Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dobrý den prosím můžete mi někdo poradit? Moje mamka s přítelem žijí už 30 let spolu, mají chalupu, je psaná na oba a oni by ji teď chtěli napsat na mě, nevíte jak postupovat a jestli se platí nějaká daň? Nebo jestli je možné že by mi ji prodali třeba za 1 Kč,,nebo tak,–),nebo kde tyto všechny informace zjistit? moc děkuju
Sepište darovací smlouvu u notáře a vložte spolu s návrhem na katastr. Z poloviny, kterou ti daruje přítel maminky budeš muset zaplatit darovací daň. To se dá obejít, pokzd on nejdříve daruje svoji polovinu tvé matce, pokud tedy spolu žijí aspoň rok ve společné domácnosti a nejlépe mají stejné trvalé bydliště a pak ona celou chalupu daruje tobě. Vklad do karastru stojí 2tisíce, notář cca od tří tisíc výše.
@Soyerka píše:
Dobrý den prosím můžete mi někdo poradit? Moje mamka s přítelem žijí už 30 let spolu, mají chalupu, je psaná na oba a oni by ji teď chtěli napsat na mě, nevíte jak postupovat a jestli se platí nějaká daň? Nebo jestli je možné že by mi ji prodali třeba za 1 Kč,,nebo tak,–),nebo kde tyto všechny informace zjistit? moc děkuju
Zajdete k notari, tam se vsechno dozvite a vsechno vyridite.
Sepiste darovací smlouvu. Není potřeba ani notář, stačí pohledat na netu. Takhle jsme to udělali my. Pak si nechat ověřit podpisy, a hurá se smlouvou na katastr. Jelikož jsi dcera, žádnou daň neplatite.
@mackA159 píše:
Sepiste darovací smlouvu. Není potřeba ani notář, stačí pohledat na netu. Takhle jsme to udělali my. Pak si nechat ověřit podpisy, a hurá se smlouvou na katastr. Jelikož jsi dcera, žádnou daň neplatite.
Není pravda, z půlky od partnera by platila darovací daň.
@mackA159 píše:
Nikdy nestahovat smlouvy z internetu! Nevíš, který patla matla je psal nebo nemusí odpovídat současné legislativě. Když ti někdo daruje dům za miliony, tak je blbost šetřit pár tisíc za notáře.
@Janli píše:
Nikdy nestahovat smlouvy z internetu! Nevíš, který patla matla je psal nebo nemusí odpovídat současné legislativě. Když ti někdo daruje dům za miliony, tak je blbost šetřit pár tisíc za notáře.
Přesně tak a když bude smlouva špatně napsaná tak jí katastr stejně vrátí a budeš znovu platit 2000 Kč za nový vklad, takže ve výsledku nic neušetříš.
Darovací daň je od roku 2014 zrušená, tedy ji ani nemůžeš platit.
Dary se zdaňují prostřednicrvím daně z příjmů. Záleží na tom, do jaké příbuzenské skupiny patříš. Kdyby byli manželé nebo kdybys s nimi bydlela ve společné domácnosti víc než rok, byla bys odvobozená i od daně z druhé půlky.
Napsat smlouvu a vyplnit formulář návrhu na vklad není nic složitého, faktem ale je, že v případě chyby není možné nic opravit nebo doplnit, ale musí se podat nový návrh a opět znovu zaplatit poplatek 2 000 Kč.
@mackA159 píše:
Ta daň je možná již zrušena, my ještě v roce 2009 daň platily s mamkou, když byl přepisován její byt darem na mou osobu ![]()