Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Oni mají nějaké fin. potíže? Být ve tvé kůži, mi by vadilo, že předem neřeknou, že jim na dárek nevyšlo. Neřešila bych, že my jejím dětem ano a oni našim ne. Ale vadilo by mi, že to neřekne otevřeně. Sama bych něco koupila, že je to jako od nich. A jo. Promluvila bych si s ní o tom. Ne výčitky. Ale otevřená debata. Že je to nepříjemná debata. To je jasné.
Řekni jí to mezi čtyřma očima. Řekla bych to tak, aby se neurazila, ale že takto ne a že ať nedává příště raději nic. Jestli to teda bylo očividně někde posbíraný.
Edit - když to budes řešit přes chlapa, tak to bude ještě víc nepříjemný, řekla bych to přímo jí někde stranou ostatních.
Já bych ji to řekla s tím, že pokud teda nemají peníze tak dárky prostě zrušíte. Tím, že to přejdeš jí vlastně dáš najevo, že je to Ok, což není. Ona k tobě měla být taky upřímná a nedávat takové krámy co našla.
Klasika! My tohle máme již několikátý rok ve škole. Vždy si losují, kdo komu dá dárek, manželka shání co nejhezčí věc za rozumnou cenu, z čehož má protějšek velkou radost, ale naše dítě na oplátku vždy dostane použité a polámané hračky anebo nejlevnější propisku za pár korun, případně korunovou blbost od Vietnamců. Vždy je z toho tak rozhozené a zklamané, že ono chtělo udělat druhému radost, a nazpět dostalo plivanec do obličeje. ![]()
Kdyby to škola raději zrušila, udělala by lépe. ![]()
@jege píše: Více
a co ti brání navrhnout to na třídních schůzkách, takhle to vysvětlit, domluvit se s ostatními rodiči.
Tohle je v režii učitele.
Sama dávno nedělám, koncept není špatný, ale lidi jsou lidi. Půlka rodičů koupí pěknou věc v daném fin. limitu, a zbytek.. Buď krámy, co posbírali doma, nebo naopak dary xkrát dražší, což pak taky není fér, protože to na těch dárcích prostě vidět je. Nyní jsem to absolvovala z pozice rodiče dítěte v MŠ a bylo to naprosto stejné. Lepší koupit nějakou hru / hračku do třídy, udělat si hezký den…
@jege otevři příště debatu. Každý učitel si udělá, jak chce. Zastupovala jsem teď dlouhodobě třídní. Ona nechce přesně, jak ty popisuješ. Na třídní schůzce se domluvili (než onemocněla na dýl), že se vybere 100,–. A koupí se pro třídu společné hry. Mají je vždy o přestávce na koberci. Peníze jsem vybrala. Jedna mamka se ochotně nabídla, že pomůže. Peníze jsem ji předala. Ona vybrala hry, koupila, zabalila dárky. Přinesla je dva dny před besídkou. Vše je o domluvě.
Cenu bych až tak neřešila, ale asi si to spletla s charitou krabice od bot, ne? A i do tý krabice nikdy nedáváme použité věci, vždy kupujeme nové
Je to trapas a normálně bych jí to řekla do očí, že si nedali ani tu trochu námahy a nekoupili dle přání
To mi připomnělo..syn ve 4. třídě dostal dárek od spolužáka hračku z kinder vajíčka
On koupil nějaké kartičky fotbalistů. Nejde o nic, ale mrzelo ho, že on si dal tu práci, že za své kapesné něco koupil a doufal, že dostane taky kartičky a budou si je mezi sebou měnit… Už je to dávno, ale pokaždé si na to vzpomene.
@vokishka píše: Více
Protože je to vždy před Vánoci, kdy je největší frmol a není již čas to řešit. Do třídní schůzky se na to zapomene a už se to neřeší.
A dost dobře si ani neumím představit, jak řešit to, že někdo měl tu drzost darovat použité a poškozené věci anebo naprostý výsměch.
Co když to dotyčné dítě má rodiče alkoholiky, co se o to nepostarali, takže se snažilo se dát aspoň něco? Nám rodičům to až tak nevadí, ale dítě je z toho rozhozeno celý den. ![]()
třídní schůzky bývají i v září. Tak si holt budeš muset vzpomenout. Domluvíte se, že si děti nebudou dávat dárky, jen si udělají posezení u stromku. JInde se dokáží domluvit, tak ty snad konečně uděláš taky něco jiného, než že jen budeš kritizovat, jak to učitelka a vůbec celá škola dělá blbě.
Nám se něco podobného stalo minulý rok. Děti dostali dárky, které se asi nehodili. Takže letos jsme normálně otevřeli debatu na téma dárky mezi dětmi sourozenců. Z této strany, kde děti dostali opravdu zvláštní dárky řekli, že chtějí dárky na Vánoce zrušit. Chtějí si dávat dárky jen u nich pod stromečkem. Ale spíš šlo opravdu o to, že na to nemají peníze. Prostě raději cigarety než dát dárek. Kdyby mi řekli, že nemají peníze, tak to s nimi vyřeším. Klidně bych koupila pod jejich stromeček dárky i pro naše děti. Ale jelikož to pojali tak, že Ježíšek chodí jen k nim pod stromeček, tak jsem to respektovala. Tím je to vyřešené. Úplně upřímně z manželovi strany jsou s dárky vždy nějaké potíže. Mě to mrzí, ale bylo by to nejlepší úplně zrušit. Zbytečný stres.
@Azeretereza píše: Více
Aby se neurazila? Vzdyt ji pekne vyuzila, nadiktovala si darek a zpatky dala odpad. Proc kolem ni naslapovat?
@Anonymní píše: Více
Mezi čtyřma očima jste se dohodly – tak si to snad mezi čtyřma očima také vyjasníte, ne?
Nechápu, proč místo vyřešení věci přímo máš potřebu trapně žalovat příteli ![]()