Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den, můj manžel je OSVČ a zatím žádnou účetní nemáme, chci mu s tím pomáhat já a tak si dělám kurzy, kde jsem včera zjistila, že plátcem DPH musí být už od obratu 1mil za posledních 12 kalendářních měsíců což jsme vůbec netušili, a stalo se to, že hranici překročil už v červenci. Můžete mi poradit s čím vším jít na finančák? Vím, že hrozí pokuta 10% z těch měsíců kdy to mělo být podáno, ale nebylo? Takže srpen a září? Finančáku musím doložit faktury? Plánujeme tam hned ve středu jít což bude poslední den v měsíci tak už od října budem plátci DPH?
Zkušenější určitě poradí líp, ale podle mě se na FÚ přihlásí jako plátce DPH, DIČ už přidělené má. Stane se čtvrtletním plátcem, tudíž za červenec, srpen a září musí podat přiznání a zaplatit DPH do 25.10.
Vezměte si s sebou přehled o příjmech. Faktury by teorericky nemuseli vidět, ale jeden nikdy neví. Pokud by jste se zaregistrovali hned po překročení obratu, tak by jste ale stejně první přiznání podávali až za 3. čtvrtletí roku a to se podává až k 25. říjnu, takže finanční škoda nevznikla žádná. Ale úplně se v těch pokutach neorientuju, tak nejsem schopná říct, jestli nějakou vyměři. Každopádně k datu registrace DPH máte právo uplatnit si DPH ze zásob nakoupenych dvanáct měsíců před registrací. Najděte si alespoň na tohle nějakého účetního, ať to zpracuje.
Ještě doplním: vystavené doklady v září by se měly opravit a musíte se s odběrateli domluvit, zda vám daň doplatí nebo zda to tak necháte a daň zaplatíte „ze svého“.
Děkuji moc, takže teď musím předělat i faktury na Faktura- daňový doklad že? Manžel poskytuje služby takže sazba je pořád stejná jen my budem platit jako mourovatí:). Je subdodavatel a tam už mají hodinovou sazbu danou ať jsme či nejsme plátci DPH. Dál má pod sebou sem tam živnostníky, kteří nejsou plátci DPH takže my můžem odepisovat daně pouze třeba z benzínu a materiálu který si manžel nakupuje pro svou potřebu že?
A přehled o přijmech stačí jen vytisknutá tabulka z excelu?
A přijmy z toho září jsou faktury vystavené nebo už splacené? Splatnost má třeba 45dní…
Omlouvám se za blbé dotazy, ale moc se v tom ještě neorientuji, na začátek si na to někoho najdem, bohužel nemáme nikoho známého kdo se v tom orientuje.
@koblizek12 Jestli manžel pracuje ve stavebnictvi, tak tam se uplatňuje systém reverse-charge a to má svá specifika. Záleží na tom, kdo je odběratel těch služeb. Podle toho se DPH buď uvádí nebo ne. Jestli tomu nerozumíte, tak si najděte někoho rychle, ať v tom nemáte chyby. Na tom DPH se pak ty chyby hodně proraží, když na ně finanční úřad přijde.
Ne přímo ve stavebnictví ne, dělá elektriku- zabezpečovací systémy, to se ho netýká ne?
Snad někoho dobrýho najdeme…
@koblizek12 píše:
Ne přímo ve stavebnictví ne, dělá elektriku- zabezpečovací systémy, to se ho netýká ne?
Tak to nevím takhle z hlavy… Hlavně taky záleží na konkrétním popisu té služby.
Přesně tak, pokud poskytuje služby ve stavebnictví, tam je jak píše @Ijaa ještě úskalí přenesené daňové povinnosti, pak se zase postupuje naprosto jinak. Těžko radit, co a jak napravit, když nevíme, komu a jaké služby poskytoval, jaké je zatřídění služeb a kdo je koncový odběratel. To, že mají odběratelé pevnou sazbu nehraje roli. Příklad: 10.9. vystavil fakturu na 1000,–, teď protože je plátce je potřeba ji opravit na 1000 + 210, odběratel mu 210 doplatí, on je odvede na FÚ a odběratel si 210 vynárokuje na FÚ. Takže odběratel bude pořád na 1000,–. Pokud se nedomluvíte, tak ta faktura bude pořád na 1000, jen z ní manžel odvede 173,6 Kč na FÚ, takže vlastně dostane zaplaceno jen 826,4. Toto ale v případě, že se nebude jednat o přenesenou povinnost. Nezlob se, ale evidentně o DPH nemáš ani páru, takže jediná rada - okamžitě sehnat nějakou účetní.
@koblizek12 píše:
Já bych řekla, že jo.
Zkus se podívat na https://www.czso.cz/…-od-1-1-2015-
tabulka excelová Klasifikace produkce, a pak činnosti 42.. a 43… pokud tam spadá, pak se ho přenos týká. Ale ještě záleží na tom, komu dodává, jestli plátci DPH nebo neplátci a kdo je koncový zákazník.
@Hanula1212 píše:
Já bych řekla, že jo.
Zkus se podívat na https://www.czso.cz/…-od-1-1-2015-
tabulka excelová Klasifikace produkce, a pak činnosti 42.. a 43… pokud tam spadá, pak se ho přenos týká. Ale ještě záleží na tom, komu dodává, jestli plátci DPH nebo neplátci a kdo je koncový zákazník.
Ještě doplnim, že se to týká i faktur přijatých, pokud pro manžela někdo provádí nějaké služby, které do režimu přenesení daňové povinnosti spadají.
Jo to vím, že se teď musí domluvit s odběratelem, je to plátce DPH tak je logické, že by se mohli domluvit na vyšší cenně, ale manžel říkal, že se domluvili na dané částce a ta se měnit nebude, no zkusím to ještě nějak vyjednat. Moc Vám všem děkuji za rady, každopádně si na to někoho najmu a po porodu si udělám kurz a zkusím do toho nahlídnout, teď jsem měla kurz pouze základu účetnictví tak zkusím daňovou evidenci. A ve středu rychle s chlapem na Fú.
Než začneš něco vyjednávat, tak musíš zjistit, zda nemá být fakturováno v režimu přenesené daňové povinnosti!
Na toto je potřeba zvládnout DPH, nikoli kurz daňové evidence.
Zkus projít tuto diskuzi:
http://business.center.cz/…/zprava.aspx?…