Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, já do toho šla až po 7 pokusech o odběr těch mých. Ale nikdy ve folikulu nebylo ani jedno vajíčko k odběru. Lituji toho, že jsem do toho nešla dřív. Bylo mi 39. Díky dárkyni jsem měla 6 embryí vhodných k transféru.
Otěhotněla jsem hned na první dobrou. A po druhé to stejné. Oni ty dárkyně jsou mladé, zdravé a plodné, tak je tam šance celkem vysoká.
Mám dva kluky, 5 a 8,5 let.
A ty už vlastní máš?
Jinak já je beru jako vlastní, jsem ráda, že se povedlo. Ale bylo pár věcí, co bych teď už udělala jinak. A mezi ně patří to, že bych o tom nemluvila s pediatry. Prostě bych max řekla, že těhotenství přes IVF. Ne pomocí darovaných oocitů.
Pěkný den. Moje zkušenost s darovaným vajíčkem je velice čerstvá. Mam jiz 2 vlastní děti, ale presto jsem zatoužila ještě po jednom. Snažili jsme se tedy o třetí miminko od mých 35 let, ale bohužel se přirozeně nedařilo, mela jsem nízké AMH a nepomohly ani pokusy s clostilbegytem. V loňskem roce mi bylo 36 let, když jsem se rozhodla jit do dárcovského programu. Jelikož celkem špatně dopadl i můj pokus s vlastními vajíčky, po Opu se zjistilo, ze jsem nemela ve folikulech zadna vajíčka.
Takze v podstate ihned jsem se rozhodla pro DV. Celý proces s výběrem dárkyně a následně jeji Opu trval asi 2-3m. Mela krásných 10 vajíček a výsledek byl 6 ukázkových embryi. Jedno mi zavedli pri čerstvém ET a hned napoprvé jsem otěhotněla. Ted jsem ve 30 tt a čekám chlapečka. Uz se na nej s manželem moc těšíme ![]()
@Anonymní píše: Více
Protože mi to komplikuje život. Já jsem to dětem nechtěla říkat, ať nemaj zmatky v hlavě.
Nicméně jsem si to neuvědomila a řekla jak to je. A teď je to fakt skoro v každé lékařské zprávě. Buď neznáma anamnéza nebo anamnéza bezvýznamná.
A starší syn má odklad, byli jsme v PPP, šli jsme tam ještě o něco dřív než je zvykem, i na popud školky a i pediatrička vydala doporučení. A i v PPP je zajímal způsob početí, průběh těhotenství, způsob porodu, a i rodinné info. Já mám VŠ vzdělání, ale napsali tam opět, že o matce nemají informace. Zajímaly je jen informace o otci. Jak kdybych já matka nebyla
hrozně mě to uráží a ubližuje mi to. Do dnes..
@Dollorres píše: Více
Chápu. Deti to tedy vědí?
Ono je fakt, že je to i dost utváří. Poslouchat, že matka je cizí, a ty jsi tedy nic. I když jim dáváš všechno.
když je dítě fetaku/alkoholiku, tak jim to taky každý nepredhazuje.
Díky za info. Asi by se mělo mluvit i o tomhle.
Proč by tě to mělo urážet, když biologická matka opravdu nejsi. Tak si to přiznej a ber to jako fakt.
Nevím, jestli na toto se zakladatelka ptá, ale já osobně bych z těchto výše uvedených důvodů nikdy do darovaného vajíčka ani spermie nešla. Pro mě je odstrašující případ i jedna slečna hojně darující svá vejce z blízkého okolí mojí kamarádky, která se díky tomu též vzdala jediné možnosti odnosit a porodit „vlastní“ miminko.
@Da12 matka, která je vychovává, je ovlivňuje. Zrovna u té PPP má vliv, jestli je vychovává vysokoskolacka nebo někdo, kdo vychodil sotva pět tříd.
@Da12 píše: Více? Tyjo a ty ses jako jak vyjádřila k tématu zakladatelky? Ty mas osobní zkušenost s DV nebo jsi sem jenom přišla rypat do matek, které se pro DV rozhodly?!
@Anonymní píše: Více
Ano, určitě. Oni to vědí a není to nic dobrého. Teď jsou ještě malý, ale mám strach, co to s nimi udělá v pubertě. Jestli si něldy budou na internetu hledat tohle téma, najdou ty diskuze a názory”odborníků” s vlastními dětmi na dárkyně. Tak je to podle mě musí sebrat. A bojím se, že se tomu nevyhnu.
Já sama byla v pubertě dost zvědavá, kdo byli moji předci.
Mám dítě z DV a druhé z DE. Rozhodla jsem se hned, jak se ukázalo, že je to jediná možnost.
Dětem to řekneme/říkáme.
Pediatr ví, nikam to nepíše. U jiných lékařů říkám tam, kde je to relevantní, takže třeba u zubaře ne.
Nikdy jsem nelitovala, miluju je já, můj muž i celá rodina (blízcí to vědí).
Nikdy jsem neměla pokus s vlastnimi oocyty.
Kdybych se rozhodovala znovu, rozhodnu se stejně.
Dřív mi trochu vadily diskuse o darkynich atd., ale takové ty odsuzovani se (jako u mnoha věcí) děje jenom v anonymite internetu, v reálu to vlastně nikoho nezajímá.
V zahraničí byly nějaké studie o dospívání děti z DV a už si to nepamatuju přesně, ale bylo tam, že ty děti sice řeší otázky vlastní identity víc než ostatní, ale celkove to na kvalitu jejich života nemá velký dopad. Hele třeba je to nebude zajímat. Mě to třeba nikdy vůbec nezajímalo, nevím ani, kolik sourozenců měla babička - ne každého to zajímá. A ber to tak, že že lepší, když to vědí od tebe v dětství, než v pubertě z nějakýho testu nebo od ex.
Podla mna je fajn, co si spravila. Si ich matka. Uvazujes nad ich vychovou, zivotmi. Zdielas s nimi zivot. Si za chlapcov zodpovedna.
To, ze lekarka o tom vie, moze byt dobre kvoli niektorym ochoreniam.
Dufam, ze som sa ta tym nejako nedotkla.
Ahojky,
Prosím můžete mi napsat vaše aktuální zkušenosti s darovaným vajíčkem.
Jak dlouho Vám trvalo než jste se rozhodly?
Litovala jste některá, že jste do toho šla/nešla?
Máme vlastní a bohužel kuli ENDO se rozmyšlím zda jít do darovaného či nikoliv.
Nevím jestli se není lepší už smířit a nepokoušet to..
Bojím se zda bych třeba nedělala rozdíl atd.
Děkuji