Daně a děti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1053
18.3.13 17:41

Moc děkuji!

  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
963
24.3.13 16:23

Dobrý den. Prosím poradíte mi ještě jednou. Podávám Dodatečné DP za rok 2011, kvůli nepřiznanému dítěti z prvního vztahu. Mám vše správně vyplněno, ale neumím si poradit s oddílem 6. tedy řádkem 78-83. Můžete mi prosím pomoct, když jsme dostali za rok 2011 vrácenou daň 27695, daň z řádku 74 (Daň pro uplat. slevy) je 0 a řádek 91 zbývá doplatit -11604.
Doufám, že je to srozumitelné…prosím o radu jak vyplnit…děkuji

  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8522
25.3.13 07:01

Pokud byly vráceny v řádném přiznání všechny zálohy a daň byla nulová, pak řádky 78-83 v dodatečném budou nulové. Pokud budete mít problém, písněte SZ s konkrétními čísly, juknu na to.

  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
25.3.13 13:11

@Hanula1212
Hani, prosím tě, jak to teda je… tohle teď řeší kamarádka a už má několik výkladů a pokaždé se dozví něco jiného…

Pokud dítě studuje na VŠ na doktorském studiu, navazuje po magisterském studium, je nárok na daňový bonus do jeho 28 let věku. Ale v zákoně jsem našla jen slevu na vyživované dítě do 26 let, do 28 že se dá uplatnit sleva na dani v případě, že si žádá to dítě (student) o slevu při brigádě nebo prostě ve svém daňovém přiznání, ne když si to chce na něho uplatnit rodič. Jak to tedy je a když si to uplatním a vrátí mi to, tak co by se stalo, kdyby to bylo špatně? Bude to FU po mně vymáhat zpět, i když mi paní na FU tvrdí, že na to nárok mám?

  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8522
25.3.13 13:38

Pokud se jedná o slevu podle §35ba ZDP odst. 1 písm. f, tedy sleva na studium, pak pokud budu pracovat a studovat, budu si chtít uplatnit slevu na studenta, pak můžu magisterské studium do 26let a pokud bych další 2 roky studovala doktorské, pak ještě do 28let. Zjednodušeně je toto sleva, kdy poplatník + student = 1 osoba.
Pokud si chci ale uplatnit zvýhodnění na dítě, pak dítě musí mít max. 26let. A je jedno, jestli studuje magisterské nebo doktorandské. Toto je sleva podle §35c.
Doufám, že je to aspoň trochu srozumitelně.
Jinak pokud si uplatníš vyživované dítě starší jak 26 let, a přijde se na to, bude to chtít FÚ vrátit. A to, že Ti to tak řekla paní na FÚ, nebude argument. Už jsem na to četla i nějaký rozsudek NSS, kde je napsáno, že už se někdo odvolával na chybné sdělení pracovníka FÚ a soud to neuznal.

  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
25.3.13 13:44

@Hanula1212 díky… tohle jsem právě našla v zákoně taky, ale kamarádce prý dvě paní z FÚ řekly, že si může ona uplatnit slevu na dítě do 28 let, když studuje doktorandské studium, které ihned navazuje na magisterské…
A když měla ta dcera 26 let v červenci, tak si tu slevu může uplatnit jen za těch 7 měsíců, že?

  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8522
25.3.13 13:56

Tak to nevím, jak na to přišli. V zákoně vidím, že zvýhodnění lze uplatnit na nezletilé dítě nebo na zletilé do 26let, pokud je vyživované. A až pak se řeší, co je vyživované dítě. Asi si to spletly s tou slevou na studium. Já bych tam tu slevu nedávala. Teda pokud dosáhlo 26 let v červenci, tak za 7 měsíců ano. Mezi náma, pokud to tam dáte celý rok a paní, co to bude pořizovat, vám to uzná, pak už to s největší pravděpodobností nikdo kontrolovat nebude, ale je to jen na vaší zodpovědnosti, teda kamarádky.

  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
25.3.13 15:55

@Hanula1212 díky… vyřídím vše, co jsem se dozvěděla a dál ať se už zařídí podle sebe…

  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14000
16.2.14 19:14

Dobrý den mám dotaz.

Můj přítel si chtěl uplatnit slevu za dítě a abychom jednou ročně dostali celou částku (myslím že to je cca 13500kč) doposud ani já a ani přítel jsme si syna neodepisovali (já ani nemohu jsem na RD)

jenže jsme zjistili že mu účetní dělá paušální daně a tím pádem mu nejde uplatnit slevu ani za dítě, hypotéku atd.

chce tedy aby mu je dělala klasicky a ne paušálně, ale ona mu furt tvrdí že to není výhodné atd. což já si nemyslím a tak se chcci optat jestli se pletu nebo ne.
myslím že ty paušální daně pro něj nejsou výhodné, je OSVČ a má různé výdělky i výdaje a 3měsíce v zimě má zavřeno (vlastní rybářství)

jen abych upřesnila účetnictví mu dělá teta a myslím že se jí do toho moc nechce, proto mu to nechce dělat klasicky ale paušálně :think:

mám tedy otázku je to paušální pro něj výhodné nebo ne? :think:
moje sestra jednou za rok dostane za obě děti peníze a tak bychom to chtěli taky :palec:

děkuji za odpověď a omlouvám se pokud je to zmatečné, toto téma není má silná stránka :oops:

  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8522
17.2.14 08:11

No, jestli je to výhodné nebo ne, musí spočítat účetní. Záleží na tom, jaké má skutečné výdaje a marži. Účetní by měla spočítat obě varianty, které pak porovná a uvidíte, co vám vyjde lépe. U paušalistů letos děti odečítat nelze, ale hypoška a ostatní určitě ano.

  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3803
17.2.14 08:22

Tak si to udělejte sami. Spočítejte výdane a příjmy a najděte si na netu formulář na daně a tam to naházejte a uvidíte co výjde. A pak tetě jen řekněte že je to takhle výhodnější ať to udělá pořádně a nebo si najděte jinou účetní. Kdyžtak mi pošli čísla do SZ a pošlu ti výsledek. A nevěřím že jako obchod má výhodnější daně paušálem. Tam je nějakých 30% a to je dost málo.

  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8522
17.2.14 09:27

Pokud soukromé rybářství znamená chov ryb a jejich prodej, pak by tam bylo 80% a to by už výhodnější byl paušál, z hlediska výše výdajů. Ale ne z hlediska bonusu na děti. Pak by záleželo, kolik jsou skutečné náklady. Pokud by to byl obchod s rybářskýma potřebama, pak si myslím, že klidně může jít na výdaje skutečné, tam určitě nebudou takové marže, aby byl výhodnější paušál.

  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3803
17.2.14 09:35

Tak to se omlouvám já pochopila že má obchod ale ano pokud je to rybník je to jiná

  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14000
17.2.14 09:39

Mockrát vám děkuji za odpovědi, tento týden to budeme řešit tak bych vám ještě případně napsala.

Jinak jedná se o rybářské potřeby.

  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8522
17.2.14 09:40

Uvidíme, co napíše @evaprochy ale každopádně by to chtělo propočítat, kolik by byly skutečné výdaje. Ale to by letos snad měla udělat víceméně každá účetní. Já pokud někomu s tímto pomáhám, sečtu skutečné výdaje a vypočítám obě varianty a dám druhé straně k porovnání, a aby se sám člověk rozhodl, co je pro něj výhodnější.

  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák