Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj holky, tento dotaz se hodí spíše do nějakého finančního fóra, ale nemohu takový případ najít a vím, že mezi vámi jsou chytré ženy, co umí poradit
.
Jedná se o toto. Manželova matka se bojí, že přijde o peníze které naspořila. Má se svým manželem (druhým) společné jmění manželů, tento manžel je na smrt nemocný. Má dvě děti z předchozího manželství. Ona se bojí, že by pak druhou půlku SJM rozdělili i těm dětem (s ní na třetiny). Tak vymyslela, že převede všechny peníze na svého syna, na jeho účet a bude mít k účtu přístup. Nešlo by ve skutečnosti o dar, ale zákon by na to tak pohlížel, byla by to vlastně jen pro ni služba, aby o prachy nepřišla. Nějak se mi to nezdá. Hledala jsem, zda se na to nevztahuje darovací daň a našla že v přímé linii v 1. skupině ne. Jedná se o částku nad milion. Ještě přemýšlím, zda kdyby se jí něco stalo, aby i tento účet nebyl obstaven, ale to asi ne, když by nebyl na její jméno. Ale dalo by se přeci jednoduše, zjistit, kam všechny svoje prachy z různých spoření a pojištění převedla. Prostě se mi to nezdá a nechci, aby se můj muž do něčeho namočil, ať si to tchýně vyřeší sama. Napadají vás nějaké další problémy, které by s tím mohly vzniknout? Na doplnění - ano, tchýně je bláznivá, místo aby se hroutila ze zdravotního stavu manžela, tak řeší že přijde o peníze… Díky za příspěvky. Manžel má sestru, ta by o ničem nevěděla.
No, neměli by to jako manželé darovat spolu? (jen spekulace)
jinak si myslím, že by to dědicové mohli napadnout, že mu to dala účelově, aby oni nedědili… pokud jsou to společné peníze, mají na to dědictví právo…
Pokud jsou ty peníze v SJM, tak je přeci musí převést oba, tzn. jak ona tak tchán. Pokud nemají předmanželskou smlouvu nebo nemá jinak ošetřeno, že ty peníze jsou výhradně v jejím vlastnictví, tak je sama darovat nemůže.
A to se tchýně ani trochu nestydí, že okrade o peníze děti současného manžela? Jestli se do toho v tom dědictví opřou, čeká jí pravděpodobně soud, který dost možná zruší ten převod. Obávám se, že by k soudu pak běhal i tvůj manžel.
Příspěvek upraven 17.10.13 v 15:49
Tak myslím, že od daně darovací je tvůj manžel opravdu osvobozen v případě, že dostane peníze od svojí mamky. Ale darovací smlouvu by asi měli podepsat oba manželé (tj. tchýně a její manžel), protože by se jednalo o dar z jejich spolčného jmění. A pak nevím jak se k tomu přihlíží, jestli jako půlka peněz je od mamky a půlka peněz od někoho, ke komu vlastně nemá příbuzenský vztah. To by byla otázka pro daňového poradce.
A prakticky se to dá zařídit tak, že si tvůj manžel zřídí jiný účet než který běžně používá a dá k němu mamce přístupová práva. A na tom účtu by byly jen ty „její“ úspory. Tak se vyhnete tomu, že se vám budou míchat vaše a její peníze.
Netuším vůbec jestli by v případě úmrtí nevlastního tchána byla ta darovací smlouva nějak napadnutelná ze strany jeho dětí… to by ses asi musela poradit s právníkem.
Řekla bych, že hlavní je, kdo ty peníze naspořil - ona za x let a pak se vdala a spořila dál. Nebo to naspořila za dobu, co jsou vzatí? V prvním případě bych taky nechtěla, aby peníze zdědily jeho děti a převedla je synovi.
Díky za reakce. Darovat společně nemůžou, její manžel neví kolik má a kde to má, ona to tají.
Něco naspořila předtím, něco asi za posledních osm let co jsou spolu. Vymyslela to ona, manžel jí navrhuje zrušení SJM s manželem. K tomu převodu, založil by se nový účet na manželovo jméno a byly by tam její peníze, ať si s nima dělá co chce. Naše ani manželovy by nebyly, má to na stáří, obává se, že skončí na vozíku, bez bytu atd.. další výplody chorobné mysli. Že by na to měl mít papír, jsem mu také říkala, ale ona to prostě prý chce jen převést jinam, aby na to jeho děti nemohly… což je nesmysl, protože oni by po ní nic stejně dědit nemohly, kdyby se jí něco stalo, protože si je nepřivlastnila (nebo jak se tomu říká). Jestli to spadá do SJM, zda to měli ošetřené před svatbou nevím. Ona si ho vzala hlavně proto, aby mohla mít prachy po něm, jenže jí jaksi nedošlo, že se bude muset s někým dělit i to to svoje.
Hlavně se bojím, kdyby u nás měla ulité peníze, aby pak muže nepopotahovali po soudech. Myslím, že by se se sestrou podělil, ale zda by na něco měli nárok děti druhého muže a někde něco vyšťourali, to nevím.
Příspěvek upraven 17.10.13 v 16:07
Možná problém by byl, kdyby se něco stalo manželovi. Tak bys vlastně peníze dědila ty. To by asi chtělo nějak ošetřit.
@Petra8a Nó tak to by měla asi baba smůlu
No jak říkám, jedině problémy by nám to přivodilo, ať si to vyřešej spolu.
Zas pokud on má víc peněz, tak nechápu, co řeší - dělit se bude jen půlka SJM a z té dostanou část… a druhá půlka jí zůstane celá ![]()
@janica252 Hm, to nevím, myslím, že on nemá nic moc naspoříno, nebo to tají. Ona si spoří celý důchod a žijou z jeho peněz už léta (což je samo o sobě děsné). No snad zruší SJM a nám se to vyhne, je mi to nepříjemné.
@badela píše:
@janica252 Hm, to nevím, myslím, že on nemá nic moc naspoříno, nebo to tají. Ona si spoří celý důchod a žijou z jeho peněz už léta (což je samo o sobě děsné). No snad zruší SJM a nám se to vyhne, je mi to nepříjemné.
Pokud nemají předmanželskou smlouvu, tak veškeré peníze získané v manželství jsou v SJM. Do SJM se nepočítá, pokud by někdo v průběhu manželství získal peníze například dědictvím nebo darem. Takže půlka těch peněz je tchýně a půlka jejího manžela. Tudíž do dědictví jde pouze ta půlka jejího manžela, nic víc. Ona o tu svou půlku nepřijde. A pokud nemají předmanželskou smlouvu, tak je úplně jedno, z čí výplaty se žije a která výplata se spoří. Jsou to peníze obou a soud na to bude taky tak nahlížet. Jestli se tchýně domnívá, že když se manželovy peníze „projedly“ a ty její se spořily a tak jí celé zůstanou, tak to se plete.
@badela píše:
Tak v tomto případě by bylo jedině spravedlivé, aby i jeho děti dědily „její“ peníze. Na druhou stranu myslím, že jeho děti (pokud nebudou mít nějaký důvod k podezření) nemají ani jak zjistit, že peníze před jeho smrtí odejdou na cizí účet. Se SJM ale mohou oba manželé hospodařit stejně, nevím, jak to mají ošetřeno s účtem u banky, ale pokud bude bance stačit její podpis k převodu peněz, jít by to mělo. Je mi z toho ale ![]()
@AliTad píše:
Tak v tomto případě by bylo jedině spravedlivé, aby i jeho děti dědily „její“ peníze. Na druhou stranu myslím, že jeho děti (pokud nebudou mít nějaký důvod k podezření) nemají ani jak zjistit, že peníze před jeho smrtí odejdou na cizí účet. Se SJM ale mohou oba manželé hospodařit stejně, nevím, jak to mají ošetřeno s účtem u banky, ale pokud bude bance stačit její podpis k převodu peněz, jít by to mělo. Je mi z toho ale
Tak předpokládám, že ona má nějaký svůj účet „natajnačku“, takže to prostě převede jinam a banka to určitě neřeší.
Každopádně, vyčůraná to paní.
Kdyby to byly fakt jen její poctivě naspořený peníze tak to pochopím, ale takhle…
Část peněz, kterou naspořila před manželstvím je její. Peníze, které naspořila za trvání manželství jsou z poloviny její a druhá polovina by spadla do dědictví. Z téhle poloviny by pak dostala třetinu. Takže nevím, zda nejsou tyhle čachry zbytečné, protože ona beztak získá většinu těch peněz.
Pokud zruší sjm, tak budou platit velké peníze notáři a nikdo tchýni nezaručí, že jí všechny peníze zůstanou. Nebo jak jste tohle mysleli?
Pokud tchýně s manželem darují všechny peníze tvému manželovi, tak to nikdo napadnout nemůže. S penězi se za života mohou dělat, co chtějí. Ale přineslo by to další problémy se zajištěním, aby ty peníze za všech okolností mohla využívat tchýně. Navíc, když by se dědicům podařilo prokázat, že šlo jen o zastírací úkon, bylo by darování neplatné.
@colafit Díky, to vůbec nevím, co obnáší zrušení SJM, to ona z toho ještě vycouvá až uslyší o poplatcích notáři
. Jen si myslím, že by stejně musela přiznat, že si někde jinde něco spoří, to se jí nebude líbit. Nebo oni to stejně zjistí sami z bankovního registru, ne?
Chceme si brát hypotéku a najednou bychom měli melouna na účtu s kterým nemůžeme nic dělat, banka by třeba chtěla, abychom tím ručili? Mě zajímá, co se může stát nám za potíže, když bychom měli takový dar nedar na účtu. Jaká práva by k účtu musela mít kromě toho, že s ním může volně disponovat? Co kdyby se dědici ze strany muže tchýně domákli, že jsme jí pomohli něco ukrýt, co by z toho bylo?
@Ijaa taky nevím co jí vadí, když většinu shrábne ona, asi by jí vadila každá koruna jeho dětem, které nesnáší. A jo, je tak blbá, že si myslí, že co uškudlila vedle na několika tajných účtech, tak že je jen její
. No není mi z toho dobře. Když si představím jen ty tahanice kolem případného dědictví nejen v rodině tchýně, ale ještě tchána a jeho dětí, hrůza ![]()