Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@anonnnym7 píše:
Aha! No, asi se k vám tyto novinky nedostaly??? Co na to říct
?
Pokud si dobře pamatuju i tady o tom byla diskuze, některá mamina to tu psala. Jen hledat to nebudu.
Daň je srážková, protože zaměstnavatel ji prostě srazit musí, když není na HPP.
Na požádání zaměstnance, vystaví ZteL potvrzení o tom kolik byla hrubá a kolik srazil na dani. A tu daň, když si sama podá přiznání, může získat zpět. Furt je to jen daň z příjmů. V kolonce je napsáno „od všech zaměstnavatelů“
Ale ať si to dělá každý jak chce. Katka
Asi jsi to špatně pochopila, opravdu to tak není, radši se na netu podívej, co je srážková daň, zaměstnavatel sice vystaví potvrzení, kde jsou ovšem sražené zálohy na daň, ale srážková není zálohová, ta je konečná..asi to není tvůj obor, tak si to nejdřív nastuduj..
Přesně tak. Nechápu o jakých novinkách Katko píšeš, pokud o tom nic nevíš, tak tady zbytečně nepleť lidi. §38g zákona o daních z příjmů
(3) V daňovém přiznání poplatník uvede veškeré příjmy, které jsou předmětem daně, kromě příjmů od daně osvobozených, příjmů, z nichž je daň vybírána zvláštní sazbou daně (tzv. srážková daň)…
Muzete mi prosim take poradit?
Jak se do danoveho priznani uvadi vydaje neovlivnujici zaklad dane?
Mohu poprosit o radu? Dělám kamarádce přiznání a dnes si byla požádat o změnu TP. Podává tedy daňové přiznání v místě nového nebo starého TP? Děkuji.
Ahoj holky, chtela bych poprosit o pomoc nekoho, kdo se vyzna v danich:
kdyz manzel pracoval loni jen 8 mesicu, ulevu na dani za deti a me (na rodicovske) si muze dat jen za 1–8 nebo za celych 12 mesicu?
pri dani z pronajmu bytu musim financaku dodat overenou kopii najemni smlouvy nebo staci prosta kopie?
Dekuji moc
@Oudrey slevu na děti si započítá za celý rok (pokud se nějaké narodilo loni, tak jen za počet měsíců od narození), slevu na tebe také za celý rok (pokud svatba nebyla loni), stejně tak slevu na poplatníka.
@terezz
Dekuju moc. Me prave zmatl clanek na idnes, je tam 25 otazek k dan. priznani a mimo jine:
2. V březnu 2013 jsem ukončil pracovní poměr dohodou a dostal odstupné osm měsíčních mezd. Protože příjem za březen byl vyšší než 105 000 korun, musím si udělat daňové přiznání sám. Mohu si uplatnit celou slevu na poplatníka, když jsem po zbytek roku nepracoval?
Ano, smíte. Sleva na poplatníka ve výši 24 840 korun je jediná, kterou uplatníte celou, i když jste nepracoval celý rok. Ostatní slevy je potřeba krátit podle počtu měsíců.
Zdroj: http://finance.idnes.cz/…/p_dane.aspx?…
@Oudrey tak to se přiznávám, že jsi mě znejistěla. V zákoně jsem to nenašla, ale třeba jen špatně hledám. Zkus se obrátit přímo na FÚ nebo na @Hanula1212 Promiň, možná jsem žila v omylu.
@Oudrey odpověď na druhou otázku v odkazu je trošku zavádějící. U ostatních slev se nesleduje, zda byla práce vykonávána po celý rok, ale sledují se podmínky pro uplatnění jednotlivých druhů slev - viz § § 35ba zákona č. 586/1992 Sb, o dani z příjmů, což z odpovědi takto přímo uvedeno není a umožňuje to pak různý výklad.
@Nirrti
Takze jestli to dobre chapu, tak opravdu si napise manzelku i deti 12 m, kdyz nas mel celych 12m, ze? ![]()
@Oudrey ano, posuzuje se stav k 1. dni v měsíci, výjimka je dítě, to se může uplatnit již od měsíce, kdy se narodilo. Pokud jste byli manželé celý kalendářní rok, tak manželka celá částka a pokud byly děti celý kalendářní rok, tak taky.