Dalekozrakost u ročního dítěte

Napsat příspěvek
Velikost písma:
94
29.8.18 15:14

Můj roční syn ma tupozrakost. Nikdo jiný v rodině žádnou vadu očí nemá. Na pravé oko má +1,5 a na levé +5,75. Problém je ten rozsah dioptrií. Kdyby měl na obě oči i 5 dioptrií, zatím by to neřešili, protože by byli dioptrií vyrovnané. A je malý takže oči se stále vyvíjí. Když má nevyrovnané dioptrií, tak u dětí to funguje tak, že nemocné oko vypne a kouká jen přes to zdravé, což by mohlo v dospělosti véct až k oslepnutí na to nemocné oko. U nás se to řeší brýlemi + okluzorem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
29.8.18 15:27

Dcerka má brýle a na dvě hodiny denně okluzor. Ten rozdíl dioptrií je problém. Mozek dostává z očí různé zrakové vjemy a aby mohl fungovat, musí z horšího oka vjem eliminovat. Takže dítě používá jen zdravé oko. Zhruba do šesti let je možné pravidelným cvičením oči srovnat. Tupozrakost mají tři děti ze sta a já nechápu, proč se nedělá v roce plošný screening. Dětská lékařka nemá prakticky šanci vadu zjistit, pokud dítě nešilhá, a když se dítě k očnímu konečně dostane, je skoro pozdě na nějakou léčbu. My jsme všichni zdraví a na vadu u dcerky se přišlo velkou náhodou. Druhé dítě jsem už nechala vyšetřit preventivně. Předpokládám, že jdete po roce na kontrolu očí. Tam už lékař uvidí, zda se oči lepší - většina dětí má nějaké dioptrie a zrak se vyvíjí až do šesti let. S největší pravděpodobností dítě brýle nebude vůbec potřebovat.

• Citovat
  • Upravit
220
29.8.18 15:51

@Justinne Děkuji za vysvětlení. Budeme tedy doufat, že se to všechno srovná a brýle ani nic jiného nebude potřeba. Roční prcek má brýle a okluzor? Jak to zvládá? Taky máme ročního kluka, ten má zase jiné problémy s nožičkami, přes noc má takový speciální aparatek.. naštěstí to dává a lépe než já :) Jsou to bojovníci. Zítra jdeme odevzdat zprávu z vyšetření naší pediatře, tak se zeptám i na preventivní vyšetření očí u syna..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
220
29.8.18 16:04

@Janli Děkuji za vysvětlení, taky nechápu proč se nezavede plošná kontrola. My třeba o této vadě vůbec nevěděli, dokud nás na to neupoznila babička. Jinak bychom samozřejmě šli na kontrolu dříve. Na kontrolu jdeme už v únoru.. Pro jistotu, ale nechám si předepsat vyšetření i pro syna. teď mu byl 1 rok, tak ať něco nezanedbame. Doktorka semnou mluvila jak kdybych měla zdravotní školu. Pro ně jsou všechny ty výrazy běžné a srozumitelné, ale já se ztrácela Pak jsme přijeli domů, dala jsem děti spát a v klidu se zacetla do zprávy a teprve pak mě napadly otázky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
29.8.18 19:20

Naše dětská doktorka posílá preventivně všechny roční děti na vyšetření Plus optixem. A tam nám přišli na tuhle vadu. Na brýle si zvykl téměř okamžitě,okluzor byl horší,to se mnou bojoval,ale už je to lepší.

Ale byl to pro nás docela šok. Nečekali jsme vůbec,že by nějakou vadu měl. Když jsem jela z vyšetření tím Plus optixem,bulila jsem jak želva. I když jsem věděla,že to není nic vážného,stejně mi to bylo líto. A doteď ještě je,když mu pokaždé zalepím to zdravé oko a on na mě kouká tím jedním očkem :srdce: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
29.8.18 20:48

@Justinne tak to máte osvícenou doktorku, kdyby bylo víc takových…

• Citovat
  • Upravit
94
29.8.18 21:05

@Janli v tomhle ano,ale v dalších věcech už ne,např. přetahování pindíka a očkování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85404
29.8.18 21:48

@Verca1901 dcera 3,5 ma myslim +3,25 a +2,5, bryle nosi od 8 mesicu, protoze v rodine mame silhani. Ona nesilha, ale pry se to doporucuje u tech rozdilnych dioptrii, aby silnejsi oko neprevzalo fci slabsiho (tupozrakost). Mozna bych zkonzultovala i jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2986
17.1.19 08:16

Pro informaci. Poprvé holkám naměřila dr. v roce 2012 - starší 2,5 a 2,75, mladší 3,5
teď v roce 2019 - starší 2,5 na obou očích, mladší 3,25.
Popravdě jsem si tehdy myslela, že oko poroste a že se časem dioptrie natolik sníží, že budou holky bez brýlek. Ale po sedmi letech téměř nulová změna.
Ano, ale jsem ráda, že k šilhání nedošlo a jsou pod kontrolou, kdyby byla nějaká změna, že se to dá hned podchytit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85404
17.1.19 08:57

@cancerka u nas taky stale zadna zmena. Uz pocitam, ze to tak zustane. Ale nesilha aspon.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2986
17.1.19 09:37

@blumen jasan pořád lepší brýlky bez šilhání, než šilhání bez brýlek ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85404
17.1.19 09:42
@cancerka píše:
@blumen jasan pořád lepší brýlky bez šilhání, než šilhání bez brýlek ;)

Vsak to urcite. Jen ji ty bryle vadi na lyzich a bruslich, jinak si na ne zvykla :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2986
17.1.19 10:10

ted jsem objevila novou vychytavku (možná není úplně nová, ale pro mne ano) brýle u kterých se dají straničky snadno vyměnit za sportovní gumu. Myslím tyto https://www.jaoptik.cz/…50-3303.html
takže pak v přilbě nezavazí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.1.19 09:42

Měla bych na Vás prosbu, nekupovala jste některá loni na podzim, nebo už letos brýle či obruby? Nemohu za boha najít náš paragon a sháním kvůli pojišťovně, stačí mi foto účtenky. Byla bych Vám moc vděčná :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42241
18.1.19 10:06

@blumen Až budete kupovat novou helmu, zkuste víc typů. Dcera lyžuje a skáče na koni v helmě s normálními brýlemi. Jen brýle musí pořádně sedět a helmu jsme vybírali ne podle vzhledu, ale aby jí v ní nevadily brýle. Další možností jsou sportovní dioptrické brýle, ty ale nechce, že by v nich vypadala špatně. Je jí 13, zkoušela i kontaktní čočky, vadí jí v očích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí