Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, chtěla bych se zeptat tak nějako s předstihem malinko, za rok 2013 jsem byla do dubna na MD, od května na RD, zrušila jsem penzijko + prodala byt který byl v OV a hned za to obratem koupila byt který je v Družstevním vlastnictví, jak za PF i za prodej bytu jsem ihned odvedla daň, mám si v příštím roce dělat daňové přiznaní??děkuju moc za odpověď, radu ![]()
No v těch převodech se moc nevyznám, ale pokud jsi v dubnu přecházela z MD na RD, tak jsi tam nejspíš dostala ještě "proplacenou " dovolenou, ne?
A to bys tedy daňové podat měla ![]()
@Mar__tanka1983 já měla v práci smlouvu na dobu určitou, tak to bohužel nee:(
Aha…no tak v tom případě bych „selským rozumem“ řekla, že ne. Protože nemáš co dodanit, pokud jsi daň na ty dvě záležitosti už zaplatila. Ale nejsem účetní, takže si to radši nech potvrdit ještě od někoho ![]()
Protože, kdybys ho měla ve vlastnictví méně než 5 let, podléhal by příjem z prodeje dani z příjmu a pak by se podat přiznání muselo.
Jo a ještě jedna věc. Pokud sis penzijko uplatňovala jako odečitatelnou položku, pak je za určitých okolností potřeba dodanit uplatněné odpočty.
Kvůli tomu byt ne, příjem z prodeje je osvobozený. Ještě záleží, co to penzijko.
PF jsem vůbec v daňovku neuváděla. Takže pokud bych si nechala daňové přiznání dělat tak to bude asi nula.
@Hanula1212 píše:
Protože, kdybys ho měla ve vlastnictví méně než 5 let, podléhal by příjem z prodeje dani z příjmu a pak by se podat přiznání muselo.
Pro upresneni jeste pridam, ze nekdy se dan z prijmu nemusi platit i kdyz byla nemovitost ve vlastvnictvi i kratsi dobu než 5 let:
Dle § 4 odst. 1 písm. a) ZDP jsou od daně z příjmů fyzických osob osvobozeny příjmy z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku při splnění jedné z následujících podmínek:
@Ancze To jo, ale mám pocit, že v těchto případech se přiznání podává a uvedou se důvody osvobození. Kdežto to 5 leté vlastnictví je jasný, to si financak může zkontrolovat sám.
@j.a.n.i1 Hmmm, tak ted jsem znejistela. V roce 2011 jsem prodavala byt, ktery jsem vlastnila od roku 2008 a sice jsem podavala DP za rok 2011, ale nejak me nenapadlo to tam zminovat, proste jsem to brala ze jsem od dane z prijmu z prodeje nemovitosti v tom pripade osvobozena… Financak se neozval, tak nevim jestli jsem pochybila
Co bys navrhovala? Vim, ze jsi v techto zalezitostech docela informovana
Nechtěla bych mit nejaky problem v budoucnu…