Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky mamky,v sobotu jsem se zde ptala na KATASTRÁLNÍ MAPY.
To jsem s vaší pomocí vyřešila.Děkuji.
Nyní potřebuji poradit v trochu jiné věci.
Babička mi daruje pozemek(louku) a potřebovala bych vědět,co všechno přesně musí obsahovat darovací smlouva.Na netu jsem našla hromadu vzorů a každý je jiný.Tak nevím který je ten správný.
Dále bych potřebovala vědět,co musíme mít k převodu za dokumenty.
Babičce je 94 let,tak bych to chtěla mít vše připravené,abych jí nemusela zbytečně několikrát někam vozit.
Moc vám děkuji za rady.
ahoj,
na jaře jsme dělali podobnou věc. Nejjednodušší a stejně se tomu nevyhneš, je dojít s babičkou k notáři. Resp. nejdřív třeba sama, dodáš mu podklady, on vše připraví a pak dojdete s babi to podepsat. Nevyhneš se tomu, protože to stejně potřebuješ mít ověřené a vložené do katastru, což on ti vše udělá.
Podklady jsou: tvé a babiččiny nacionále (r.č., adresa), výpis z katastru nemovistí, že to babi patří, nabývací listiny (např. že to restituovala, tak rozhodnutí soudu, co o tom dostala). To je vše. Notář vytvoří smlouvu, daň z darovací smlouvy není, pouze zaplatíš notáři, většinou to je dle výše převáděné ceny nemovitosti nějaké procento. My jsme toho měli hodně a stálo to se vším všudy /kolky na katastr atd./ kolem 5000. Jsme teda na malém městě, v Praze je to asi dražší.
Kdybys chtěla něco víc, písni SZ.
Notář je zbytečný,
Darovací smlouva musí obsahovat údaje o dárci a obdarovaném, předmět smluvy (všechny parcelní čísla a výměry, na kterém LV to je a u kterého pracoviště). Dále vyjádření dárce, že nem. darují a vyjádření obdarovaného, že dar přijímá.
Na katastr se dává návrh na vklad, opět najdeš na netu, kolek 500,– Kč a smlouvy. Počet smluv je po jedné pro každého účatníka plus dvě pro katastr (takže 4). Jedna smlouva musí mít úředně ověřené podpisy, což udělá každý úřad a dneska i některé pobočky pošty.
Prosim o pomoc…
Potrebujeme, aby muj partner daroval nasi spolecne dceri cast nemovitosti - druhou vlastnim ja.
Vime, ze to musi jit pres soud, co mam pripravit? Mam zadost na soud aby byl stanoven opatrovnik male. Darovaci smlouvu si napisu bez problemu. Je treba jeste neco navic k tomu, aby bylo urceno jednani?
Mohly by se vyskytnout nejake komplikace? Jako treba z jakeho duvodu by mohli to darovani zamitnout?
Mě když babička věnovala dům, tak jsme museli mít vypis z katastru, odhad nemovitosti a vše ostatní zařídila natářka. U soudu jsme nebyli ale byla jsem už plnoletá.
@Anonymní píše:
Mě když babička věnovala dům, tak jsme museli mít vypis z katastru, odhad nemovitosti a vše ostatní zařídila natářka. U soudu jsme nebyli ale byla jsem už plnoletá.
No, to bychom zvladli taky i bez notarky - to jsou zbytecne vyhozeny penize… ale mala neni plnoleta, vis. ![]()
@Barca12345 píše:
Prosim o pomoc…
Potrebujeme, aby muj partner daroval nasi spolecne dceri cast nemovitosti - druhou vlastnim ja.
Hm, tohle by mě taky zajímalo, zvlášť pokud jde o nemovitost, je třeba asi upravit i zásady, jak a z čeho se budou hradit opravy, náklady na provoz, kdo ji bude moct pronajmout, co se udělá s výtěžkem (podle zákona myslím jde využít na výchovu a výživu, ale je kolem toho dost složitostí. Ale doufám, že mě tohle čeká taky. Ale podle mě by se daly sehnat detailnější informace na OSPODu. Tam by s tím měli mít zkušenost. Nebo právník.
@Táta Pavel píše:
Hm, tohle by mě taky zajímalo, zvlášť pokud jde o nemovitost, je třeba asi upravit i zásady, jak a z čeho se budou hradit opravy, náklady na provoz, kdo ji bude moct pronajmout, co se udělá s výtěžkem (podle zákona myslím jde využít na výchovu a výživu, ale je kolem toho dost složitostí. Ale doufám, že mě tohle čeká taky. Ale podle mě by se daly sehnat detailnější informace na OSPODu. Tam by s tím měli mít zkušenost. Nebo právník.
Urcite se s nekym povolanym poradime, jen je nedele a ja jsem strasne zvedava a netrpeliva… ![]()
@Barca12345 píše:
Urcite se s nekym povolanym poradime, jen je nedele a ja jsem strasne zvedava a netrpeliva…
Tak sem prosím ta moudra pak hoď. Dík. ![]()
Já řeším jiný problém, matka dostala na děti velkou částku a normálně si ji přivlastnila a postavila si z toho pro sebe dům. A já chci dosáhnout, aby část domu převedla na děti. Asi o dost složitější…
@Táta Pavel píše:
Tak sem prosím ta moudra pak hoď. Dík.
Já řeším jiný problém, matka dostala na děti velkou částku a normálně si ji přivlastnila a postavila si z toho pro sebe dům. A já chci dosáhnout, aby část domu převedla na děti. Asi o dost složitější…
No, to asi jo, protoze jak ja jako matka tak i otec s tim darovanim souhlasime, vy se asi budete pekne tahat… ![]()
@Barca12345 píše:
No, to asi jo, protoze jak ja jako matka tak i otec s tim darovanim souhlasime, vy se asi budete pekne tahat…
To budeme - ona z toho nechce dát dětem ani korunu, myslím, že soudy se budou dívat dost blbě na matku, která peníze prokazatelně určené jejím vlastním dětem použije pro vlastní majetkový prospěch a ani na výzvu otce je nechce dětem vydat.
Oživuji tuto diskuzi. Chtěla jsem se zeptat, zda tady někdo nemáte darovací smlouvu, která je určitě správná, tím nemyslím nějaký vzor z internetu, v každém vzoru je něco jiného, jeden obsahuje více náležitostí, jeden méně a tak nevím, co by bylo správně. Tak se chci zeptat, zda by mi někdo neposlal smlouvu, tím myslím bez jakýchkoliv údajů, jen aby byla zformulovaná správně..
Děkuji moc…
@adula000 každá smlouva je jiná, protože pokaždé jde o něco jiného. Stáhni vzor z netu a uprav dle svých požadavků. Tady Ti nikdo nedá jedinou správnou smlouvu, tu Ti napíše advokát na základě Tvého požadavku.
@martina.se píše:
@adula000 každá smlouva je jiná, protože pokaždé jde o něco jiného. Stáhni vzor z netu a uprav dle svých požadavků. Tady Ti nikdo nedá jedinou správnou smlouvu, tu Ti napíše advokát na základě Tvého požadavku.
Podle návodu na internetu je dobré upéct buchty - i to se ne vždy povede. Darovací smlouva sepsaná laikem často narazí na katastru. To ale není až tak velký průšvih. Horší je, když pak někdo následně smlouvu zpochybní a nebo se zjistí, že zápis v katastru neodpovídá realitě. Advokát by Vám měl pomoci. Když už ale za to platíte, tak je možná lepší to řešit u notáře. Podstatný rozdíl je v tom, že notář to sepíše notářský zápisem, originál bude u něj trvale uložen. Nemusíte nic shánět, notář má elektronický přístup do katastru. Je to v pohodě a s jistotou. Nechte si udělat cenovou nabídku od advokáta (advokáti mají smluvní ceny) a pak zajděte k notáři. (Pozor, advokáti si účtují každý úkon samostatně.) Notáři to mají všichni stejné, nemají možnost smluvní ceny, řídí se sazebníkem a ten je u darovací smlouvy docela vstřícný.