Daň z výhry

1200
12.9.06 20:03

Daň z výhry

Zdravím všechny…
Před několika dny se mi povedlo v jedné soutěži vyhrát několik věcných cen. Tou největší je malý motocykl - skútr v hodnotě cca 35.000,–- Kč.
Potřebovala bych poradit, jak je to s daní z výhry, když jde o věci movité nikoli finanční částku. Případně, zda této dani podléhají i umělecká díla (konkrétně originál fotografie známého fotografa).
Zatím jsem se ani na internetu nedopátrala odpovědi.
Máte s tím některá zkušenosti?
Prosím, poraďte.
 Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
551
12.9.06 20:08

Zkušenost bohužel nemám, ale myslím, že u movitých výher musí danit ten, co věc dává, ne ty. Taky jak bys to dělala, musela bys někde sehnat odhad ceny… :) Doufám, že to nepletu, uvidíme co na to další.
 Věrka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
695
12.9.06 21:24

Hledala jsem a nasla jsem:

Výhry z veřejné soutěže jsou zdaněny dle zákona o dani z příjmu 586/1992 sb. ve znění všech platných novel. K dnešnímu dni platí, že při splnění všech soutěžních podmínek je výhra do 10 000,– Kč osvobozena od daně z příjmu. Výhry nad 10 000,– Kč jsou zdaněny srážkovou daní ve výši 20% z hodnoty výhry. V případě věcné výhry v hodnotě nad 10 000,– Kč bude odvedena srážková daň z hodnoty výhry na vrub účtu OS, která veřejnou soutěž vyhlašuje.

Tak toto jsem nasla v souteznich podminkach jedne spolecnosti. Osvobozeni od dane najdes v § 4 zák. o dani z příjmu. O té srážkové dani placené v příp. hodnoty nad 10tis. to tam bude v jiném paragrafu. To jsem zatím nenašla.

Myslim, ze by ti organizator souteze mel dat informaci o pripadnem zdaneni. Jestli je to vyhra bez dokladů, pak bych si s tim hlavu nelamala.

Ahoj, Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
12.9.06 22:29

Kolegyne z prace kdysi vyhrala celkem peknou lednicku, urcite byla hodnota vyssi nez 10.000,– a nedanila nic. Extra se na to ptala a nemusela platit nic, snad to udajne platila ta firma nebo casopis, kde to vyhrala. Bylo to teda v roce 2000 nebo 2001, takze kdo vi jak je to ted.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová