Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, v pondělí jsem si vzala poslední prášek pred týdenní pauzou a ve středu byla darovat krev, nějak mi vůbec nedošlo že to mám dostat
. V pátek potom přijel přítel a jak v pátek, tak v sobotu ráno byl sex. Prášky beru pravidelně, za ty roky co je mam jsem zapomněla tak dvakrát, ale to už je hodně dávno
. V sobotu jsem potom začala odpoledne krvácet, jak jsem očekávala, ale není to takové jako obvykle. Jsem zvyklá že mi to začíná spíš pozvolna a tmavší krví s cucky, ale tentokrát jde od začátku o jasně červenou krev. Tak mám obavy jestli je vše v pořádku a doufám že nejsem těhotná. Myslíte že by ten jiný průběh měsíčků mohl být způsobený tím darováním krve? Děkuju za případné odpovědi. ![]()
No musím říct, ze by mě tohle v životě nenapadlo
Ne darování krve nemá na mesicky a případné těhotenství žádný vliv ![]()
Myslím, že ne, proč by to mělo mít vliv, ještě několik dní před?
Darovani krve nema zadny vliv na menses. Take pokud mas menses I kdyz jine nez obvykle nejsi tehotna. Co vim tak jina ms muze znamenat, ze treba neprobehla ovulace.
@mamina89 píše:
No musím říct, ze by mě tohle v životě nenapadloNe darování krve nemá na mesicky a případné těhotenství žádný vliv
No na možné selhání antikoncepce to mít vliv určitě nebude, ale na to krvácení čistě teoreticky by to mít vliv mohlo. Teď teda moje bohapustá teorie, ovšem podložená fakty, tak sledujte: ![]()
fakt - darováním krve ztratíš krevní destičky a tudíž tak nefunguje srážlivost
hypotéza - že je zakladatelka 3. den po darování a zrovna krvácí jinak než za normálních podmínek, tak v tom souvislost vidím. Já nevím, jak u normálních lidí, ale já mám pár dnů po darování krvácivost zvýšenou - tzn píchnu se o špendlík a krev ze mě teče jak z vola
nemám tedy vypozorováno, do kdy přesně se to srovná, se zas nepíchám každý den, že. ![]()
@Framik píše:
Darovani krve nema zadny vliv na menses. Take pokud mas menses I kdyz jine nez obvykle nejsi tehotna. Co vim tak jina ms muze znamenat, ze treba neprobehla ovulace.
Když bere HA, tak snad neovuluje, ne? ![]()
@TrissMerigold A ty se bojíš těhotěnství, třeba na základě darování krve? No, nenech se vysmát, trapné. Jiný průběh měsíčků je tvůj sexuální život. Kompletně je v to v pořádku, tvé tělo nepotřebuje vylučovat cucky, když už o nějakou tu krev přišlo… ![]()
Edit: ve finále ti může darování krve právě zmírnit průběh měsíčků.
Příspěvek upraven 19.02.17 v 21:50
@Gina108 píše:
No na možné selhání antikoncepce to mít vliv určitě nebude, ale na to krvácení čistě teoreticky by to mít vliv mohlo. Teď teda moje bohapustá teorie, ovšem podložená fakty, tak sledujte:
fakt - darováním krve ztratíš krevní destičky a tudíž tak nefunguje srážlivost
hypotéza - že je zakladatelka 3. den po darování a zrovna krvácí jinak než za normálních podmínek, tak v tom souvislost vidím. Já nevím, jak u normálních lidí, ale já mám pár dnů po darování krvácivost zvýšenou - tzn píchnu se o špendlík a krev ze mě teče jak z volanemám tedy vypozorováno, do kdy přesně se to srovná, se zas nepíchám každý den, že.
Ano ale krev z prstu je úplně něco jiného, než krev u ms. Co takhle nastudovat, jak funguje zenske tělo? ![]()
V průběhu menstruačního cyklu se v sexuálně zralém samičím těle vyvine 1 vajíčko (příležitostně 2 i více, z nichž mohou vzniknout neidentická dvojčata či „vícerčata“) a uvolní se v době ovulace. Výstelka dělohy - endometrium - roste synchronně. Po ovulaci se výstelka změní a je připravena na potenciální uhnízdění oplodněného vajíčka a vznik těhotenství. Pokud nenásleduje oplodnění a těhotenství, děloha se zbaví výstelky a začne nový menstruační cyklus. Proces zbavování se výstelky se nazývá menstruace. Menstruace se navenek projevuje formou menses: základní část endometria (výstelky) a krevní produkty, které vycházejí z těla vaginou. Třebaže se tento krevní výtok obvykle označuje jako krev, složením se od žilní krve liší. Zdroj:wiki ![]()
Darování krve před menstruací může způsobit maximálně to, že budeš mít málo červených krvinek - moták, nižší tlak, horší obnovu. To je vše.
@Anturie ne, darování krve a těhotenství nespojuji
to bylo spíš jen na doplnění informaci
primárně jsem chtěla poradit jestli to darování krve může mít vliv na menší menstruaci
Tímto děkuji i za další odpovědi ![]()
@mamina89 píše:
Ano ale krev z prstu je úplně něco jiného, než krev u ms. Co takhle nastudovat, jak funguje zenske tělo?
V průběhu menstruačního cyklu se v sexuálně zralém samičím těle vyvine 1 vajíčko (příležitostně 2 i více, z nichž mohou vzniknout neidentická dvojčata či „vícerčata“) a uvolní se v době ovulace. Výstelka dělohy - endometrium - roste synchronně. Po ovulaci se výstelka změní a je připravena na potenciální uhnízdění oplodněného vajíčka a vznik těhotenství. Pokud nenásleduje oplodnění a těhotenství, děloha se zbaví výstelky a začne nový menstruační cyklus. Proces zbavování se výstelky se nazývá menstruace. Menstruace se navenek projevuje formou menses: základní část endometria (výstelky) a krevní produkty, které vycházejí z těla vaginou. Třebaže se tento krevní výtok obvykle označuje jako krev, složením se od žilní krve liší. Zdroj:wiki
Mno hezké, až na to, že žena, která bere HA, neovuluje.
![]()
A kde píšu, že krev menstruační je stejná jako žilní krev? ![]()
@TrissMerigold Přeji hodně štěstí a „koukej“ krev darovat. Já mám jen zlatou Janského plaketu a dál darovat nemohu.
Svého času, jsem měla opravdu stejné problémy s měsíčky. ![]()
@Gina108 píše:
Mno hezké, až na to, že žena, která bere HA, neovuluje.![]()
A kde píšu, že krev menstruační je stejná jako žilní krev?
Dobra připomínka. Nicméně k tvé teorii. Krevní destičky si tělo dotvori za 1-2 dny, tudíž na ms by vliv mít neměly
No, uzavřeme to, ze darovani krve a jiná ms opravdu neznamená těhotenství, jak se autorka v úvodu obávala ![]()
U mňa aj mamky to tak funguje, po darovaní krvi je menzes vždy slabší, menej bolestivý a zvykne meškať. Máme na to teóriu, že telo vie o tej strate a nemôže si dovoliť stratiť toľko ako normálne a znížením kr. tlaku sa rozširujú cievy, čo spôsobí, že krv ľahšie a menej bolestivo odíde. Ale to je len teória… ![]()