Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, slyšela jsem někde, že prý se dítě má vychovávat nejvíce do třech let a pak že už ho moc neovlivníme? Je to pravda? Dá se jěště převychovávat?
Na prvního syna jsem nebyla příliš přísná, vždy jsem jen zvýšila hlas. A nebyla jsem stopro důsledná… Tak je lehce rozmazlený, ale ne zas nějak extrém. Zajímalo by mě, jestli se dítě dá jěště převychovat? Teď jsem přísnější, důsledná a přijde mi, že snad to půjde. Mám dvě děti a nerada bych aby mi přerostl přes hlavu…
Samozřejmě to jde, ale je to myslím těžší, dítě nechápe, proč by se mělo chovat jinak a nese to hůř. O to důslednější musí rodič být a laskavější, stále si připomínat, že tohle je moje práce, jaké dítě je a že ono za to nemůže
@santape No lepší začít teď, než nikdy. Držím palce. Já si osobně myslím, že děti jsou rodiči tvarovatelné tak do těch 12 let. Pak už je hodně ovlivňují kamarádi a okolí…
@Bibi239 píše:
Samozřejmě to jde, ale je to myslím těžší, dítě nechápe, proč by se mělo chovat jinak a nese to hůř. O to důslednější musí rodič být a laskavější, stále si připomínat, že tohle je moje práce, jaké dítě je a že ono za to nemůže
Bohužel mi přijde, že laskavě to nejde.
@santape No musíš se snažit najít na něm něco, za co by ho šlo pochválit. Ona výchova stylem, že ho budeš akorát kritizovat, peskovat, zakazovat je podle mě cestou do pekel…
Chce to důslednost. Možná musíš trochu převychovat i sama sebe… Doteď jsi mu všechno dovolila… koho je to chyba? No jeho ne…
@santape píše:
Bohužel mi přijde, že laskavě to nejde.
V tom případě je mi dítěte upřímně líto
@Bibi239 píše:
V tom případě je mi dítěte upřímně líto
Asi do 3 let se utváří osobnost, charakteristické rysy dané i výchovou. Do sedmi jde nějaké ty chybky napravovat, ale bacha aby u toho nevznikly další… ![]()
Určitě to jde, doporučuji přednášky a DVD doktorky Lidmily Pekařové, která mi velmi pomohla.
http://www.4kompetence.cz/videa/