Daně musím podat?

302
3.1.13 22:29

Daně musím podat?

Dobrý večer poradí mi tu někdo?
Pracovala jsem 1-6 měsíc na zkrácený úvazek - 4 hodiny plat okolo 4000 čistého, mám částečný invalidní důchod.
K tomu jsem v tomto období dělala člena výboru v baráku kde byla odměna 1000 Kč měsíčně, bylo z toho placeno i zdravotní a sociální, sociální z toho asi nebylo žádné při tak malé částce,
přesně nevím to odváděl správce našeho baráku. Od července už jsem žádnou odměnu nepobírala.
Od července jsem na úřadu práce nezaměstnaná až do konce roku. Podporu jsem pobírala od července do listopadu.
Musím si podávat přiznání sama, když jsem od toho července na úřadu práce samozřejmě až do teď?

Další varianta pokud musím, že by si mě do daňového přiznání dal manžel? Jestli to tedy jde? Jako odpočet?
Podnikal jako vedlejší příjem půl roku přesně od ledna do června a zároveň byl zaměstnán u firmy, po té vše pozastavil a je jen zaměstnanec u firmy. Nevím jestli to tak vůbec jde. Poradí mi někdo? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8514
3.1.13 22:44

Bylo v zaměstnání podepsáno prohlášení k dani? (růžový formulář) Pokud ano, pak budete muset podat přiznání. Protože byly současně 2 příjmy daněny zálohovou daní. Ale bude to pro Vás jen výhoda, protože sraženou daň z odměny vyplacené za práci v družstvu dostanete zpět.
Manžel by si Vás v přiznání mohl odečíst pouze v případě, že příjmy z družstva, zaměstnání, invalidního důchodu a podpory budou celkově nižší než 68tis. Což se obávám, že Vám asi nevyjde :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Danca27....
3.1.13 22:46

Důležitý je hrubý příjem - pokud váš hrubý příjem nepřesáhl 68 tis./rok - do toho se počítá i podpora v nezaměstnanosti, může si na Vás manžel odečíst ve svém přiznání slevu na dani na vyživovanou manželku (24.800,–). U Vašich příjmů je potřeba zjistit, zda byly daněny srážkovou či zálohovou daní… Zjistěte, napiště, podle toho se pokusím poradit dál.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.1.13 07:31

@Hanula1212 A musí manžel když pracuje do daní dávat i důchod? Je v částečném ID a normálně pracuje, na plný úvazek. Tak jak je to s tím ID? :think:

• Citovat
  • Upravit
8514
4.1.13 07:37

Důchod není zdanitelný příjem, takže zdaňovat bude pouze příjmy ze zaměstnání. Pobírá-li invalidní důchod pro invaliditu prvního nebo druhého stupně, pak si může odečíst slevu na dani 2520,– Kč ročně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.1.13 07:40
@Hanula1212 píše:
Důchod není zdanitelný příjem, takže zdaňovat bude pouze příjmy ze zaměstnání. Pobírá-li invalidní důchod pro invaliditu prvního nebo druhého stupně, pak si může odečíst slevu na dani 2520,– Kč ročně.

Děkuju moc ;)

• Citovat
  • Upravit
302
4.1.13 10:15

Děkuji za první radu,
koukám do papírů tak ze zaměstnání mám příjem 30 000 hrubého, z výboru to bude 6000 Kč a když se do příjmu počítá i podpora tak ta byla 12 300 Kč, a důchod částečný mám 64 000 takže se do toho nevejdu ani náhodou.
A teď mi nezbývá nic jiného než si podat daně sama a já nemám ani účetní vůbec nevím co a jak se vyplňuje co k tomu potřebuji kam jít vždy to za mě podával zaměstnavatel,
manžel účetní má, ale ta už další lidi nebere má toho moc a bere si za to 2500 což mi přijde dost, poradíte mi někdo co dělat nebo jak to vyplnit nevíte děláte si to někdo sám nebo nejste tu někdo z Plzně děkuji moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
4.1.13 10:23

V první řadě je potřeba získat ze zaměstnání a z družstva potvrzení o příjmu, vyplnění přiznání není zas tak těžké, pokud nikoho neseženete, klidně mi sem písněte zprávu a dáme to nějak dohromady. Důležité ale je, jestli bylo v zaměstnání podepsáno to růžové prohlášení k dani, protože pokud ne, byla by sražená srážková daň, která je nevratná! Ale v každém případě se vrátí to, co srazili v družstvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Danca27....
4.1.13 10:57

Pokud byl 1 příjem daněn srážkovou a 1 zálohovou, pak nemá povinnost podat přiznání.

• Citovat
  • Upravit
302
4.1.13 11:00

Ze zaměstnání potvrzení mám to mi daly když nás propouštěly, příští týden si jedu pro potvrzení z družstva. Dnes jsem s paní mluvila.
Růžový papír jsem určitě podepisovala hned na začátku roku v zaměstnání, ale v tom výboru ne to byla jako odměna toho se ten růžový papír asi netýká nebo ano?
A potřebuji i z úřadu práce nějaké potvrzení když jsem pobírala podporu?
Jste moc hodná já v tomu vůbec nerozumím, jsem vděčná za každou radu

nerozumím co je srážková a co zálohová daň?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
4.1.13 11:20

Pokud jste podepsala prohlášení k dani, pak nemusíte řešit, co je srážková a co zálohová daň :lol: V tom družstvu jste ho ani podepsat nemohla. Potvrzení o podpoře žádné nepotřebujete. Až budete mít potvrzení z družstva, tak to dáme nějak dohromady. Stejně nemá smysl podávat přiznání dříve než v únoru, takže je dost času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
4.1.13 11:21
@Danca27… píše:
Pokud byl 1 příjem daněn srážkovou a 1 zálohovou, pak nemá povinnost podat přiznání.

Vždyť jo, proto jsem se nejdřív ptala, jestli v tom zaměstnání podepsala prohlášení k dani!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Danca27....
4.1.13 11:42
@Hanula1212 píše:
Pokud jste podepsala prohlášení k dani, pak nemusíte řešit, co je srážková a co zálohová daň :lol: V tom družstvu jste ho ani podepsat nemohla. Potvrzení o podpoře žádné nepotřebujete. Až budete mít potvrzení z družstva, tak to dáme nějak dohromady. Stejně nemá smysl podávat přiznání dříve než v únoru, takže je dost času.

Proč myslíte, že by nemohla podepsat prohlášení v družstvu?

http://finance.idnes.cz/…/p_dane.aspx?…

• Citovat
  • Upravit
Danca27....
4.1.13 12:14

Ještě doplňuji, že je-li příjem nižší než 5000 Kč/měsíčně a není podepsané prohlášení, pak je automaticky daněno srážkovou daní…

• Citovat
  • Upravit
8514
4.1.13 12:57

Takže Danca27, prohlášení k dani lze podepsat pouze u jednoho plátce daně, pokud mám 2 souběžné příjmy. Tudíž, pokud podepsala paní v zaměstnání, pak nemůže na stejné období podepsat prohlášení v družstvu.

@Danca27… píše:
Ještě doplňuji, že je-li příjem nižší než 5000 Kč/měsíčně a není podepsané prohlášení, pak je automaticky daněno srážkovou daní…

A na to jste přišla jak? Podle zákona o daních z příjmů §6 odst.4 je srážková daň u nepodepsaného prohlášení a příjmech do 5tis. u příjmů podle §6 odst. 1 písmena a) a d). Příjem z družstva je příjem podle §6 odst.1 písm.b, takže tyto příjmy se vždy daní zálohovou daní stejně jako např. odměny jednatelů apod.

Nechápu, proč jste sem dal odkaz na idnes, ale tam stejná situace není. Ano, pokud by paní např. leden - červen měla příjmy ze zaměstnání a pak červenec - prosinec příjmy z družstva, mohla by prohlášení podepsat tam i tam. Ale vzhledem k tomu, že měla příjmy současně a oba zdaněny zálohovou daní, pak je povinna podat daň. přiznání - viz §38g odst.2 zákona o daních z příjmů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák