Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím všechny…
Před několika dny se mi povedlo v jedné soutěži vyhrát několik věcných cen. Tou největší je malý motocykl - skútr v hodnotě cca 35.000,–- Kč.
Potřebovala bych poradit, jak je to s daní z výhry, když jde o věci movité nikoli finanční částku. Případně, zda této dani podléhají i umělecká díla (konkrétně originál fotografie známého fotografa).
Zatím jsem se ani na internetu nedopátrala odpovědi.
Máte s tím některá zkušenosti?
Prosím, poraďte.
Děkuji
Zkušenost bohužel nemám, ale myslím, že u movitých výher musí danit ten, co věc dává, ne ty. Taky jak bys to dělala, musela bys někde sehnat odhad ceny…
Doufám, že to nepletu, uvidíme co na to další.
Věrka
Hledala jsem a nasla jsem:
Výhry z veřejné soutěže jsou zdaněny dle zákona o dani z příjmu 586/1992 sb. ve znění všech platných novel. K dnešnímu dni platí, že při splnění všech soutěžních podmínek je výhra do 10 000,– Kč osvobozena od daně z příjmu. Výhry nad 10 000,– Kč jsou zdaněny srážkovou daní ve výši 20% z hodnoty výhry. V případě věcné výhry v hodnotě nad 10 000,– Kč bude odvedena srážková daň z hodnoty výhry na vrub účtu OS, která veřejnou soutěž vyhlašuje.
Tak toto jsem nasla v souteznich podminkach jedne spolecnosti. Osvobozeni od dane najdes v § 4 zák. o dani z příjmu. O té srážkové dani placené v příp. hodnoty nad 10tis. to tam bude v jiném paragrafu. To jsem zatím nenašla.
Myslim, ze by ti organizator souteze mel dat informaci o pripadnem zdaneni. Jestli je to vyhra bez dokladů, pak bych si s tim hlavu nelamala.
Ahoj, Marketa
Kolegyne z prace kdysi vyhrala celkem peknou lednicku, urcite byla hodnota vyssi nez 10.000,– a nedanila nic. Extra se na to ptala a nemusela platit nic, snad to udajne platila ta firma nebo casopis, kde to vyhrala. Bylo to teda v roce 2000 nebo 2001, takze kdo vi jak je to ted.