Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Jedni lidi u nás mají dvojčátka z darovaných vajíček. Holčička je celá maminka, což jí spousta lidí taky říká (a netuší, že to tak není) - prostě vybrali typově stejnou dárkyni.
Jinak chlapeček je zas celej tatínek, ale u toho se není čemu divit ![]()
mooch píše:
Jedni lidi u nás mají dvojčátka z darovaných vajíček. Holčička je celá maminka, což jí spousta lidí taky říká (a netuší, že to tak není) - prostě vybrali typově stejnou dárkyni.
Jinak chlapeček je zas celej tatínek, ale u toho se není čemu divit
je mozne darovat za financni odmenu i kdyz jsem jeste na materske.nejsem na tom dobre,potrebuji nejakym zpusobem zajistit sveho syna a samozrejme i pomoci nekomu jinemu.nevidim v tom vycuranost.myslim,ze to muze byt i oboustranna pomoc.pokud neni moznost si na materske takto prividelat,tak vsem budu drzet palce take.
@anonim33 píše:
je mozne darovat za financni odmenu i kdyz jsem jeste na materske.nejsem na tom dobre,potrebuji nejakym zpusobem zajistit sveho syna a samozrejme i pomoci nekomu jinemu.nevidim v tom vycuranost.myslim,ze to muze byt i oboustranna pomoc.pokud neni moznost si na materske takto prividelat,tak vsem budu drzet palce take.
Myslím,že právě maminky na mateřské a studentky to dělají jak pro dobrou věc, tak pro nějakou tu korunku, určitě v tom také nevydím vyčůranost. Jsem na tom podobně
, chci pomoci kamarádkám, které nemohou a také vypomoci trošku rodině s rozpočtem ![]()
Zdravím, měla bych dotaz ohledně darování vajíček. Asi před třemi lety jsem se odhodlala k prvnímu darování vajíček na klinice v Čechách. Podruhé jsem se rozhodla asi před dvěma měsíci. Podstoupila jsem vyšetření, dostala injekce, které jsem si měla začít píchat. Podle pokynů doktorky, jsem vysadila antikoncepci a v den, kdy jsem si měla píchnout první dávku hormonů jsem dostala strach (vzpomněla jsem si, jak mi to dělalo špatně poprvé) a můj plán darovat vajíčka skončil. Hned druhý den jsem volala doktorce, že jsem si nepíchla první dávku (léky zůstaly neporušeny), a že to ruším. Doktorku to samozřejmě naštvalo a začala vyhrožovat, že budu muset zaplatit pokutu, která je několika násobně vyšší, než byla částka, kterou jsem měla získat. Nevzpomínám si, že bych podepisovala něco, kde byla zmíněna nějaká pokuta za porušení léčby, nemám žádnou smlouvu a ani jsem nedostala písemně žádné podmínky - (pouze to, jak si mám dávkovat hormony). Byly jsme sice informovány, že nesmíme porušit léčbu, ale tyto informace jsme dostávaly v místnosti, kde byl velký hluk a nebylo to tam téměř nic slyšet – navíc jsem o pokutě nic neslyšela. Mají právo něco takového po mě vymáhat nebo máte někdo podobné zkušenosti? Děkuji všem za odpověď (e-mail: ***@seznam.cz
Danka
A co más ve smlouve???Poradne si ji jeste jednou procti, odobne si myslim, ze nejake postihnuti by tam nemelo byt, prece jde o darcovstvi ![]()
@DanielkaKac píše:
Zdravím, měla bych dotaz ohledně darování vajíček. Asi před třemi lety jsem se odhodlala k prvnímu darování vajíček na klinice v Čechách. Podruhé jsem se rozhodla asi před dvěma měsíci. Podstoupila jsem vyšetření, dostala injekce, které jsem si měla začít píchat. Podle pokynů doktorky, jsem vysadila antikoncepci a v den, kdy jsem si měla píchnout první dávku hormonů jsem dostala strach (vzpomněla jsem si, jak mi to dělalo špatně poprvé) a můj plán darovat vajíčka skončil. Hned druhý den jsem volala doktorce, že jsem si nepíchla první dávku (léky zůstaly neporušeny), a že to ruším. Doktorku to samozřejmě naštvalo a začala vyhrožovat, že budu muset zaplatit pokutu, která je několika násobně vyšší, než byla částka, kterou jsem měla získat. Nevzpomínám si, že bych podepisovala něco, kde byla zmíněna nějaká pokuta za porušení léčby, nemám žádnou smlouvu a ani jsem nedostala písemně žádné podmínky - (pouze to, jak si mám dávkovat hormony). Byly jsme sice informovány, že nesmíme porušit léčbu, ale tyto informace jsme dostávaly v místnosti, kde byl velký hluk a nebylo to tam téměř nic slyšet – navíc jsem o pokutě nic neslyšela. Mají právo něco takového po mě vymáhat nebo máte někdo podobné zkušenosti? Děkuji všem za odpověď (e-mail: danielkakac@seznam.czDanka
Ahoj, tak vůbec si nevzpomínám, že bych něco takového ve smlouvě měla ![]()
@blorchi píše:
A co más ve smlouve???Poradne si ji jeste jednou procti, odobne si myslim, ze nejake postihnuti by tam nemelo byt, prece jde o darcovstvi
Myslím si to samé. Navíc žádnou smlouvu doma nemám - ani z minula a pokud si dobře vzpomínám, tak jsem podepisovala pouze přebrání léků.
Doktorka mi ovšem řekla, že v den, kdy jsem si měla píchnout první injekci s hormony začala také příprava příjemkyně a tudíž jsem tím porušila léčbu (její) a musím to zaplatit.
Ale jak píšu, nejsem si vědoma, že bych něco podepisovala.
Díky
A jeste jsem se chtela zeptat rekla mi dokroka ze mi hrozi ten hypertimulacni syndrom ale ze se nemusim niceho bat ze si me ohlida a mene nastimuluje myslite ze se tady opravdu neni ceho bat??
@Anonymní píše:
A jeste jsem se chtela zeptat rekla mi dokroka ze mi hrozi ten hypertimulacni syndrom ale ze se nemusim niceho bat ze si me ohlida a mene nastimuluje myslite ze se tady opravdu neni ceho bat??
A jeste nevite kam putuji ty vajicka jestli do CR nebo ciziny?? No radeji bych kdyby do ciziny
Holky, nevíte jak dlouho po porodu a po ukončení kojení se může jít darovat vajíčka? A jak dlouho celkově trvá tahle celá „akce“ beru to od prvního vyšetření až do samotného odběru? A jak dlouho po tom se může sama dárkyně pokusit o otěhotnění?
Bez těch hormonů to asi nejde, co? Ne že bych se bála injekce, ale nechce se mi do těla pichat nějaký svinstvo.
Já myslím že asi klidně hned po skončení kojení můžeš jít na konzultaci. A po odběru se počká na jednu menstruaci, aby se ti dostaly z těla ty hormony a můžeš se pokoušet o mimčo.
Jinak celé to darování trvá různě dlouho, každá klinika to dělá jinak. Někde jdeš na první pohovor a zrovna ti vezmou krev a udělají vyšetření, jinde nejdřív objednají na genetiku. Na výsledky z genetiky se čeká cca 3-5týdnů. Opět jak kde. A pak taky musí najít vhodnou příjemkyni. Nefunguje to tak, že když tě schválí, hned odebírají vajíčka…
Já byla třeba na první konzultaci 24.4.,za týden budu mít výsledky z genetiky. Tam mi řeknou, jestli jsem vhodná jako dárkyně nebo ne. Pokud ano, začneme plánovat stimulaci. Doktor říkal, že reálně tak v červnu nebo v červenci bych mohla darovat… Takže asi tak ![]()
@tremca no to určitě nejde… Ale tohle by svinstvo být nemělo. Nebo ne tak hrozný. Antikoncepce je 100× horší
@Erian píše:
Já myslím že asi klidně hned po skončení kojení můžeš jít na konzultaci. A po odběru se počká na jednu menstruaci, aby se ti dostaly z těla ty hormony a můžeš se pokoušet o mimčo.
Jinak celé to darování trvá různě dlouho, každá klinika to dělá jinak. Někde jdeš na první pohovor a zrovna ti vezmou krev a udělají vyšetření, jinde nejdřív objednají na genetiku. Na výsledky z genetiky se čeká cca 3-5týdnů. Opět jak kde. A pak taky musí najít vhodnou příjemkyni. Nefunguje to tak, že když tě schválí, hned odebírají vajíčka…Já byla třeba na první konzultaci 24.4.,za týden budu mít výsledky z genetiky. Tam mi řeknou, jestli jsem vhodná jako dárkyně nebo ne. Pokud ano, začneme plánovat stimulaci. Doktor říkal, že reálně tak v červnu nebo v červenci bych mohla darovat… Takže asi tak
Super, díkec moc