Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Zdravím vespolek… byla by tu nějaká dobrá duše, která by se podělila o výsledky? Předem moc děkuji!!!
na stránkách D-Testu je můžete prohlédnout, pokud máte zaplaceno
nebo zde jsou zdarma originál v němčině: http://www.adac.de/…default.aspx
Koukňi na poraad a dost na stream.cz tam je o autosedackach prekvapil me test peg perego je total nevyhovujici
Bezpečné jsou pouze sedačky poutané proti směru jízdy. Existují i pro kategorie 9 - 18 (25 kg). Testy sedaček jsou zavádějící a nezohledňují poškození dítěte při střetu. Stačí se podívat na videa s crash testy a je jasné, jaký obrovský rozdíl mezi sedačkami poutanými po a proti směru je. Zodpovědní rodiče používají sedačky poutané proti směru jízdy! (Axkid, Klippan, BeSafe, Britax)
Javajava: Nevím, jestli to byla reakce na mě, ale až si tvoje dítě při autonehodě strhne vaz, tak si vzpomeneš…
No tak asi takhle, za prvé v dětské sedačce jsem nikdy neseděl a dožil jse se celkem slušného věku 47 let a v mém okolí neznám nikoho, kdo by umřel proto, že nebyl v dětské sedačce, nicméně její význam nezpochybňuji a dítě ji má, a zadruhé iluze, že obrácený posed je přínosem je opravdu jen iluzí, protože ihned po nárazu dochází ke zpětnému rázu a ten je výrazně nebezpečnější než ten první protože při uchycení pásy je sedačka nekotrolovatelně odhozena vzad a při isofixu je páka tak obrovská, že se celá sedačka okamžitě otočí v uchycení jako v kloubu a dítě jde obličejem proti opěradlu, které v době čelního nárazu už není tam kde se „normálně“ vyskytuje. V případě bočního nárazu je situace ještě tragičtější, protože je celá sedačka opět díky délce páky odmrštěna buď proti středu vozu nebo proti dveřím a díky setrvačnosti dojde k dalšímu nárazu. Nedovedu si představit materiál ze kterého by musela být vyrobeno uchycení aby se nehnula. Jo a testy ADAC jsou zfalšovaný.
Javajava: A viděl jsi nějaké crashtesty, jak se ty sedačky a figuríny v nich při nárazu chovají? Pár jich shlédni na youtube. Je zajímavé, že jsem neviděl ani jedno video, kde by došlo k tomu, co popisuješ. Testy ADAC nejsou zfalšovaný, ale zohledňují pouze účinky nárazu na hrudník, nikoli na krk a hlavu. Švédi jsou asi pitomci, když mají protisměrné poutání uzákoněno do nějakých 4 let věku…
Javajava: Pravda, je to velmi rozšířená zvyklost, nikoli však uzákoněná, mýlil jsem se. Jinak doporučuji toto:
http://www.youtube.com/watch?…
http://www.youtube.com/watch?…
Btw. já nikomu nic nenutím, jen se na poměrně málo známý fakt přínosu poutání proti směru chci poukázat.
Nevím, jestli se ti donesl význam slova reklama.
Všichni jsou tak blbí, že nikdo nepřišel na to, že obráceně je to bezpečnější. Je to jenom loby a byznys a nic jinýho. O bezpečí tvého potomka jde až úplně nakonec. Kdyby tu totiž o bezpečí doopravdy šlo, tak by byl vydán jasný ZÁKAZ prodeje šmejdů upnutých po směru. Obchodní inspekce je schopná zakázat prodej čehokoliv a na nebezpečné sedačky se nepodívá? To mi připadne jako „tady děláme zlato ze švestek. To ještě nikomu nenapadlo dělat zlato ze švestek“. Hele nech toho a věnuj se něčemu užitečnýmu.