Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám dotaz na názor. Nechal by tady někdo doma děti ve věku 10, 5,5 a 2 roky na dobu cca 2-3 hodiny samotné? Nejstarší je prý velmi rozumná a byla celou dobu na mobilu. Prostřední má občas praštěné nápady, ale nic extrémního a malá je vcelku divoká.
Moc díky!
P. S.: nevrtejte do mě osobně kvůli nezodpovědnosti, já to neudělala, jen potřebuju nezávislý názor ![]()
Já osobně teda ne
nikdy nevíšco koho napadne netroufla bych si to ![]()
Mam 12letou neter a nasi temer triletou bych ji teda nesverila..
No 10 a 5,5 asi vpohodě, ale s tou 2 letou bych se trochu bála. Nechceš napřed zkusit kratší dobu? Třeba zajít si na nákup na 1/2-1 hodinu a uvidíš, jak to zvládnou. 3 hodiny v kuse, pokud nejsou zvyklé…aby náhodou ty dvě mladší nepropadly panice, kde je maminka tak dlouho a neudělaly nějakou hloupost ![]()
Nějak nechápu smysl otázky…já nenechala, ale k čemu to je? Je to jen můj názor, někdo jiný to má prostě jinak
.
Záleží v jakou dobu by to bylo. Pokud by dvouletá spala, tak bych to zřejmě riskla v nějaké akutní situaci. Taky záleží na tom, jestli to bylo v paneláku nebo v baráku (v paneláku ve vyšším patře bych nenechala).
A nějak moc nechápu tvůj dotaz, když se to netýká tvých dětí. Proč tě zajímá výchova někoho jiného.
Spis by me zajimal duvod. Pokud bych mela jit v mezidobi ke kadernici, tak nenechala. Pokud bych mela jet se 4.ditetem do nemocnice a deti mely zustat samotne na 3 hod nez si je nekdo prebere, tak ano, nechala.
Některé děti, zvlášť holky, jsou v deseti už velmi samostatné, pokud je zvyklá se o malé sourozence starat, tak možná. Tři hodiny už je dost dlouhá doba. Záleží, co taky v té době děti dělají (pokud malá spává, bude to trochu jinak). Ne že bych se nebála. Ale situace už mě donutila vícekrát, znám to.
Já ano, moje osmiletá dcera je velmi zodpovědná a o dvouletý mrně by se dvě hodiny postarala, desetiletá to zvládne taky. Pětiletý dítě hlídat nepotřebuje. Navíc pokud budou na mobilu… kdybych neměla jinou možnost, tak ano, nechala bych je 2-3 hodiny doma samotné.
Tak my máme 10, 5,5 a 1 rok kluky a 4letou holku a nenechala bych nejstaršího hlídat dvouleťáka.
Je pravda, že kamarádka má dcery 7 a 11 let a těm bych klidně svěřila i to moje roční ![]()
@Meeshab už se stalo
@lucenka malá nespala a jedná se o mé 2 děti…
@Cuddy ex vezl přítelkyni do nemocnice na pohotovost, protože měla nějaký problém a její dcera hlídala naše děti
No 10-ti letou bych podle toho jak by byla vychovaná nechala, 5,5let pokud by desetiletá byla rozumná tak také, jen ta dvouletá se mi snimi moc nezdá ![]()
ale vše záleží na tom jak jsou děti vychovávány k zodpovědnosti, protože potom jde všechno, ale opravdu bych o tom musela být přesvědčená