Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám dotaz od známé, já jsem nedokázala poradit. Má 2 děti ve věku 17 a 16 let a zajímá jí, jestli je možné nechat děti tohoto věku doma 14 dní samotné (chtěla by jet na dovolenou s manzelem, bez dětí) nebo pokud by na to někdo přišel tak by mohla mít problém protože dětem není ještě 18.let? Já nechala samotnou dceru doma na 3 týdny pár dní po 18.narozeninách, byla jsem s mladšími v lázních ale asi 20 km od domova a sousedi to věděli, měli klíče od bytu… Dřív bych se bála i když mám děti dost samostatné.
Ak su deti bezproblemove, tak hej. Samozrejme za asistencie dospeleho, ktory by ich pravidelne kontroloval. Aspon raz do dna.
@Evka73 Myslím, že v ČR není žádná právní povinnost „hlídat“ takhle velké „děti“.
Tak v tomhle veku jsou to snad samostatne osoby, co zvladnou uklidit, nakoupit, navarit… Mozna bych poprosila nekoho z rodiny treba jednou za dva tri dny hodit oko, jestli zvladaji…
@Gabulle píše:
Tak v tomhle veku jsou to snad samostatne osoby, co zvladnou uklidit, nakoupit, navarit… Mozna bych poprosila nekoho z rodiny treba jednou za dva tri dny hodit oko, jestli zvladaji…
Souhlas. Hlavně bych jim řekla, že pokud hodlají mít doma mejdan nebo 14 dní neuklízet, tak ale očekávám, že najdu byt ve stejném stavu, v jakém sem jim ho svěřila. ![]()
@Gabulle píše:
souhlas, vidím to stejně, včetně kontrolních intervalů
Tak navařit si nedělá starosti, 14 dní se dá přežít na hotovkach a jídle ze sáčku, nakoupeno doma bude dost (v překladu pro uvareni špaget s kecupem a michanych vajíček
). Spíš jde o to, jestli to není důvod pro nějaký dohled od socialky, protože děti nejsou plnolete.
@Evka73 píše:
Tak navařit si nedělá starosti, 14 dní se dá přežít na hotovkach a jídle ze sáčku, nakoupeno doma bude dost (v překladu pro uvareni špaget s kecupem a michanych vajíček). Spíš jde o to, jestli to není důvod pro nějaký dohled od socialky, protože děti nejsou plnolete.
ale tak oni to už nejsou děti, jsou to mladiství, s občankou, nemyslím, že u 15+ platí to samé jako u dětí tzv. opuštění dítěte.
A nádobí očekává že bude umyte den před prijezdem, stejně s úklidem. Jsou to 2 kluci, tak si nedělá iluze.
To urcite nee. Ovsem, je vzdy lepsi aby nekdo z rodiny je mel jakoze nastarosti. Nikdy nevite co se stane… Takze mit nekoho domluveneho, kdo pripadne bude resit treba chyceni podnapileho ditka policii. Pokud jej predaji babicce nebo tete, dal to neresi… Asponu u nas to vzdy fungovalo.
@Evka73 V tomhle věku už mají OP, můžou mít řidičák na malou motorku, mohou se zcela legálně rozmnožovat, jsou trestně zodpovědné a způsobilé i k řadě právních úkonů (byť omezeně za souhlasu/dohledu dospělého). Takže myslí, že sociálka opravdu nehrozí.
Nás s bráchou nechali rodiče samotný v 15 (17) na víkend…víc si netroufli
až tak za rok, dva na dýl…takže je to spíš na tom, jak své děti znáš a věříš jim, že nevytopí byt, neudělají mejdan roku, nezapomenou zamknout…atd.
Jídlo navaříš do mrazáku…pečivo, šunka, sýr se taky dá zamrazit, kdyby nejhůř…
POdle mě záleží na těch dětech. Pokud jim můžou věřit, že nepodpálí barák, neudělaj mejdan roku a podobně, tak proč ne. V 17. letech jsem byla schopná se o sebe postarat, uvařit si něco jednoduchýho k jídlu, vyprat si. Moje sestra třeba nikoliv.
V tomhle veku uz jsem nebyla na intru, ale bydlely jsme s kamaradkou na private. U nas na stredni to bylo bezne. Takze pres tyden jsme hospodarily samy a chodily do skoly a na vikend domu
Myslim, ze to kluci zvladnou.
Nas nechali doma tyden kdyz nam bylo cerstve 18 a 13. Dostali vyhodnou nabidku na dovcu u more tak jeli. Zvladli jsme v poho, segra v tom tydnu i odmaturovala ![]()