Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den,
Společně s kamarády pořádáme letní dětské tábory. V posledních letech jsem začli oslovovat společnosti s žádostí o sponzorské dary. Letos jsem to pojal trošku v širším měřítku a proto bych se chtěl zeptat na následující.
V daňovým přiznání je možnost snížit si tuším ZD o poskytnuté dary a teď mě zajmá, jestli je možnost počítat i s tímto, že bych to společnostem v rozesílaným mailu zmínil, že ani oni z toho nebudou tratní. Co máme zatím zkušenost, tak většinou se nám podaří dohodnout věci jako sou plyšáci, propisky, polepený sklinky a podobně, finane jako takový nikdo dát nechce (popravdě, ani se jim nedivím), prostě reklamní předměty.
druhej dotaz se týká daně z daru. Teď poprvé po nás jako po organizaci někdo chce podepsat nějakej darovací protokol a chce na to i razítko. Bude potom potřeba v DP naší organizace nějak řešit, že jsme dostali dar? Věci většinou nepřesáhnou hranici 4-5 tisíc Kč.
Určitě je dobré zmínit v oslovovacím dopise, že je možnost odečíst si dar z daní. Jen se zeptám - máš jistotu, že jako příjemci sponozorského daru splňujete zákonné náležitosti?
(Určitě máte jako nezisková organizace člověka, který se vám stará o účetnictví. Zkus položit otázku jemu. Nechci být tímto urýpaný, fakt ne. Jen si myslím, že tyto věci se dají pořešit i v užším okruhu lidí…
Pokud takového člověka nemáte nebo nemá dostatečnou kvalifikaci, tak na vedení účetnictví neziskových organizací existují samozřejmě kurzy - bylo by dobré některý z nich absolvovat.)
Ještě jednou se omlouvám, pokud můj příspěvek působí urýpaně, rozhodně do nikoho rýpat nechci. Jen si říkám, že toto patří k základním otázkám fungování každé organizace a je dobré to řešit nějak „uceleně“. ![]()
Abych pravdu řekl, tak mě celkem zarazila zmínka o tom, že jako občanský sdružení vlastně nemusíme mít právo požádat o sponzoring. To mě nenapadlo a ještě to budu muset nastudovat (nějakej tip kde?). Vpodstatě bych to neřešil, kdyby po nás u jedné společnosti nechtěli razítko na protokol o předání daru a žil bych si dál v blažené nevědomosti.
Za prvé - už nejste občanské sdružení, ale spolek - od 1.1.2014, viz nový občanský zákoník.
Za druhé - pro přijetí daru žádné podmínky splňovat nemusíte.
Za třetí - pokud vám jako neziskové organizaci (nově „veřejně prospěšný poplatník“ - § 17a zákona o daních z příjmů) poskytne např. nějaké s. r.o. dar, může si hodnotu toho daru odečíst od základu daně podle § 20 odst. 8 zákona o daních z příjmů. Kdyby to byla fyzická osoba, postupuje podle § 15 odst. 1 téhož zákona.
Za čtvrté - od roku 2014 darovací daň neexistuje. Dary nově podléhají dani z příjmů.
Za páté - dar pro veřejně prospěšného poplatníka je u tohoto od daně z příjmů osvobozen podle § 19b.
Za šesté - v tomto se raději raďte u účtaře či daňaře, ne na e-miminu ![]()