Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky
chtěla bych se zeptat jestli si mužu připravit jednu dávku UM vyživy dopředu, protože když se malý vzbudí(spi tak 3 až 4 hodiny) tak musí čekat 10 min než mu nachystam lahvičku a to chudáček řve co mu síly stači. Používám Nutrilon 1.
Byla bych ráda za každou radu jak jste to dělaly vy aby nemuselo vaše mimi tak dlouho čekat.
Já jsem UM mléko nedělala (nebo teda dělala, ale až po 2 letech), ale vím, že moc dlouho nevydrží. Spíš bych doporučila ohřát vodu (aby byla teplejší než je potřeba), nalít do termosky, připravit dávku mléka a pak jen smíchat. Kamarádka takhle vozila UM s sebou, když chodila s prckem plavat - měla horkou vodu a v odměrce prášek.
tak dá se to připravit a dát do ledničky pak ohřát, ale já mela převařenou vodu, vše nachystáno-láhvičku atd, když sme nekam jely tak sem mela malinkou termosku s převařenou vodou,teplou..a nachystáno sem to mela vždy hned, určite ne 10 min ![]()
přesně jak píše hkac - nedoporučuje se skladovat UM déle jak 2 hodiny, já se tím tedy řídila. Ale v dobách největšího pití UM jsme používali termosku (na cesty) a doma mikrovlnku. Večer jsem si převařila vodu na celý den, šupla do lednice a pak jen odlila dala do mikrovlnky (už jsem měla vychytané na kolik) v dávkovači jsem měla mléko takže za minutku bylo hotovo.
V noci jsem na to měla tu termosku.
Neboj časem to vychytáš. ![]()
ja jsem male v noci zvladla pripravit UM tak za dve minuty
mela jsem vse pripravene dopredu: teda prevarenou kojo vodu jsem mela odmerenou ve flasce, flasku jsem vrzla do mikrovlnky, vodu ohrala, pridala UM a slo se pit
dopredu bych mliko nedelala, je to pak hnusny
holky přesne tak taky sem ze začátku koupila ohřívačku na láhve pak u toho tvrdla pak chladila…a pak sem se naučila s mikrovlnkou a termoskou, aza 2 min nekdy ani ne bylo hotovo
Tak dopředu maximálně 2h, jinak je to dost dobrá živná půda pro různé bakterie.
Mates se budí občas už v 6 ráno na UM, takže mám v termosce horkou vodu, ve flašce studenou, v kelímku vedle odměřenou dávku UM, takže jen doliju horkou, nasypu mlíko, cestou do pokojíčku míchám, když vcházím, tak zašroubovávám flašku, párkrát třepnu a plynulým pohybem zasunuju do ječící tlamy.
doby přípravy cca 1min.
Termosku mám nerez nějakou sport, vydrží v ní ta voda hodně dloho horká, jen se musí dát plná vařicí vody a vydrží od 8 večer do 8 ráno horká. Ředím se studenou půl napůl.
Ahooj,
tak jak tu už někdo psal, tak mléko se nemá skladovat déle jak dvě hodiny, píšou to i na krabicích UM. Já to dělala jak holky, na cesty termosku, doma připravenou, převařenou vodu a ohřívala v mikrovlnce, na dvě očení a bylo to
…
Tak mě příprava v noci trvá cca 15 sekund. Odměřená voda ve flašce v ohřívačce, odměřený prášek v dávkovači. Takže stačí jen otevřít flašku s teplou vodou, nasypat, zatřepat ..
Když byl Davídek mladší, tak jsem vodu převařovala vždycky ráno na celý den a ohřívala v mikrovlnce.
Jinak co se týče přípravy UM dopředu - na krabici sice píšou že ne, ale podle mě se to může. Když jsme byli v porodnici na intermediálu, kde jsou nedonošené děti, tak tam jim dělali mléko dopředu do ledničky na 12 hod dopředu. V ledničce byly flašky se jmény a hodina přípravy. Mohlo se to 1 x ohřát. Co bylo v lednici déle než 12 hod vylívali …
Martina
tak já budu asi jediná
dělala jsem a stále dělám UM dopředu, třeba večer si ho připravuju na ráno, samozřejmě je přes noc v lednici ![]()
Zubr píše:
Tak mě příprava v noci trvá cca 15 sekund. Odměřená voda ve flašce v ohřívačce, odměřený prášek v dávkovači. Takže stačí jen otevřít flašku s teplou vodou, nasypat, zatřepat ..
Když byl Davídek mladší, tak jsem vodu převařovala vždycky ráno na celý den a ohřívala v mikrovlnce.
Jinak co se týče přípravy UM dopředu - na krabici sice píšou že ne, ale podle mě se to může. Když jsme byli v porodnici na intermediálu, kde jsou nedonošené děti, tak tam jim dělali mléko dopředu do ledničky na 12 hod dopředu. V ledničce byly flašky se jmény a hodina přípravy. Mohlo se to 1 x ohřát. Co bylo v lednici déle než 12 hod vylívali …Martina
já si to připravuju na noc dopředu do lednice a jinak do ohřívače a žádný problém nemáme,právě že všude v porodnicích nebo na dětském to tak dělají. ![]()
Tak mi měli tak Nutrilon a je pravda,že dělaný dopředu má hnusnou chuť.
Tak jsem měla vždycky připravenou převařenou vodu,jen ohřála odo minuty bylo hotovo ![]()
Dá, ale za sterilních podmínek a musíš ho mít v lednici. Pak než ho ohřeješ, čas bude stejný. Ohřívat hotové UM v mikrovlnce je kontraproduktivní.
Buď převařenou vodu do termosky, praxí vychytat teplotu, abys pak nemusela příliš ochlazovat ani ohřívat, jen smíchat s práškem a hotovo.
Nebo vodu ohřát v mikrovlnce a smíchat s práškem.
Já praktikovala variantu mikrovlnka. ![]()
Ahoj. Tak já už mám přesně vyměřené, kolik dát studené převař. vody ,tu si naleju už předem do lahve a pak dám akorád vařit vodu, kterou to doleju.
I když já už nějak nevstávám, malá mi spí od 8 do 8 ![]()
Ja jsem zacala s UM ted, jinak jsem kojila, takze jsem se to taky ucila a uz jsem to vychytala. Uvarim vodu, naleju do flasky a strcim do ohrivacky. UM si odmerim a pak to jen presypu a ohreju. Za 2 min hotovo ![]()