Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Syn take pozna vsechna pismena a nektera umi sam trochu nakreslit, treba vcera namaloval “v” a bezel za mnou a rikal ve, ve. Ja nemyslim ze je nejaky nenormalni, jen proste je takove mimino.. a za ty pleny uz se sama trochu stydim, ale tak budeme trenovat a snad se to pres leto zlomi. Diky
Dle popisu je to úplně normální zdravý šikovný kluk, nenech si vsugerovat opak. U dětí je znát každý měsíc, plenky natrénujete (syn třeba nočník odmítal, chodí na normální záchod), oblékání taky a mluvit začíná, do té doby se taky dost rozmluví a ve školce se mu jazyk rozváže ještě mnohem více. Jak už jsem psala, každé dítě je jiné, nacpat všechny děti do soukromých “tabulek” podle toho, jak to vypadalo u někoho doma (s více dětmi=více zkušeností pro rodiče, větší motivace pro mladší) a pokud je cizí dítě mimo mé soukr. tabulky, tak je automaticky něco blbě, protože s tím přece pracuju, že jo… Prostě v klidu, to půjde, žádný stres, zvládnete to do září oba dva. ![]()
@Anonymní píše:
Moc dekuji za povzbuzeni. Verim ze je syn normalni, ale uznavam sama ze jsem s tema plenama asi malo dusledna, ono totiz mame od jeho narozeni hodne zvratu (otec ditete odesel, uz trikrat jsem se musela stehovat, vsechno tahnu z rodicaku apod, babicka jen jedna a daleko..) a ja to uplne vsechno mozna nezvladam jak bych chtela a vycitam si ze plenky ma kvuli me, ze to nezvladam ja.. no ale to jsem ted uz odbocila, Kazdopadne diky.
To mluvení bych až tak moc zatím neřešila, měli jsme ve školce několik tříletých dětí (dá se říct že to byli jenom kluci), kteří extra nemluvili, a ve školce se krásně rozmluvili. V tomhle ohledu ty děti školka i víc nakopne. Takže pokud malej rozumí pokynům a tomu co mu říkáš a jak si psala že s tebou mluví, neboj se, on se rozmluví. Hodně mu doma čti pohádky, prohlížejte si knížky, venku na procházce komentujte všechno co vidíte. Choď s malým víc mezi děti. Zapracuj více na té sebeobsluze a oblékání. Stačí když se bude umět najíst lžíci. Ale stejně budou učitelky pomáhat tomu, komu to moc nepůjde. To oblékání je dobré aby uměl, ale stačí nějaký ten základ, jako natáhnout kalhoty, mikinu. Učitelky stejně pomáhají zapínat zip, zavázat boty atd. My jsme vždycky měli i „vycvičené“ předškoláky, že malým dětem pomáhali s oblékáním. S těma plenama je to ale už horší, bez plen být musí. Ale máte ještě čas pár měsíců. U malých dětí se i počítá s tím že se nehody stávají a počůrají se, takže je dobré mít v šatně připravené náhradní spoďárky a oblečení. Takže snaž se malého odplenkovat, začne hezký počasí tak je dobrá příležitost. A když ho budeš učit čůrat do záchodu, jestli pro něj bude lepší u toho sedět jako holčička, vůbec to nevadí, hodně malym klukům to tak víc vyhovovalo. Pro jistotu bych možná měla v záloze soukromou školku, ale myslím si že to nebude nutné. ![]()
Zakladatelko.. Jdu tě uklidnit. Synovi budou na konci zari 3.. Je to treti dite a i přes to zatim mluvi jen tou svojí hatmatilkou, zachod ani nocnik nedava. Sice se tam vycura, vi jak, sam si sedne a stejne se do 15 minut pocura do kalhot.. A oblikani? Nezajem. Ani jedno z mych deti se ve 3 letech samo doma neobleklo.. Ve skolce nejstarsi v pohode, prostredni tak na pul.. Takze to mu budou muset pripadne ve skolce pomoct.
Jinak je syn vychytraly, komunikuje, ma pamet jako slon.. Takze nezbyva, nez doufat, ze aspon ten zachod do zari zvládneme.. Na mých dětech krásně vidím, ze každé dítě je jiné. I když mají všechny stejný, nebo se aspon snažím o stejný, přístup.
@Kalukap píše:
Dle popisu je to úplně normální zdravý šikovný kluk, nenech si vsugerovat opak. U dětí je znát každý měsíc, plenky natrénujete (syn třeba nočník odmítal, chodí na normální záchod), oblékání taky a mluvit začíná, do té doby se taky dost rozmluví a ve školce se mu jazyk rozváže ještě mnohem více. Jak už jsem psala, každé dítě je jiné, nacpat všechny děti do soukromých “tabulek” podle toho, jak to vypadalo u někoho doma (s více dětmi=více zkušeností pro rodiče, větší motivace pro mladší) a pokud je cizí dítě mimo mé soukr. tabulky, tak je automaticky něco blbě, protože s tím přece pracuju, že jo… Prostě v klidu, to půjde, žádný stres, zvládnete to do září oba dva.
Moc dekuji budu se snazit snad to zvladnem
![]()
Vubec se nestresuj, mam syna, ted je mu skoro 5, ve trech letech zacal chodit na nocnik, nikdy o tom nechtel ani slyset a jednoho dne si vzal sam nocnik, vycural se a od druheho dne, je bez pleny I na noc.. nektere deti na to hold potrebuji svuj cas a nesmi se na ne tlacit.. stejne tak s mluvenim, do tri let zvladl maximalne tak spojit dve a vice slov dohromady, ja mu teda vsechno rozumnela, ale bylo neprijemny slychat od kazdeho, ze neumi mluvit, ze by uz mel a takhle.. ale hazela jsem to za hlavu, snazila jsem se tim nestresovat, to dite to vyciti.. knihy jsme cetli, povidali si pohadky a stejne to nepomohlo.. s celymi vetami zacal tak kolem toho tretiho roku.. oblekat se taky neumel, vsechno jsem delala ja. Rekl nechci, ty. a ja ho nenutila, oblekla jsem mu vsechno sama.. ve trech sel do skolky, chodil asi mesic, ale nelibilo se.mu tam, chtel byt doma s maminkou, tak jsem si ho nechala doma.. co chci ale rict, za ten mesic se naucil krasne oblekat sam, je uplne v poradku.. neposlouchej tu reci, ze mas nemocneho syna nebo neco takoveho.. podle me, kdyby byl vazne zpomaleny, bys to poznala, takhle neni akorat zvykly, protoze za nej vsechno delas.. stejne tak jsem to delala ja.. malemu bude pet, mame jeste dceru, budou ji tri a ta je pravy opak, od roku a pul uz povida, ted ji budou tri, rekne uplne vsechno, ve vetach, ucila se od brachy asi
, obleka se sama, jak jsou dva, uz jsem nemela tolik casu a tak je sikovnejsi.. akorat tech plenek se moc zbavit nechce.. ale to pujde.. vubec si nemyslim, ze by s ni neco bylo.. materialitymaterskou mam jeste rok, nikam nespecham.. ale pres leto se stejne urcite nauci..
Nevim co mi tam na konci skocilo za slovo
melo tam byt jen, materskou mam jeste rok ![]()
Nechápu, proč tě tady straší. Syn byl to samé. Plen se zbavil až po 3. narozeninách a to jsem s ním trénovala od 2 let pravidelně. Ale on prostě nechápal, že se mu vůbec na záchod chce.
Šel po bytě, přitom cural a ani o tom nevěděl. Mokré mít na sobě mu absolutně nevadilo. Zlomilo se to samo od sebe, když mu najednou přecvaklo jednoho dne v hlavě a začal chodit sám od sebe na nočník. 4. den přešel na velký záchod a do týdne nepotřeboval plenu ani na noc.
Mluvit začal až po měsíci ve školce ve 3,5 letech. Do té doby dokázal jen základy nebo max. spojit dvě slova. A oblékat se uměl jen s dopomocí. Ikdyž jsem se snažila sebevíc, byl tak šíleně tvrdohlavý, že jsem ním nehla. Vše v pohodě, bez nátlaku dohnal během prvních dnů ve školce.
Teď je mu 5 let a je naprosto normální zdravé dítě. Není ani zaostalý, ani nepotřebuje speciální školku
Holt jen potřeboval více času. Jinak tedy ten věk máte opravdu hraniční. Syn nastupoval ve skoro 3,5 letech a i tak ho do 2/3 školek, kde jsem ho hlásila nevzali pro velký zájem a povinnost přijat přednostně starší děti. V jedné školce mi řekli na rovinu hned na dni otevřených dveřích, že nemáme věkově šanci, že berou každoročně 4 leté a starší. Takže si to ohlídejte a podejte více přihlášek ![]()
Jinak, aby se zde do mě místní všeznalkyně nenavažovali, že jsem nechala kluka růst jak dříví v lese, tak mladší syn se odplenkoval v 1,5 roce, ve 2 letech mluvil ve větách, ve 2,5 letech uměl většinu barev a několik čísel a písmen a komplet se sám obléct a svléct. Přístup byl k oběma stejný a vyrůstali spolu, protože jsou od sebe věkově po roce. Nevím, proč si starší dával tak na čas, ale vše dohnal. ![]()
Zakladatelko, máš ještě více jak čtvrt roku času, takže buď v klidu a dál cvičte. Malý to zvládne, neboj ![]()
V soukromé školce berou i děti s plenama. Akorát já bych tam dítě dala jen v nouzi největší, kamarádka říkala, že tam mají jen děti, co jinde nechtějí kvůli problémovému chování a ty pleny jsou nejmenší problém. Pokud se teda nebavíme o výběrové školce (anglické, montessori,…), kde se platí měsíčně úplně jiné částky, ale o normální soukromé.
@Oriseka píše:
@Jana206
Ja bych byla se svymi zkusenostmi take znepokojena, ale on uz to pak clovek vidi vsude. Limit na odplenkovani je nicmene 3 roky(informace primo od detske klinicke psycholozky), takze ma jeste cas. Pozor, nektere soukrome skolky plenku netoleruji. Naopak jde najit neziskove nebo dotovane skolky za rozumny peniz. Spojuje slova do vet, tak to zas tak spatne nebude.
Díky. Já hlavně v praxi vidím, že existují různé poruchy ve vývoji, že to nejsou jen výjimky z učebnic a anamneza hodně dětí, se kterými jsem se setkala, byla podobná, rodiče taky neviděli vážnější problém, okolí je utvrzovalo v tom, že je jen pomalejší, dožene to.Ten postoj jde vidět i tady, nic výjimečného. A pediatr někdy taky ze začátku bohužel mávl rukou. A čím dřív se s takovým dítětem začne pracovat, tím má lepší prognózu do budoucna.
Chtěla jsem jen upozornit, nic víc.
@Anonymní píše:
Syn je uplne normalni, jen trochu pomalejsi. Vim o vice detech v okoli co jsou stejne stare a maji plenu..
Zacina obdobi, kdy je idealni doba na sebrani pleny. Takze se mu venuj. Jeste si doma a dite je dostatecne velke, aby chapalo, jestlize je opravdu zdrave, jak ty tvrdis. Nebude malinko vetsi problem, ze dite je romazlene a ma mamku omotanou kolem prstu? Ze ty skaces a posluhujes, jak piska?
Misto uvazovani, jestli dite vezmou do skolky, tak se zamer na veci, ktere mu nejdou a pracujte na nich. Chlapi jsou opravdu lenivejsi a pomalejsi, nez jsou holky. I syn byl o par mesicu pozadu, nez byly dcery, ale zas to neni tolik.
@Jana206 sdílím tvůj názor. Jsem učitelka ve speciální MŠ a po přečtení úvodního příspěvku mi začala blikat varovná kontrolka. Očividně opožděný celkový psychomotorický vývoj a mělo by se na to dávat bacha. Určitě nechci strašit, ale je lepší dítě trochu víc pozorovat a případně nechat vyšetřit odborníkem, než se o to začít zajímat třeba za 2 roky, kdy dítě stále nebude mluvit a umět se obléknout. Ta intervence je pak mnohem složitější u předškoláka, než u tříleťáka.
@Barbucha3 Dekuji. Školka speciální, kam chodím pravidelně na praxe, je pro děti od 3 let. Kromě kombinovaných vad se tam ale málokdo dostane v tomto věku. Hodně dětí má za sebou rok nebo dva pobyt v běžné školce s asistentem, který si rodiče tolik přáli a bojovali za něj. Potom se tam dítě dostane skoro jako předškolák a ta náprava speciálními metodami je složitější.
Navíc bych považovala za vhodné u každého dítěte, které skoro ve 3 letech nemluví, používat nějakým zpusobem AAK(alternativní a augmentativni komunikace), prostě nějaký způsob vizualizace, která rozvíjí u dětí myšlení a usnadňuje mu komunikaci s okolím, vyjádřit své přání a potřeby, i když nemluví. Neublíží to, ani kdyby se prokázalo, že je dítě zcela zdravé.
Taky mi začala blikat kontrolka hned při čtení příspěvku zakladatelky.
@Anonymní píše:
Můžu se zeptat, jak trénuješ to odplenkování? Teď je léto, pokud máte zahradu, tak to v pohodě můžete přes léto zvládnout. Metoda, která funguje už celá desetiletí: Nechat bez pleny jen ve slipech a až se počůrá nebo po… tak ho v tom hezky nechat třeba i hodinu nebo dvě. Zní to nechutně, já vím, ale přísahám na toU nás v rodině se to používá už od dob mé prababičky a každé dítě se tak VEEEELMI rychle naučilo na ten nočník chodit
Mimochodem, já taky. Ale ne že by mě to naučila máma, té se to zdálo moc kruté. Nicméně musela jsem ve 2 letech do jeslí a tehdy jsem ještě nadělávala do plen. Jenže tehdy soudružky absolutně nepřebalovaly, nechtěly se tím obtěžovat. Takže když si mě máma pak z jeslí vyzvedla, byla jsem zes…. jak zákon káže. Do týdne jsem prý chodila na nočník
To teda čumím.. Tak snad až budeš jednou stará a neschopna si dojít na záchod a začneš se pomočovat, tak ti místo plen pro seniory taky tvoje děti dáti kalhotky a nechají tě v tom pár hodin.. Panebože. Chudáci děti..
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Moc dekuji za povzbuzeni. Verim ze je syn normalni, ale uznavam sama ze jsem s tema plenama asi malo dusledna, ono totiz mame od jeho narozeni hodne zvratu (otec ditete odesel, uz trikrat jsem se musela stehovat, vsechno tahnu z rodicaku apod, babicka jen jedna a daleko..) a ja to uplne vsechno mozna nezvladam jak bych chtela a vycitam si ze plenky ma kvuli me, ze to nezvladam ja.. no ale to jsem ted uz odbocila, Kazdopadne diky.