Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak ono je třeba rozlišit charisma herce nebo moderátora, který v danou chvíli hraje danou roli (a který může mít skutečně skvělou „stage presence“) a soukromé osoby, která jinak může být v osobním životě kludně nudná nebo dokonce odpudivá.
@Uslava píše:??
Pro tebe ne, pro jiného ano. Nebo je na to nějaká studie se jmény na základě vědeckých podkladů? Odkaz?
Pro mě charisma nemají, psala jsem o svém pohledu.
Charisma vyzařuje!!
To přece nejde „naučit“
jdou se naučit znalosti, aby člověk nebyl za „blbce“.. ale charisma buď máš, nebo nemáš…
Charisma jako osobnost měli za mne naprosto různí mužové : Gott, Havel, Klaus, Coneery, Pitt, i přes nízkou výšku za mne beru na milost i Cruise… za mne teda brutálně charismatický je i Nicolas Cage, což není vůůůbec krasavec, ale kdo viděl Město andělů, tak musí souhlasit…
z Čechů je za mne charismatický i Bartoška, ať mladý, tak i starý..
z žen - vévodkyně Kate (krásná a když stojí, tak stojí), lady Diana, i Balzarová má pro mne zvláštní neobvyklý Jas stejně jako Libuška Šafránková nebo Kubišová… z cizích žen mi přišla dost silná a charismatická nějakým zvláštním způsobem H. Clintonová…
tedy shrnuto a podtrženo : Charisma je tak JIDINEČNÉ, že naučit se fakt nelze…
(PS : pro mne ho měl vždy Kryl, ale nechci provokovat
).. takový malý trpaslík.. a taková Síla, co z něj šla…
@Lucy75 Ano Nicolas Cage má velkéé charisma, mě se hrozně líbil ve filmu Con Air.. Kdysi jsem třeba jako charismatického vnimala Stevna Segala. ![]()
Do určité míry se dle mého charisma vybudovat dá, ale musí se začít už od dětství. Vštípit do dítěte etiketu, určitou eleganci, schopnost konverzace na určité úrovni, vědomosti, ale i humor apod…to se prostě někdo třeba za rok nenaučí.
Charismatický chlap mě dokáže uhranout jen přes obrazovku. Před hromadou let to byl právě Sokol - než začal být trapný (to už naštěstí nevidím). Pak třeba Simon Baker - mentalista. Zrzci jakéhokoliv pohlaví se mi hnusí (omlouvám se, ale opravdu jsem v tomto odstínu nikdy nepotkala příjemného člověka), ale tady to prostě šlo úplně stranou. V osobním životě to byl jen jeden člověk. Jinak jsme očividně všichni nudní a neuvědomuju si nikoho.
Jo, ještě moje dějepisářka na gymplu. Ale ta byla spíš prostě výborná řečnice, která miluje svou práci a obor, a dokázala nadchnout i matfyzáky.
Já jsem měla domnělé charisma, když jsem měla pod kůží. Ale to byla jen falešná kuráž, charisma nezískám ničím. Leda kompletním předěláním osobnosti ![]()
Myslím, že se dá naučit charisma předstírat, ale dá to dost práce.
Velkou část charisma cizích lidí dělají podle mě naše domněnky… Na základě pár drobností na nás udělá ten člověk dojem… jenže pokud máte příležitost jej poznat blíž, tak své charisma ztrácí…to se mi stalo teda častěji než že by s poznáním charizma té dané osoby zesílilo. Takových je fakt asi jen pár…
Tak jsem si vygooglila, kdo to ten Sokol je, a ten teda charisma nemá
charisma má podle mě třeba Petr Fiala, měla ho Táňa Fischerová nebo Karel Gott.
Třeba takovej Babiš nebo Kubek ti pro mě charisma nemají, ty jen nekde vidím a řeknu si “OMG, WTF, LOL”
no ale vzhledem k tomu, ze je třeba z Babiše hotova třetina národa, tak pro ty lidi asi to charisma naopak má, jinak by za nim nesli.
Když u mě je ten pocit, ze někdo má charisma, spojen s nějakou osobni kultivovanosti a inteligenci, čili tupej buran na ke charismaticky nepůsobí.
@Anetaa120 píše:
Zdravím, teď zrovna koukám na ‘na lovu’ a nepřestává mě překvapovat, jak je Ondřej Sokol charismatický a jak dokáže tak přirozeně vtipně reagovat na různé situace. Mě osobně tohle třeba vůbec nejde. Jakmile mě někdo při konverzaci s lidmi překvapí, tak je to na mě hrozně znát. Vlastně i když tématu rozumím (např. V práci), stále jsem taková nejistá. Vím, asi pitomej dotaz, ale hrozně by mě zajímalo, jestli se tohle dá nějak naučit. Nemyslím třeba jako Sokol, přece jen to je herec a má praxi. Ale existuje třeba nějaká kniha, jak působit suveréně a jak se toho nebát?
Samozrejme, ze se to da naucit. Zkus ze sebe udelat nejlepsi verzi sebe same ![]()
Hodne se divej po ženach, ktere ti pripadaji šarmantni, na gesta, na vyroky, na mimiku, na dikci. Na chlapy ne, ti maji jaksi jiny zpusob vyjadreni a jiny druh charismatu.
Pak si vyber, chces byt vtipna jak Bohdalova? krasna a stylova jako francouzske herecky? alternativni, ezo, chytra? Zvol si svuj styl a ten třib. Nebo muzes byt nezmerne mila jako holka od vedle Shopaholic Nicol…
Charismaticke ženy spojuje odlišnost a takova jakoby zahledenost do sebe, proste si sebe užívaji. Nekomu je to z duše protivne, vetsine to nevadi, protoze si uzivaji tu energii, ktera z nich jde. Mela bys unest i to, ze ne kazdemu budes sympaticka, i to je vlastnost osobnosti ![]()
Drzim palce a fakt ver, ze kdyz budes chtit, tak se ti to povede
Za mě George Clooney. Nevím proč, ale ten chlap má dle mě charisma. ![]()
A charisma se nedá naučit. S tim se rodis. ![]()
Měla jsem kamaráda, který byl malý, oplacany, ne moc hezky. Obličej jak francouzský buldoček. No ale měl charisma. Fakt to nechápu, ale měl. A holky kolem nej litaly.
A on to věděl. Prostě fakt si to užíval, jelikož věděl, že má charisma a umí i vše skvele okecat. ![]()
@FlorenceF Jenkins píše:
Samozrejme, ze se to da naucit. Zkus ze sebe udelat nejlepsi verzi sebe same
Hodne se divej po ženach, ktere ti pripadaji šarmantni, na gesta, na vyroky, na mimiku, na dikci. Na chlapy ne, ti maji jaksi jiny zpusob vyjadreni a jiny druh charismatu.Pak si vyber, chces byt vtipna jak Bohdalova? krasna a stylova jako francouzske herecky? alternativni, ezo, chytra? Zvol si svuj styl a ten třib. Nebo muzes byt nezmerne mila jako holka od vedle Shopaholic Nicol…
Charismaticke ženy spojuje odlišnost a takova jakoby zahledenost do sebe, proste si sebe užívaji. Nekomu je to z duše protivne, vetsine to nevadi, protoze si uzivaji tu energii, ktera z nich jde. Mela bys unest i to, ze ne kazdemu budes sympaticka, i to je vlastnost osobnosti
Drzim palce a fakt ver, ze kdyz budes chtit, tak se ti to povede
Za mě jsem viděla charisma v :Květa Fialová, Hana Maciuchová, Laďka Něrgešová, Kate Middleton, Ewa Farna, Pavla Tomicová
Kdybych z nich měla udělat jednoho člověka, tak by to byla milá, úsměvavá, sebevědomá, vtipná, někdy elegantní a někdy klidně v montérkách a u toho by si ještě zpívala a kašlala na každého, kdo hodnotí její postavu, když o to nestojí.
Ano, když se srovnáš sama se sebou, přestaneš být nejistá. Pokud se smíříš s tím, že jsi kompetentí a že i když máš svoje chyby, tak to není konec světa, přestaneš být nejistá a komunikace s lidmi na všech úrovních pro tebe bude snazší, protože nebudeš okopávat svoje vlastní kontíky tím, že si nevěříš.
Jinak teda zrovna impro se natrénovat dá a dost to pomáhá překonat právě paniku a nejistotu a overthinking.
Zkus nějaký seminář improvizace navštívit a překročit svůj stín.
Tak Sokol vždycky byl vtipálek, to má odmala. Charizmatickej není, ale vtipnej jooo. Tady v Šumperku je tím proslavenej. ![]()
Podle mě se charisma naučit nedá, to buď máš anebo Smolík.
@chs.jasmin píše:
A přitom já mám pocit, že Bouček charisma absolutně nemá. Je mi velmi nepříjemnýAle Sokol joooo u toho charisma taky vidím
Souhlasím, pro mě je Bouček taky nulovej. Ale chytrej je, to zase jo.
@Anetaa120 píše:Život tě naučí.
Zdravím, teď zrovna koukám na ‘na lovu’ a nepřestává mě překvapovat, jak je Ondřej Sokol charismatický a jak dokáže tak přirozeně vtipně reagovat na různé situace. Mě osobně tohle třeba vůbec nejde. Jakmile mě někdo při konverzaci s lidmi překvapí, tak je to na mě hrozně znát. Vlastně i když tématu rozumím (např. V práci), stále jsem taková nejistá. Vím, asi pitomej dotaz, ale hrozně by mě zajímalo, jestli se tohle dá nějak naučit. Nemyslím třeba jako Sokol, přece jen to je herec a má praxi. Ale existuje třeba nějaká kniha, jak působit suveréně a jak se toho nebát?