodila mentruace každého 4. tak to znamená že mám cyklus 29 dní…jetsli počítám dobře?? A pokud bych měla cyklus jiný,tak by mi mentruace přišla jednou 4. potom 6. potom 8. ..je to tak
no, ale jeden měsíc má 31 dní a druhý měsíc má 30 dní, takže uplně pravidelně ti nechodí, ale s rozptylem jednoho dne ![]()
což není nic hrozného
Radunki30 píše:No tak pokud mě chodila mentruace každého 4. tak to znamená že mám cyklus 29 dní…jetsli počítám dobře?? A pokud bych měla cyklus jiný,tak by mi mentruace přišla jednou 4. potom 6. potom 8. ..je to tak
no cca o 2 dny níň nebo víc se to neřeší, pořád by se to bralo za pravidelnou ms, posun o den, dva je celkem normální - prostě každá fungujeme jinak. I když má některá nepravidelnou ms, tak to nemusí znamenat nějaký problém.
p.s. já moc vysvětlovat neumím, takže jsem ti poslala ten odkaz
Pravidelná MS je přeci jen u hormonální antikoncepce a tam nedochází k ovulaci. Takže dle toho se nedá řídit
Založ si menstruační kalendář a do něj si dělej záznamy, kdy a jak silnou jsi měla MS a hned budeš chytřejší. Pak se zachovej dle toho, k čemu to potřebuješ. Pokud ti jde jen o ty nepravidelnosti a nebo třeba konkrétně máš s něčím problémy (špinění mimo MS atd…) ![]()
pravidlná Ms může být i v normálním cyklu,ne? tedy já to tak mám ![]()
Nainuva píše:
pravidlná Ms může být i v normálním cyklu,ne? tedy já to tak mám
Nainuva píše:
pravidlná Ms může být i v normálním cyklu,ne? tedy já to tak mám
Já myslela tu pravidelnou na den a hodinu
Jinak taky za pravidelnou považuji plus mínus nějaký ten den, ale němělo by to skákat jednou 27, podruhé 35… to už je nepravidelná ![]()
Tak to já pravidelnou na den a hodinu neměla ani při HA. naopak te´d mám pravidelnou po 30ti dnech. ale nevím v kolik hodin mi chodí ![]()
Nainuva píše:
Tak to já pravidelnou na den a hodinu neměla ani při HA. naopak te´d mám pravidelnou po 30ti dnech. ale nevím v kolik hodin mi chodí
Tak to zjisti, to je strašně důležitý
![]()
Amabilis77 píše:Nainuva píše:Tak to zjisti, to je strašně důležitý
Tak to já pravidelnou na den a hodinu neměla ani při HA. naopak te´d mám pravidelnou po 30ti dnech. ale nevím v kolik hodin mi chodí![]()
![]()