Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Hezký den,
vím, že tady podobné téma bylo již mnohokrát, ale pořád mi není jasných pár věcí, které jsem v žádných diskuzích nenašla a třeba se tady najde někdo, kdo mi bude umět poradit.
Prodávám oblečení a boty po sobě a po své rodině na Marketplace. Jsou to věci po více lidech, tudíž různé velikosti. Všechno to jsou věci, které máme doma už dlouho a nemám od jediné z nich účtenku. Máme plnou půdu pytlů s věcmi a vzhledem k tomu množství jsem toho už prodala celkem dost, takže rozhodně proběhlo více než 30 prodejů, což je hranice, kdy bazary předávají informace o prodejcích finančáku. Je možné, že během roku překročím i tu hranici prodeje nad 2000eur. Ty platby nejdou přes Marketplace, kupující mi posílají peníze na účet, tudíž nikde není zaznamenáno, kolik jsem toho prodala. Inzeráty po prodeji mažu. A moje otázka zní - může mě i tak Marketplace nahlásit finančáku, respektive zaznamenávají se nějak ty inzeráty i když jsem je smazala? Nebo nemůže být třeba bance podezřelé, že mi chodí na účet hodně plateb od cizích lidí a nemůžou to chtít nějak řešit? Nemám totiž jak dokázat, že jsou ty věci nošené po nás, jak píšu, nemám od toho žádné účtenky, ty věci tu leží několik let.
Snad je to aspoň trochu srozumitelné a budu ráda za každou odpověď.
Děkuji za rady a přeji všem krásné Velikonoce ![]()
Tak jako sorry, ale jestli na obnosenym oblečení na bazaru uděláš víc jak 50tis za rok. Tak to prodáváš oblečení menšího města ne? To jsou vyšší stovky inzerátů.
Nemusíš hledat v internetových diskuzích. § 4/1c zákona o daních z příjmů hovoří jasně. Žádné limity neexistují. Jen ty sama znáš původ zboží a jak bys ho mohla případné kontrole dokázat.
Kolik jsi těch prodeji měla? Co konkrétně prodáváš? A jaké máš ceny?
Celková částka je dost vysoká.
Díky všem za reakce. Prodávám hlavně oblečení a boty, dál jsem prodala mobil a sem tam nějaké věci z domácnosti. Pokud jde o to oblečení a boty, tak jsem tady měla značkové věci, které byly koupené za nemalé částky, takže když jsem za boty dala 3500,– tak jsem je třeba za 800,– prodala. Takových věcí bylo víc, takže částky rychle naskakují. Dál jsem tady měla po malé věci z merino vlny, které nejsou levnou záležitostí, takže i tady částky naskakují. A pak mám ještě plno obyč věcí, které prodavám třeba za stovku, jenomže když se to nasčítá… Od začátku roku jsem asi na 25ti tisících.