Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Takže ještě jednou, asi jsem Tě blbě pochopila. Bavíme se o roku 2012. (Nebo ta první firma je až od 2013?) U jedné firmy máš klasický pracovní poměr, podepsanou růžovku. U druhé firmy pracuješ na dohodu o provedení práce, růžovka podepsaná není.
Pokud v některém měsíci byla souběžně mzda od první firmy i od druhé firmy, a mzda u druhé firmy přesáhla 5000,– Kč, pak je podle zákona povinnost podat přiznání k dani z příjmů.
Pokud v roce 2012 byla pouze dohoda u druhé firmy a nebyl pracovní poměr u první firmy, pak přiznání podávat nemusíš.
Ano, může se stát, že se ještě doplácí. Ale jsou to jen vyjímečné případy.
@Hanula1212
ROK 2012 - pouze dohoda o pracovní činnosti s růžovkou, student
ROK 2013 - Normální pracovní poměr u 1.firmy, podepsaná růžovka, 8000 hrubýho - 2. firma DPP - víc jak 5000Kč za měsíc, růžovna neni
Ale tak z toho jak na to koukám, tak až budu teda podávat přiznání za rok 2013, tak by mi měli ještě doplácet že?
A omlouvám se, psala jsem to zmateně, tak nešlo pochopit kdy ke pracuju
![]()
Hlavně, že jsme se pochopili ![]()
2012 - neřešit
2013 - podat přiznání do 31.3.2014. Pokud bude výplata stejná nebo podobné, tak by se měla nějaká sražená daň z dohody vrátit.
Jako že ji dostaneš od FÚ zpátky. Zaměstnavatel Ti ji ve výplatě srazí a odvede na FÚ a FÚ Ti to po podání přiznání vrátí ![]()
@Hanula1212 píše:
Jako že ji dostaneš od FÚ zpátky. Zaměstnavatel Ti ji ve výplatě srazí a odvede na FÚ a FÚ Ti to po podání přiznání vrátí
Jako to chápu, ale nepochopila jsem, jak jsi napsala pokud bude výplata stejná nebo podobná… A omlouvám se, ale v tomto plavu ![]()
Jo to jsem napsala trošku zmateně. Já myslela, že pokud bude odměna u dohody cca 5000 a mzda těch 8000,– pak se vrátí veškerá sražená daň. Pokud by Ti přidali a výplata byla např. 15000,– pak už by to vypadalo jinak ![]()
Tak mě napadlo, že bych si nechala hodiny rozpočítat tak, aby mi to vyšlo do těch 5ti tisíc měsíčně
a doufám, že už psolední dotaz
jak to oni nebo podle čeho to počítají, jestli mi vrátí něco nebo nic?
Napíšu to zjednodušeně: Sleva na poplatníka je 2070Kč (doufám). Takže 12*2070=24840Kč je daň, kterou „jakoby“ nemusím paltit. Takže pokud jim vyjde, že daň z obou mých zaměstnání byla 22000, tak mi cca 2000 vrátí?
Tak spíš bych to udělala tak, aby to bylo nad 5tisíc měsíčně. Pokud bys měla každý měsíc u dohody do 5000,–, pak strhnou srážkovou daň a ta už se nikde nevyúčtovává, co srazí, to už nikdy neuvidíš. Pokud bude nad 5tisíc, srazí se zálohová daň a tu pak vyúčtuješ v přiznání. Pokud by se například stalo, že budeš nějakou dobu marodit (nemocenská není zdanitelný příjem) nebo budeš mít nějakou odečitatelnou položku jako životko, penzijko, úroky z hypotéky atd. pak se Ti sražená daň vrátí.
Je to trošičku složitější, ale zjednodušeně: V přiznání se potom příjmy za rok sečtou, vypočítá se 15% daň a od toho se odečte 24840,– jako sleva na dani na osobu, dítě a výsledek se porovná se sraženýma zálohama a rozdíl se vrátí.
@AngelLilly píše:
Napíšu to zjednodušeně: Sleva na poplatníka je 2070Kč (doufám). Takže 12*2070=24840Kč je daň, kterou „jakoby“ nemusím paltit. Takže pokud jim vyjde, že daň z obou mých zaměstnání byla 22000, tak mi cca 2000 vrátí?
Nene, do „mínusu“ se jde akorát u dětí. Pokud vyjde daň 22000, pak se odečte 24840,– a to max. do nuly. Takže daň je 0,– a tato se porovná se zálohama, které Ti srazili v průběhu roku. Takže srazí např. každý měsíc 500,– zálohu na daň, takže 500*12=6000, daň je nula, tak 6000 vrátí.
@Hanula1212 už to chápu, děkuji MOC ![]()
Ještě mě napadlo, je jedno jestli mám normální smlouvu nebo DPP? Všechno jde videt na úřadech nebo se DPP nikam nehlásí?
Z hlediska daní je naprosto jedno, jaký typ smlouvy je uzavřen. Zda HPP nebo DPP. U DPP nad 10tis. se hlásí na zdravku nebo na socku.
@Hanula1212 Jdu si k Tobě zase pro radu
Došla mi ted výplata, jsem na DPP a at počítám jak počítám, tak za hodiny co jsem vykázala je to nějak moc peněz. Je možné, že mi neodečetli daň? Na dohodě o provedení práce se daň strhává ne? (výdělek byl nad 5000Kč a do 10 000Kč)