Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den.
Mám takový dotaz. Od letošního roku máme s ex střídavou péči, od sebe jsme 3 roky. Dítě bylo za loňský rok v mé péči. Má ex nárok na polovinu daní za loňský rok? Podotýkám, že dítě si brával dle svých možností, alimenty platil řádně, ovšem nikdy navíc nic nepřispěl a na OČR také nechodil. Děkuji
@Anka854 No řekla bych, že pokud bylo jen v tvé péči, tak nárok nemá. Při střídavce ano.
Podle mých informací si slevu na dani za dítě může uplatnit ten, s kým dítě / děti sdílí společnou domácnost, resp. kdo je má ve výlučné péči. U péče střídavé je možno uplatnit slevu 50/50 oba.
@Anka854 nárok má ten, kdo má dítě svěřené do péče…to si byla ty…https://akpytela.cz/clanky-danove-zvyhodneni-na-dite-po-rozvodu/
jak staral?, je to snad jeho dítě, tak se stará…
@teroonka
Ve střídavé péči rozumím. Mě jde o to, zda neexistuje nějaká klička, jak by si ty daně mohl vyžádat. Z mého pohledu mu také nenáleží. A podotýkám, že nemáme hezké vztahy
@Anka854 píše: Více
Loni střídavá péče nebyla, ne? Tak proč by měl mít půlku slevy? Ještě když cca půl roku dítě ani neměl u sebe ![]()
@Dahlia0409
Nemam tušení, ale u něj člověk nikdy neví. Třeba přes právníka.
Jsou k tomu podmínky, ty nesplnil. Nic víc, nic míň ![]()
@Anka854 No to nejde ani přes právníka, nemá nárok, nesplňuje podmínku společné domácnosti. Navíc bys mu musela dát ze své práce potvrzení, že slevu neuplatňuješ. Takhle ten papír potřebuješ ty, že neuplatňuje on, abys to dostala.
Ne, když bude mít nárok, každý si odečtete 6 měsíců ![]()
@Dahlia0409
Takže jestli tomu rozumím správně, nejsem povinna mu nic dávat.?
@Anka854 Tak chtít může, nemá nárok, nemá dítě ve své péči…
Na daňové zvýhodnění má nárok každý zaměstnanec či podnikatel, který žije ve společné domácnosti s vyživovaným dítětem. Daňové zvýhodnění náleží vždy pouze jednomu z rodičů a lze jej uplatnit na vyživované dítě, kterým se rozumí student do 26 let. Na slevu je nutné doložit rodný list dítěte a druhý z rodičů musí doložit od svého zaměstnavatele Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění, z kterého je jasné, že neuplatňuje slevu u svého zaměstnavatele za dané období podruhé.
Mám za to, že si ten papír může i tvoje účetní vyžádat od jeho zaměstnavatele. Nedala bych mu žádnou půlku.