Dalekozrakost u ročního dítěte

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1018
28.1.11 11:15

Dalekozrakost u ročního dítěte

Ahoj,ráda bych znala zkušenosti a rady maminek,které řeší stejný problém.. Po prvních narozeninách mé dcerky jsme si všimli,že jí občas ujíždí jedno očko. Byli jsme poslání na oční,tam nás vyšetřili a diagnóza zněla : dalekozrakost a s tím spojené zašilhávání. Prý už teď takto malá bude nosit brýlečky a mělo by se to spravit. Máme tam jít teď v březnu,už má rok a půl. Jestli to bude pořád stejné,hned dají brýle. Mám z toho strach,vím,že to bude pro nás velká zátěž,malá je nebude chtít,bude si je sundávat,plakat… Úplně se toho děsím a doufám,že se to brzo spraví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14046
28.1.11 14:19

jak vis, ze je nebude chtit a bude plakat? kdyz k tomu budes mit takovy pristup ty, tak ona taky, kdyz si zvyknes na predstavu brylateho ditete, kteremu bryle pomahaji, tak se uklidnis a mala to vezme v pohode..bud rada, ze uvidi lepe, ze ma sanci, ze se ji zrak srovna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
248
28.1.11 15:07

Tak my to taky řešíme… Poprvé jsem s dcerou (2roky, 3m) byla na očním před asi 8 měsíci (taky jsme si všimli, že jí občas ujíždí jedno očičko). Naměřili jí plusové dioptrie (dalekozrakost) a doporučili další vyšetření u jiného lékaře. Tam jí naměřili úplně jiné hodnoty a dali brýle. Bylo mi divné, že jí to pokaždé naměřili jinak, tak jsem se ještě objednala ke třetímu lékaři. Tam se to přeměřit vůbec nepodařilo, dcera už měla záchvaty a nenechala na sebe vůbec sáhnout. S poslední doktorkou jsem se domluvila ať jí brýle zatím nedávám, protože vlastně nevíme jestli jsou napsané správně (vzhledem k tomu, že předešlá dvě měření se od sebe tolik lišila). Říkala mi, že do 3 let to prostě zanedbat nemůžu a mám počkat až bude lépe spolupracovat. Brýle bych jí na nose stejně neudržela (to vím, jsem její máma a mám problém v zimě i s čepicí). Bála jsem se, že se rozšilhá a že nedělám dobře, ale opak je pravdou. Šilhání se jí strašně zlepšilo od té doby, zašilhá už úplně vyjímečně. Prostě jí to očičko zraje a dioptrie se lepší (mluvíme o těch plusových). Teď jsem objednaná ve 3 letech na prohlídku do Motola, kde se to přeměří a podle toho jí eventuelně dám brýle, ale myslím, že už je ani nebude potřebovat. Minimálně ne kvůli šilhání. Prosím neberte to, jako že tady propaguji nedávat brýle dítěti. Píšu jen svou zkušenost. Každý doktor se shodne na tom, že čím dříve, tím lépe, ale ne každé takhle malé dítě snese brýle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1018
28.1.11 16:04

Já jsem byla jen u jednoho doktora,nenapadlo mě že by se hodnoty mohly lišit. Můžu se zeptat,kolik malé naměřili? Nám nějaké +3 na obou očích,ale zašilhává jen jedno. Jsou to 2měsíce,co jsem tam byla a zdá se nám,že šilháni není tak hrozné,někteří si toho ani nevšimnou dokud jim to neřeknu. Teď teda uvažuji o dalším přeměření u jiného lékaře :) taky vím,že bych malé prostě ty brýlky neudržela,když má něco na hlavě,hned to rve dolů.. Vím,že očko se pořád vyvíjí a roste,tímpádem se dioptrie zmenšují,ale taky to prý může vést k tupozrakosti :( ale jak chcete vysvětlit tak malému dítěti,že si brýle prostě MUSí nechat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
248
28.1.11 16:57

Tupozrakost hrozí, když jsou hodnoty u obou očí hodně rozdílné. Tzn. když na jednom je třeba 1 dioptrie a na druhém 4 (to slabší oko se stává tupozrakým, protože dítě používá to lepší oko a to slabší přestane používat). Nejsem žádný odborník - takhle mi to vysvětlila oční. :wink: Nám poprvé naměřili horší levé oko (kterým pošilhává) +4 dioptrie a pravé + 2,5. Při druhém měření po rozkapání očí naopak horší pravé oko +4 a levé + 2. No byla jsem z toho jelen teda a pekně vynervovaná. Sháněla jsem informace kde se dalo… Nakonec jsme to doma opravdu vyhodnotili, že ještě počkáme až bude trošku větší… Kdybych viděla, že se jí to šilhání zhoršuje, tak neváhám ani chvilku, ale v našem případě je to orpavdu lepší. Třeba na těch brýlkách tady skončíme, ale doufám, že už si to nechá lépe vysvětlit. A hlavně - konzultovala jsem to i s naší neuroložkou a ta mi taky říkala, že takhle malé děti pokud jsou živé si brýle nechají dát v případě, kdy opravdu hodně špatně vidí. S těma brýlema najednou prokouknou a zjistí, že s nima vidí líp a nebrání se tomu. Hele asi bych to nehrotila. Vyzvedni brýle, zkus udělat všechno proto, aby je nosila a kdyby náhodou ne, tak se nenervuj a zkoušej to později. Nechat přeměřit očí jí můžeš nechat kdykoliv. A fakt je ještě malinká. Do těch 3 let se to všechno dá řešit. Najde se tady jistě spousta maminek co se mnou nebudou souhlasit, ale tohle je prostě můj názor :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1018
28.1.11 17:23

Tak to je síla! Takový rozdíl..neprohodil to třeba některý doktor? No já asi ze zvědavosti půjdu ještě k jednomu dr..tak jsem zvědavá.bez doporučení od dětské dr.mě vezmou bez problému?a platí se za to? No tak určitě to zkusím,ale zas třeba nejsem typ,co by nechal dítě celý den plakat jen proto,aby mělo na nose brýle,které tam nakonec stejně mít nebude,ale rozmrzelá už zůstane :( měli jste to dědičné? Nebo jen tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
248
28.1.11 18:30

Dědičný jsme to neměli právě vůbec. Od nás ani od přítele z rodiny nikdo nikdy brýle nenosil. Ale moje dcera je narozená předčasně (1520g - 40cm) všechno měla trošku později, kyčle, zuby atd… tak nevím jestli to může souviset… Neuroložka si myslí, že jo, tak uvidíme.
No taky mi to nešlo vůbec do hlavy jak je tenhle naměřený rozdíl vůbec možný, ale prohodit to nemohli. Hned u toho měření mi to v obou případech hlásili.. nejdřív jedno oko.. pak druhý. No nevím. Nás na to druhý vyšetření poslali proto, že byla ještě malinká a v Thomayerce měli údajně ještě lepší přístroj. To první jí měřili PlusOptixem (nebo tak nějak se to jmenuje). Nevím odkud jsi, ale tady v Praze to třeba na Budějovické poliklinice měří bez objednání a stojí to 100,–Kč..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1018
28.1.11 19:25

Aha,no prý je to u nedonošených miminek běžné,tak snad se vám to spraví.. U nás nosil manžel brýle,ale na krátkozrakost a to mi řekli,že to s tím nesouvisí,tak nevím..jsem z Olomouce,tak se poptám někde a uvidíme. Tak držím pěsti ať má malá očka v pořádku ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
248
28.1.11 19:32

Díky, já taky moc držím pěsti a kdyžtak dej vědět, jak s brýlemi bojujete.. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
24.1.12 21:08

Dobrý večer, jsem tu dnes poprvé, protože hledám informace a zkušenosti… Dnes jsem byla se synem (za týden má rok)na preventivním očním vyšetření. V rodině máme několik očních vad a syn občas zašilhá - hlavně, když je unavený.. Bohužel i u syna se vada potvrdila - dalekozrakost. naměřili nám +6 a na druhém oku +6,5 dioptrie. Do +3 dioptrie je to prý u takto malých dětí fyziologické. Hned nám napsali brýle s +3,5 dioptrií na obou očích. Nejdříve jsem to obrečela, ale pak jsme objednali krásné modré brýlečky a věřím, že mu bodou moc slušet! :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2977
23.2.12 12:42

Mě holky nešilhají, ale zrovna jim paní doktorka naměřila u obou taky plusové dioptrie, takže dalekozrakost a bylo mi vysvětleno, že jak očičko roste, tak se dioptrie zmenšuje a po ukončení růstu se teprve uvidí kolik těch dioptrií tam zůstane.
Brýle budou holky nosit obě dvě celý den, prý právě proto, aby očička nezačala šilhat. Prý mozek pracuje u dětí tak, že tu dalekozrakost umí korigovat, ovšem při nějaké zátěži, nebo oslabení těla při nemoci se může stát, že dítě začne šilhat, protože to mozek prostě nepovažuje za prioritu a věnuje se jiným důležitým činnostem.
Naměřili u starší 2,5 a 2,75 a u mladší 3 na obou, tak snad to je malá hodnota a časem budou obě ok a bez brýlek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Moncicakkkkk
21.6.13 14:17

Také bych ráda přispěla do diskuze se svojí skušeností. Mám doma skoro 3 letého syna kterému v roce našli dalekozrakost na jedno očíčko +9 a na druhé +8 dioptrií je to dost ale u nás v rodině nic neobviklého naše vady se pohybují běžně okolo 10 dioptrií. Jelikož už jsem počítala tak trochu s tím že to malí po mě zdědí tak jsme v roce neváhali a zašli na oční. Od roka nosíme brejličky +5 a +4 dioptrie tedy zhruba poloviny a malý na to zatím vydí dobře takže paní doktorka zatím nic nepřidala. Děti maji velkou schopnost vadu doostřit proto tak málo dioptrií ZATÍM. No a zhruba od 2 let zalepujeme střídavě každý den oči okluzorem aby očíčka trošku začli pracovat tak jak mají a hlavně aby nezačli zaostávat. Malej nám taky trošku v roce jedním očíčkem šilhal a od té doby co zalepujeme už jsem si šilhání nevšimla takže se to zlepšilo. No a doktorka nám řekla že malej asi nikdy už bez brejliček při tak velkých hodnotách nebude ale je velká šance na velké zlepšení a je individuální kolik nám zůstane ale já tomu věřím protože jsme to podchytili brzo. Tupozrakost mimochodem nevzniká jenom z toho že má dítě velký dioptrický rozdíl mezi oběma očima ale také ze šilhání-mozek potlačí vjem šilhajícího oka aby zamezil dvojitému vydění a odstrčené oko začne zaostávat a tím se stane tupozraké proto je lepší zajít k doktorovi když děcko šilhá i když vydí dobře. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
1053
19.4.14 20:25

Ahoj, může se tu někdo podělit o příběh, jak se u jeho dítěte nebo u jeho samotného vyvíjela dalekozrakost, příp. zda byl někdo operovaný? Děkuji moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
623
25.4.14 14:58

dalekozrakost u 1,5 roční dcery

Ahoj, dcera 16 měsíců nešilhá, ani se nám nezdálo, že vidí nějak špatně, ale protože se narodila předčasně (33+2) měli jsme doporučeno jít po prvním roce k očnímu. Ta němřila plusové dioptrie - 5 a 4,5 do dálky a předepsala nám brýlečky. Neřeším, že je bude dcera odmítat. Zvykne si, tak jako na botičky a když bude vidět lépe tím možná dřív. Jde mi o to, jestli když se odhalí dalkozrakost nad 3 dioptrie takto brzo existuje šance, že se očička s pomocí brýlí srovnají a že třeba za pár měsíců? nebo pár let? je potřebovat nebude vůbec? Máte někdo zkušenosti? Děkuji za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85271
27.10.16 21:45

Taky prosim o zkusenost. Dcera 20 mesicu ma dalekozrakost +4,75 a +3,50 dioptrii, problem je ten, ze na kontroly chodime pravidelne a porad se to zhorsuje, v 8m zacinala na +3 a +4 priblizne. Vsude ctu, ze se to ma zlepsovat a ne zhorsovat, tak mam strach. Bryle nosi pravidelneji az ten posledni mesic, jinak je neustale sundavala, shazovala, 2× jsme je diky tomu uz ztratili, ale od zari uz je sindava jen 2-3× denne… Diky. Je sance na zlepseni nebo jak se to u vas vyvijelo? Navic ji hrozi pry silhani, mame to v rodine :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí