Dát dítě do školky, když se druhé narodí?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7527
5.5.16 22:49

@e-Surfařka kreslit třeba pastelkama a temperama či jinýma barvičkama, které třeba zrovna tu naši velmi baví, je něco jiného, to ten dohled opravdu potřebuje, nebo jsem jediná matka, co s dítětem vyrábí?? Asi jsem to špatně upřesnila, jde mi právě o to věnování jako je čtení a vyrábění a to by mě osobně dost štvalo, že bychom na to neměli dostatečný klid, odpoledne zase když přijde muž, tak tráví čas sním, přeci jen ho vídá daleko méně než semnou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
5.5.16 22:55

@Jitusee Tak těm, co nastoupily ve čtyřech, se taky daří celkem dobře, ne :-)? Že to mimino nijak nepoznamenalo, když sourozenec nastoupil do školky znamená co? A ty, co nastoupily ve čtyřech, to nějak poznamenalo?
A jinak já teda znam v okolí případy, kdy děti ze školky stahovali právě kvůli tahání nemocí k miminu. Ono to platí i naopak - je zbytečný dělat vědu z toho, jestli dítě nastoupí ve třech nebo čtyřech. Já bych čerstvýho tříleťáka do školky nedala kvůli tomu tahání nemocí, dala bych ho na kroužky (tam bývá nemocnost mnohem nižší, co máme zkušenost). A taky jsem přesvědčená o tom, že je to nejlepší řešení. Mimo jiný by odpadlo to, že by se starší mohlo cejtit jako „vyšoupnutý“. A taky jde dost o dítě, jak k tomu přistupuje samo, jestli (a nakolik) do školky chce nebo ne…Ale to moje by muselo chtít teda moc, abych ho jako čerstvě tříletý s měsíčnim miminem do tý školky šoupla :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
5.5.16 22:57
@medunka23 píše:
@e-Surfařka kreslit třeba pastelkama a temperama či jinýma barvičkama, které třeba zrovna tu naši velmi baví, je něco jiného, to ten dohled opravdu potřebuje, nebo jsem jediná matka, co s dítětem vyrábí?? Asi jsem to špatně upřesnila, jde mi právě o to věnování jako je čtení a vyrábění a to by mě osobně dost štvalo, že bychom na to neměli dostatečný klid, odpoledne zase když přijde muž, tak tráví čas sním, přeci jen ho vídá daleko méně než semnou

Věci, kde byla potřebná moje „spoluúčast“ jsme dělali, když mimčo spalo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7527
5.5.16 22:59

@e-Surfařka no, a u nás právě těch kroužků bez rodičů pro tříleťáky moc není, jsou slovy dva a ty jsou fakt narvaný, jinak pak až starší, nebo malinký s rodičema, což zase s miminem dáš těžko. Asi fakt každý kouká jak to lze skloubit v tom daném místě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10206
5.5.16 23:01

@e-Surfařka tohle je deviza hodne maminek, hledat problémy tam kde (zatim) nejsou. Ja bych prcka do skolky normalne dala pokud je to žádoucí a kdyby nastal ten problém, ze by byl více nemocný nez zdravý tak by zůstal doma. Každé mlade to snáší jinak.
Tohle bych řekla, ze je potřeba řešit dost individuálně. Sou děti ktere po kolektivu prahnou a nečiní jim nástup do školky problém a sou děti takove, ktere to oplacou a jejichž dusička by si to opravdu mohla vzít tak, ze je vysoupnute. To autorka musi vedet nejlépe sama, jake je to její slunicko :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
5.5.16 23:11
@Jitusee píše:
@e-Surfařka tohle je deviza hodne maminek, hledat problémy tam kde (zatim) nejsou. Ja bych prcka do skolky normalne dala pokud je to žádoucí a kdyby nastal ten problém, ze by byl více nemocný nez zdravý tak by zůstal doma. Každé mlade to snáší jinak.
Tohle bych řekla, ze je potřeba řešit dost individuálně. Sou děti ktere po kolektivu prahnou a nečiní jim nástup do školky problém a sou děti takove, ktere to oplacou a jejichž dusička by si to opravdu mohla vzít tak, ze je vysoupnute. To autorka musi vedet nejlépe sama, jake je to její slunicko :)

No ale mně zase právě jako hledání problémů tam, kde nejsou, přijde řešení toho, jestli nastoupí ve třech nebo čtyřech. A jinak ono stáhnout až po těch nemocech už může být trochu pozdě, když se bavíme o měsíčnim miminu, který ještě není na nic očkovaný. Že záleží hodně na povaze dítěte souhlasim, taky jsem to psala, ale jak jsem psala, to moje by muselo do školky chtít fakt moc, abych ho tam v týhle situaci dala jako čerstvě tříletý ještě před koncem šestinedělí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10206
5.5.16 23:15

@e-Surfařka to uz je nazor maminky od maminky. Me tvůj nazor nevadí, děláš to z přesvědčeni a to je v pořádku :) ja tak úzkostliva nejsem, na druhou stranku sem v te situaci ani nebyla takze nejsem uplne kompetentní to soudit.
Co me trosku zarazí sou důvody jako, ze se jim nechce stávat apod :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
5.5.16 23:20
@Jitusee píše:
@e-Surfařka to uz je nazor maminky od maminky. Me tvůj nazor nevadí, děláš to z přesvědčeni a to je v pořádku :) ja tak úzkostliva nejsem, na druhou stranku sem v te situaci ani nebyla takze nejsem uplne kompetentní to soudit.
Co me trosku zarazí sou důvody jako, ze se jim nechce stávat apod :roll:

Já v hodně podobný situaci právě byla a do školky jsem dala, ale jenom proto, že starší dítko bylo už o trochu starší než zakladatelky a mimču bylo pár měsíců (mělo první dávku očkování). Takže jsem o tom tenkrát dost přemýšlela, proto v tom mam jasno :-) V situaci zakladatelky bych nedala, pokud by byl starší tak 3 a půl a víc a mimčo aspoň po první dávce očkování (nejlíp i pneumokoků), tak jo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
5.5.16 23:40
@MisaHanuska píše:
Hmmm, tak to by mě mrslo mít děti ještě po deváte vzhůru. U nás chodí nejmenší mezi 18-19, ostatní děti nejpozději ve 20h. Mimino a tříleťák vstávají v 6, starší děti by spaly déle. Ale dcera má zatím pokojíček s tříleťákem, tak vstávají +- stejně. Školák má zatím pokojíček sám a ten si o víkendu klidně do těch devíti pospí. Ale ten jedinný (a možná teda to čtvrté taky) jsou spáči po mně :mrgreen:

Tak my máme jen jedno dítě, tak to tak neřešíme :-) tatínek jí chodí domů každý den před osmou, kdy večeří, pak se koupe a měla by jít spát v devět… Ale od skončení koupání ti dva spolu blbnou a před desátou uspávám výjimečně :mrgreen: kdyby chodila spát v 19 hodin, tak už ani neví, jak její otec vypadá (dělá i o víkendech)…

@Jitusee píše:
@Fjodorka tak to je úžasný denní režim :potlesk:

Nám to tak výborně vyhovuje ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10975
6.5.16 06:52

@Fjodorka Tak jo, s jedním dítětem jsme taky vstali až kolem osmé hodiny :mrgreen: A s tím tatínkem to chápu. Ten náš naštěstí chodí domů mezi 18-19h, takže malou si sice moc neužije, ale na tu má zase čas ráno. A víkendy je doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12127
6.5.16 07:14
@e-Surfařka píše:
U nás teda po nástupu do školky jely rýmičky a kašel skoro pořád. Do tý doby v pohodě. Tak některý děti jsou na virózy chytlavější, jiný míň…Ale u nás teda po nástupu do školky rozdíl obrovskej (a to jsme dřív chodili na kroužky).

Věřím tomu. Jen u nás se tohle prostě nekonalo, tak jsem jen chtěla zmínit, že to neni pravidlo. Kluk byl nejvíc nemocnej chvilku po roce, několikrát průdušky, kdy jsme chodili max do herny. Od roka a půl chodil na den do soukromé, to proběhla občas nějaká rýma, ale neřekla bych častěji než předtím. Za první ofiko školkoý rok chyběl jestli si dobře pamatuji kvůli nemoci 2×.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6388
6.5.16 07:27

Ještě bych dodala, že moje dcera za dobu, co chodila do školky byla kvůli nemoci doma tak třikrát. Má dobrou imunitu..nač hned myslet na nejhorší? Když onemocní, tak zůstane doma. Řešila bych to až jak by to nastalo :nevim:
Taky mi teď jde do školy a já jsem těhotná a doma ji nechat nemůžu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1687
6.5.16 07:46

Ahojte to jsem nečekala jak se ta diskuze rozjede :)
Nedokážu odpovídat všem tak to napíšu veřejně, neodepírám malé aby nebyla v kolektivu, kamarádek má fůru sice o rok mladší, ale vyhraje si s nima líp než se svými vrstevníky, oni ji totiž ubližují. Jinak denně jsme na hřišti a nebo chodíme do jednoho dětského centra kde si taky hraje s dětmi, tak o tom to není, že by nebyla v kolektivu a doma si taky sama vyhraje, takže kdybych zrovna na ni neměla čas tak to v pohodě chápe, třeba když vařím tak mi buď pomáhá nebo si hraje v pokojíčku. Jinak s těmi nemocemi je docela náchylná, když jsme byli na dětském hřišti, tak tam bylo pár usmrkaných dětí a dcerka to hned na druhý den taky chytla, a ve školce myslím v té naší tady v místě dávají rodiče dost nemocných dětí. Pár mých kámošek mají starší děti a jsou ve školce jen týden a pak zbytek měsíce doma, protože hned něco chytli. Nedávno se u nás ve školce objevili neštovice a přinesl to kámošce syn domů a měli 2měsíční miminko a hned to chytlo, chudáček bylo měsíc v nemocnici na kapačkách. Tak se pak nedivte, že mám z toho hrůzu. Manžel si to jednoduše představuje on je vypravovat nebude a ani pro ně chodit z práce taky ne, ale prostě to neumí pochopit :,( Mimochodem dcera mi vstává mezi 8-9 ranní a večer chodí spát ve 20h odpoledne už nespí to už asi půl roku nechce, tak ji nenutím, ale nechci ji zbytečně ráno budit a budit ještě mimčo když by mi dýl spalo, dcera mi tak dlouho spí už od mimina, že se vzbudila třeba v 5 a pak zase usla. Dcerka je ještě na mě dost fixovaná, takže myslím že kdyby šla do školky a viděla že jdu s mimčem domů tak nevím jak by to zvládala, určitě by začla na to druhé žárlit a myslet si že už ji nemám ráda, že ji odstrkuju. A určitě je to víc náročnější ji tahat do školky oblíkat obě na určitou hodinu, než v klidu ráno vstanout, myslím že to tak náročné nebude se dvěma dětma doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6388
6.5.16 08:03

@bonnie86
Jsi rozhodnutá..Udělej to tak, jak ty sama cítíš ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4156
6.5.16 08:11

@bonnie86 osobně bych k zápisu šla, získáš víc času k rozhodování. Nikde není dáno, že musí nastoupit od září. Může být zapsaná a nastoupit od ledna. A nebo to zápis vyřeší za tebe a dceru ti ani nevezmou, v jejím věku je to na hraně.
Jestli školka nebo ne - je to individuální. Já bych nedala, protože holky po školce ve 3 letech neprahly. A jsem ráda, že holky měly ten první rok pro sebe, že se mohly sžít. Starší šla ve 3,5 a bylo to pro ní akorát, už tu školku prostě potřebovala. Doma jsem zvládala v pohodě, školka na dopoledne pro mě nebyla ulehčením. Mám to přes kilometr. Zpočátku vozil manžel, to bylo ok, ale potom to už zůstalo jen na mně. Ráno brzy vstát, rychle snídani, obléknout obě a šup do školky. Cestou domů jsem vyřídila nákup, rychle vařila, něco poklidila a už jsme šli zase procházkou do školky.
Taky bych zvažovala, jak to zapůsobí na dceru - narození miminka a k tomu hned školka. Některé děti to zvládnou v pohodě, citlivější můžou získat pocit, že je do školky rodiče odložili, může to zhoršovat žárlivost. Úplně jiné potom je, když dítě už do školky chodí, to bych nestahovala…
Je to tvoje dcera, ty ji znáš nejlépe. Chce chodit do školky? Nebo by spíš byla radši doma? Tím bych se řídila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin