Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím vás maminky, doma řešíme takové dilema. V úterý je u nás ve školkce (bydlíme na vesnici) zápis. Dcerka bude mít v červenci 3 roky tak by šla od září do školky, ale v srpnu se nám narodí mimčo, tak mám strach aby malá nedonesla nějaké bacily a nakazila to druhé. Mimčo bude mít jen měsíc, takže nebude ani očkované a nerada bych jezdila jen po doktorech a cpala jim léky. Ostatní v rodině s tím souhlasí, říkají když budu stejně doma tak ten rok ta starší může být se mnou, ale manžel chce ať jde do školky
. Taky pro mě bude lepší být s něma oběma doma, než je brzo ráno vypravovat do školky a budit je, školku máme celkem daleko a zachvilku pro ni zase jít a tahat malou a stíhat to s kojením, byla by to velká zátěž. Moc děkujuj za rady a názory. ![]()
Ahoj, mám to podobně. Syn oslavil vloni v prosinci 3 roky do školky nastupuje v září a já v září mam termín porodu. Rozhodne do školky nastoupi nevidím jediný důvod pro to aby nešel dítě potřebuje kontakt i s dětmi je to pro jejich vývoj důležité. A co se vzdálenosti týče tak například u nás ziju na vesnici a školka je ve městě ( nemám auto budu jezdit autobusem) rozhodne nebylo u nás o čem diskutovat bylo to doma jednohlasně rozhodnuti.
Tak u nás zápis už byl a malá se do školky dostala a v červenci čekám druhou, já jsem za to šťastná, vím že bych se jí nemohla tak plně věnovat jako dosud, chodíme na různá cvičení a prostě ten kolektiv to dítě potřebuje, Já mám školku cca půl hodiny cesty od bytu, takže vím, že stím spláchnu prochajdu.
A to jestli bude starší nemocná ve školce, no jednou to přijde, zase máš výhodu v tom, že si jí můžeš nechat doma i s rýmou než se to v něco vyvrbí, léky dávat nemusíš, když začneš včas přírodně, zvládneš to. Na zápis bych šla i kdybys tam napsala že chceš aby ti jí přijali až od října až mimčo bude starší. Mě spíš přijde že ty jí do tý školky nechceš mezi ty děti pustit… konečný rozhodnutí je na tobě
@bonnie86 Já jsem kvůli tomu nástup odsunula, také kvůli „psychice“, ať nemá pocit, že ses ho „zbavila“. Vždyť nemusíš odsouvat o rok, ale třeba o 2-3 měsíce.
Ja osobne bych dcerku nechala doma, muze jit o rok pozdeji do skolky. Nic ji neutece. Me by bylo lito, ze jsem doma amala musi kazdy rano vstavat atd.
To Ti nikdo neporadí, každý to má jinak. Já bych na zápis šla, když Vás vezmou, budete mít jisté místo. A nikde není psáno, že dcerka musí jít hned v září do školky. Může jít klidně až od Nového roku, na jaře… 2 x v týdnu… apod. Fantazii se meze nekladou. Já bych jí hned v září nedávala (pokud nebude vyloženě sama chtít), ale to hlavně proto, aby se necítila odstrčená. Pokud se mimčo narodí v srpnu, je to do září hodně krátká doba. Můžete se chvíli sžívat doma a dcerka jít do školky později, jak jsem už psala.
Syn šel do školky též ve 3 letech, já doma tedy doma měla už ročního. Mohl být taky doma, ale do školky chtěl a těšil se. Je od to od malička velmi společenský extrovert, co neustále vyhledává nějakou akci, vrstevníky a program, takže ve školce byl a je spokojený. Doma by se ukousal nudou. Co se týče nemocí, tak u nás byl syn zdravý. Dítě tři týdny doma a týden ve školce, jak často maminy píšou, neznám. Jediné, co nám první rok ze školky donesl, byla epidemie „ruce-nohy-ústa“, kterou si tedy mladší brácha vyžral šíleným způsobem a starší školkový měl jen pár pupínků na nohách a dva dny teplotu.
@bonnie86 já čekám druhé v listopadu a v březnu bude mít první 3 roky a do školky ho nedám právě kvůli nemocem, protože každé dítě je hlavně prvního půl roku pořád nemocné a více doma než ve školce a já bych se ráda vyvarovala toho, abych měla tak malé miminko pořád nemocné. A stejně je většinou problém vůbec dítě do školky dostat, protože jsou přeplněné a starší děti pak ve školce mají přednost.
Já mám děti od sebe 2 roky, obě zimní.
Dcera teoreticky mohla nastoupit ve 3.letech v lednu, ale já si ji nechala doma. Šla do školky v 3letech a 9měsících, syn měl 1rok a 9měsíců.
Zvažovala jsem, zda si ji nechat doma ještě ten další rok, ale to by šli do školky oba téměř současně.
@bonnie86 nechala bych starší rozhodně doma. Ona není otázka jestli, ale jen kdy Ti dom cokoliv donese - mi kluk ze školy přitáhl zánět průdušek a to měl malý měsíc a bylo
proč by musela nastoupit hned? Snad chlap pochopí, že půjde později, ne? že je to i s ohledem na mladší..
Měla jsem to podobně, děti od sebe 2,5 roku. Starší šla normálně do školky a úplně v pohodě. Chodila jen na dopoledne. Byla jsem byla ráda, protože bych na ni neměla s miminem tolik času. Pak se vyspinkala a to už se mohl zapojit i muž a byli jsme všichni spolu a mohli jsme se naplno věnovat i starší dceři. Malá byla spokojená, protože ve školce se vyřádila, mají samé aktivity (tancují, zpívají písničky, kreslí, pořád něco vyrábí) a to já bych s novorozenětem těžko zvládala.
@bonnie86 Když si vzpomenu, jaky hukot byl druhé dítě k prvnímu, jsem překvapená, že někdo se chce dobrovolně vzdát možnosti výpomoci se zábavou staršího. Slovo Počkej řekneš nesčetněkrát.
Takže myslím, že bude ku prospěchu všech, když minimálně půjdeš k tomu zápisu. Pokud budeš všechno zvládat a dvě dětičky s odstupem tři let ve složení novorozenec a tříletá pro tebe bude NO PROBLEM, pak si ji klidně pak doma nech. Ale neber si tu možnost školky předem. A chci te uklidnit, že tak extrémně čerstvé miminko většinou nemarodí, má ještě imunitu od matky. Tříměsíční už pak může byt horší.
Pokud by nebyl kroužek, tak bych jí tam na dopoledne, i když třeba taky né každý den dávala… mimino je fajn, ale v tomhle věku si s ním ještě tolik nevyhraje… a nakazit se může i na hřišti a v izolaci jí snad pár měsíců držet neplánuješ ![]()
Záleží také hodně na konkrétním dítěti. Některé děti se prostě mezi 3-4 rokem začnou doma nudit, zvlášť když je tam mimino a nebo prostě jen chtějí mezi děti.
Naše druhorozená nesla ve třech letech nepřijetí do školky tak špatně, že jsme ji raději dali do soukromé.
Teď mám doma tříletého kluka a roční holčičku. A kluk začal v únoru chodit do miniškoličky na dopoledne. Příchod 8-9 a odchod 12-12:30. Na organizaci to zase tak náročné není. Ráno ho odvedu, cestou se stavím třeba na nákup, v klidu uvařím oběd, malá má klid na spánek, protože po bytě nikdo neběhá a v poledne pro něj zajdeme, dáme oběd a on jde v klidu doma spát.
Takže opravdu je to jen o tom, jak se cítíš ty. Navíc, jak už tady bylo napsáno výše, nikde není psáno, že musí malá do MŠ nastoupit hned v září.
Nedala bych. Nám se v červenci narodilo mimčo a nechala jsem staršího rok doma. Nějak nevidím důvod, proč tahat miminu školkové bacily. Starší šel ve 3 letech a 9 měsících a stejně to malý odskákal tak, že starší měl celou zimu zakázanou školku.
Pokud máte možnost kroužků a hřiště, kde jsou děti, tak bych školku neřešila.
A ani mi nepřišly 2 děti jako hukot. První měsíc byl náročnější a pak si to sedlo. Třeba pro mě bylo horší dávat do školky, protože ráno vstát brzy, 1,5 km do školky, 1,5 km ze školky, vychytat to s jídlem, 3 hodiny doma a znovu tam a zpátky.
Pak první rok děti marodí víc a v zimě jsou pak doma 2 nemocné děti a půlka zimy se prosedí doma, kdy starší stejně nikam nemůže, pak mladší nikam nemůže… To už je lepší nechat dítě doma a hledat mu děti jinak. Ono jim nic neuteče.
@Gosi je rozdíl hřiště venku, kde je čerstvý vzduch a školka, kde je v uzavřené místnosti 20 nachrchlaných dětí.
Mám dvě podzimní, po 3r. starší do školky šla od 3r.
Nedělali jsme s toho tragédii.
Nějaké nemoci proběhly. Ale zas mladší sourozenci si budovali se skolkarkou imunitu a teď ani prostredni ani nejmladší, ktery chodí od zari do školky od 2,5r denně není náchylný na nemoci.
Přihlásit muzes, stáhnout ze skolky taky.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.