Dát dítě do státní školky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44193
7.5.20 21:58
@Anonymní píše:
Syn je uplne normalni, jen trochu pomalejsi. Vim o vice detech v okoli co jsou stejne stare a maji plenu..

Ať je to jak chce, v tomto stavu do státní školky nemůže.
To říkala lékařka, že je úplně normální? Na podkladě čeho? Pouze preventivní prohlídky? Vůbec bych se tím nenechala uchlacholit. Chtěla bych minimálně vyšetření sluchu, logopedii(vyloučení vývojové dysfazie), neurologii. Ten opožděný vývoj řeči a ostatní problémy, které má, spolu mohou souviset. Pokud se ani nesnaží obléknout, může to poukazovat na poruchy motoriky.

S dětmi, které nemluví, by se mělo najet na alternativní komunikační systém do té doby než se vystaví řeč.
Zdravé děti v mém okolí jsou v tomto věku vsechny bez plen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30950
7.5.20 21:59

@Jana206 a ještě, mezi 2-3 let mi dětmi opravdu mohou být rozdíly od těch samostatnejsich/šikovnějších děti k těm „miminum“ s dudlikem, na plenkách, nechajíci se obskakovat. Já mám obě děti v této kategorii a rozdíly mezi dětmi vídám obrovské.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2539
7.5.20 22:00

Starší syn chodí od dvou let do soukromé školky. Když měl 2,5 také jsem řešila, zda podat přihlášku do státní školky. Jenže měl také pleny a mohla jsem se stavět na hlavu a nedařilo se mu plen zbavit. Nechala jsem ho v soukromé školce i s ohledem na to, že tam od října šel i mladší syn. Plen se zbavil poslední týden v srpnu během dvou dní. Nočník zcela přeskočil a začal chodit rovnou na záchod.

Pro Tvůj klid bych si našla i soukromou školku a tu měj v záloze. Do září je času dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
7.5.20 22:01
@Anonymní píše:
Syn je uplne normalni, jen trochu pomalejsi. Vim o vice detech v okoli co jsou stejne stare a maji plenu..

Do září je spousta času. Trénuj oblékání. Syn se třeba oblékat uměl, ale pomalu. Říkala jsem si, jak to zvládne. A zvládnul i zip. Na dvou a půl nemluvil ve větách, ale všemu rozuměl. Rozmluvil se až tak na 3 a teď je tak upovídaný, že z toho jde hlava kolem. A pleny…syn nechtěl vůbec na nočník. Ze začátku hrozný problém kadit na záchodě i s redukcí. Ale naučil se. Já bych třeba hodinu dítě v pokaděných slipech nenechala. Nebo pomočeného v teplákách venku. Ale kdybych měla pouze látkové pleny a ne úplně automatickou pračku, taky bych dítko tlačila do výkonu :lol:

Příspěvek upraven 07.05.20 v 22:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.5.20 22:02
@Jana206 píše:
Ať je to jak chce, v tomto stavu do státní školky nemůže.
To říkala lékařka, že je úplně normální? Na podkladě čeho? Pouze preventivní prohlídky? Vůbec bych se tím nenechala uchlacholit. Chtěla bych minimálně vyšetření sluchu, logopedii(vyloučení vývojové dysfazie), neurologii. Ten opožděný vývoj řeči a ostatní problémy, které má, spolu mohou souviset. Pokud se ani nesnaží obléknout, může to poukazovat na poruchy motoriky.S dětmi, které nemluví, by se mělo najet na alternativní komunikační systém do té doby než se vystaví řeč.
Zdravé děti v mém okolí jsou v tomto věku vsechny bez plen.

On trochu mluvi ale jen se mnou, rika treba kde je auto, tam jdeme, ja sam atak.. chce si sam cistit zuby a snazi se sam jist, umi uz dost slov ale s jinymi lidmi nez se mnou nemluvi (ziju s nim sama). To oblekani ale nezvlada I kdyz si snazi obout treba boty, a pliny ma 24/7. Me pripada normalni.. akorat pomalejsi

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.5.20 22:05
@lea79 píše:
Starší syn chodí od dvou let do soukromé školky. Když měl 2,5 také jsem řešila, zda podat přihlášku do státní školky. Jenže měl také pleny a mohla jsem se stavět na hlavu a nedařilo se mu plen zbavit. Nechala jsem ho v soukromé školce i s ohledem na to, že tam od října šel i mladší syn. Plen se zbavil poslední týden v srpnu během dvou dní. Nočník zcela přeskočil a začal chodit rovnou na záchod.Pro Tvůj klid bych si našla i soukromou školku a tu měj v záloze. Do září je času dost.

Dekuji. Samozrejme na tech plenach budem pracovat. Poohlednu se I po nejake soukrome I kdyz na to padne podstatna cast meho platu.. ale je fakt ze kdyz mu budou 3 na konci srpna tak to je na statni skolku asi stejne hranicni vek a ne kazde dite je v tomto veku na skolku zrale, ale ja proste musim do prace..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.5.20 22:07
@Russet píše:
Do září je spousta času. Trénuj oblékání. Syn se třeba oblékat uměl, ale pomalu. Říkala jsem si, jak to zvládne. A zvládnul i zip. Na dvou a půl nemluvil ve větách, ale všemu rozuměl. Rozmluvil se až tak na 3 a teď je tak upovídaný, že z toho jde hlava kolem. A pleny…syn nechtěl vůbec na nočník. Ze začátku hrozný problém kadit na záchodě i s redukcí. Ale naučil se. Já bych třeba hodinu dítě v pokaděných slipech nenechala. Nebo pomočeného v teplákách venku. Ale kdybych měla pouze látkové pleny a ne úplně automatickou pračku, taky bych dítko tlačila do výkonu :lol:Příspěvek upraven 07.05.20 v 22:02

Diky. Budu samozrejme vsechno trenovat. Ale mam z te skolky stres kdyz vidim jak je “pozadu “.

• Citovat
  • Upravit
44193
7.5.20 22:07

@Cuddy Já bych měla strach, protože právě tyto oblasti spolu souvisí-nemluveni, neschopnost ovládat sverace(píše, že se snaží, ale bez výsledku) a neumí se obléct(což může být opravdu příznak poruchy motoriky).

Taky znám pomalejší zdravé děti, ale spíš v jedné oblasti, treba dítě, které má ještě pleny, normálně mluví, snaží se obléci, napodobuje činnosti doma, pomáhá mamince. Nebo naopak nemluví zatím, ale ten nočník se daří-u jedné mé dcery taky nastoupila řeč až po 2.narozeninach, ale to ostatní jak píšu výše..

Taky znám děti v tomto věku, co mají více nehod a maminy se bojí ohledně školky, ale žádné plně na plenach.

Nechci tu v žádném případě vsugerovat zakladatelce, že má nemocné dítě. Jen poukazuju na to, že kdybych si byla jistá, že se dítěti přiměřeně věnuji, v klidu bych nebyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
7.5.20 22:09
@Anonymní píše:
On trochu mluvi ale jen se mnou, rika treba kde je auto, tam jdeme, ja sam atak.. chce si sam cistit zuby a snazi se sam jist, umi uz dost slov ale s jinymi lidmi nez se mnou nemluvi (ziju s nim sama). To oblekani ale nezvlada I kdyz si snazi obout treba boty, a pliny ma 24/7. Me pripada normalni.. akorat pomalejsi

A zkusila jsi motivovat jinak? Třeba když bude chodit na malou na velký záchod, bude moct spláchnout a nalepíte samolepku do kalendáře? Za kadění třeba malou drobnost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
7.5.20 22:13
@Anonymní píše:

Moc Ti preji, aby to tak bylo. Jak už jsem psala, mela bych se na pozoru, ale možná je to jistá deformace z praxe. Pleny bych se snažila odbourat za každou cenu, abych viděla, jestli to půjde. Hodně bych s chlapečkem mluvila, četla mu, aby viděl na obrázek v knížce, následně zkusit si s ním o tom vyprávět, zapojovala do denních aktivit a motivovala k samostatnému oblekani. Vím, že je blbá situace ted, ale bylo by fajn, kdyby se pravidelně dostal i mezi jiné děti, s Tebou.
A uvidíš, co se změní do té tříleté prohlidky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2990
7.5.20 22:18
@Anonymní píše:
@Jana206 píše:
Ve vetsine ano. Otázkou je, jestli je to dítko v pořádku. Kombinace nemluveni a celodenne na plenach, které se nedaří ani částečně odbourat, neschopnost se sám obléknout, by pro mě v tomto věku bylo varovnym signálem, zda si nevyzadat specializovaná vyšetření.

Zakladatelko, tímto bych se nenechala vyvádět z míry. Myslím si, že máš prostě běžné dítě, nejsme všichni stejní a každé dítě má na různé dovednosti svoje tempo. V klidu, odplenkování v klidu dáte teď během jara a léta, prostě nechat běhat bez plen a brzo se dostaví pokroky. :hug: A to oblékání v pohodě natrénujete, do září je dost času a děti v tomto věku postupují kupředu nejenom rychlostí blesku, ale i skokově. Pokud v mluvení nedojde ke zlepšení během chvilky ve školce, doporučuju návštěvu logopeda.

Mám podobně starého kluka (říjen), je inteligentní, šikovný, zručný. Odplenkování proběhlo (a stále probíhá, protože velká strana je zatím docela problém, ale on sám moc chce a moc se snaží, z toho ovšem pramení funkční zácpa, takže tady musíme postupovat maximálně citlivě) teprve nedávno, na spaní má ještě plenku, jako pojistku. Konečně začal trochu víc mluvit a opakovat, dlouho se mu nechtělo. No a? Za mě je do tří let čas, nevidím v tom žádný problém, pokud dítě rozumí a dokáže komunikovat jiným způsobem. A oblékání, teprve teď k tomu začíná dozrávat a chce to zkoušet sám. Takže klid, pokud neshledáváš nic zvláštního, tak prostě trénujte a uvidíš, že do září bude všechno jinak.

P. S. Jsem pedagog.

Příspěvek upraven 07.05.20 v 22:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22470
7.5.20 22:20

@Jana206
Ja bych byla se svymi zkusenostmi take znepokojena, ale on uz to pak clovek vidi vsude. Limit na odplenkovani je nicmene 3 roky(informace primo od detske klinicke psycholozky), takze ma jeste cas. Pozor, nektere soukrome skolky plenku netoleruji. Naopak jde najit neziskove nebo dotovane skolky za rozumny peniz. Spojuje slova do vet, tak to zas tak spatne nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
7.5.20 22:21
@Anonymní píše:
Diky. Budu samozrejme vsechno trenovat. Ale mam z te skolky stres kdyz vidim jak je “pozadu “.

Prababička mě strašila, že je opožděný a mám s ním jíz k doktorovi. Že všechny děti byly ve dvou bez plen, co zná. Teď v pěti je schopný počítat do 100 a i do víc, jezdí na kole jako drak, krásně bez chyb mluví, pozná všechna písmena a ve školce ho chválí. Nenechala bych ho být, ale zas na druhou stranu bych se nebála, že s ním „něco“ je. Já jsem prostě všem říkala, co se divili, že ještě pleny, že je prostě prasátko a rád si v pleně pohoví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.5.20 22:29
@Russet píše:
Prababička mě strašila, že je opožděný a mám s ním jíz k doktorovi. Že všechny děti byly ve dvou bez plen, co zná. Teď v pěti je schopný počítat do 100 a i do víc, jezdí na kole jako drak, krásně bez chyb mluví, pozná všechna písmena a ve školce ho chválí. Nenechala bych ho být, ale zas na druhou stranu bych se nebála, že s ním „něco“ je. Já jsem prostě všem říkala, co se divili, že ještě pleny, že je prostě prasátko a rád si v pleně pohoví.

Syn take pozna vsechna pismena a nektera umi sam trochu nakreslit, treba vcera namaloval “v” a bezel za mnou a rikal ve, ve. Ja nemyslim ze je nejaky nenormalni, jen proste je takove mimino.. a za ty pleny uz se sama trochu stydim, ale tak budeme trenovat a snad se to pres leto zlomi. Diky :kytka:

• Citovat
  • Upravit
53518
7.5.20 22:32
@Anonymní píše:
Syn take pozna vsechna pismena a nektera umi sam trochu nakreslit, treba vcera namaloval “v” a bezel za mnou a rikal ve, ve. Ja nemyslim ze je nejaky nenormalni, jen proste je takove mimino.. a za ty pleny uz se sama trochu stydim, ale tak budeme trenovat a snad se to pres leto zlomi. Diky :kytka:

U dětí jeho věku je fakt znát každý měsíc. U mě asi pomohlo i to, že jsem si od něj odskakovala do práce od jeho 2,5 let. Takže neměl maminku, kterou jednoduše ukecal a ona ho oblékla.

Příspěvek upraven 07.05.20 v 22:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin