Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
vy tu víte snad vše, tak mi snad poradíte.
Mám dceru, v listopadu jí bude 7let. Je chytrá, bystrá a šikovná, doteď jsem měla zato, že půjde normálně do školy. Chodí na kroužek Předškoláček a paní učitelka ji chválí.
ALE - je prý hodně citlivá, lítostivá, často se kvůli blbině rozbrečí. Jinak že je šikovná. Dnes mi totéž řekla i učitelka ve školce a plus přidala, že jí moc nešly malovat kličky. A že bych měla zvážit odklad.
Ale já nevím. Ano, dcera je citlivější, ale to začala až ted, co jsem začala já pracovat. Takže to může být přechodné a nebo nemusí a může být taková i za 3roky. Navíc co si vzpomínám, já jsem byla taky taková, ještě někdy v 6.třídě.
A že jí nejdou kličky. Já nevím, doma maluje moc hezky a když děláme nějaká taková cvičení, tak jí to v rámci možností jde. Doteď ji každý chválil.
Jinak malá se do školy těší, školka ji moc nebaví, i když pořád tam chodí celkem ráda.
Zápis máme 7-8.4., pokud bych chtěla dát odklad, tak bych to musela mít na zápisu už pořešené. ![]()
Jak to vidíte vy? samozřejmě vím, že dceru neznáte a tak se budu muset rozhodnout sama, jen chci znát i jiné názory ![]()
Upřímně moc nevidím důvod k odkladu
ale jak sama zmiňuješ, my tvou dceru neznáme. Ale na tvém místě bych si domluvil konzultaci v PPP, tam ti poradí nejlíp (stejně pokud by jsi chtěla odklad musíš mít od nich posudek
)
@atominnka v tomhle věku bych dala odklad jenom z velmi vážného důvodu a to mi to vaše nepřijde. Ale to se těžko posuzuje z pár řádků. Ty své dítě znáš ![]()
Jinak s mým dítětem je takové ve třídě taková lítostivá holčička, celý zápis do první třídy probrečela mámě v náručí
měla jen divoký začátek (ale to nebyla zdaleka sama) a dneska už je v pohodě.. sklony má teda pořád, ale toho se nezbaví jen tak, to je prostě povahový rys.
Musela bych mít sakra vážný důvod, abych jí dala odklad, vždyť už takhle bude ze třídy jedna z nejstarších
Děti teprve čekám, takže promiň, že se ti do toho míchám, ale lítostivost mi nepřijde jako tak strašný problém, to bych do školy nastoupila tak ve 13 letech
![]()
@radkka v pohodě, jde mi o názor a na ten nemusíš mít děti ![]()
@Moise ona právě není nějak bojácná ani stydlivá, je hodně komunikativní, zápis dá naprosto v pohodě, tím jsem si jistá ![]()
Nezvládnuté kličky určitě nejsou důvode k odkladu. Jsou jedním z nejtěžších uvolňovacích cviků, který se děti v první třídě učí. Ani lítostivost není důvod k odkladu, takových dětí je spousta. Pokud není jiný závažný důvod, odklad bych nedoporučila.
Já myslím že to zvládne v pohodě školu. A Když jí dáš odklad, dokážeš si představit jak tam bude ve třídě nejstarší a i největší a některé děti jí to dají znát. Já mám taky dceru co měla odklad. Je ve třídě nejstarší, další po ní je až za půl roku. A už ted je to na ní vidět že je vyspělejší než oni.
Prostě žádný odklad.
@atominnka dceři bylo v době nástupu do školy 6,5, učitelky ve školce strašily odkladem kvůli horší jemné motorice, byla jsem s ní v PPP kvůli ambidextrii, tam psycholožka říkala, že jí přijde v pohodě (ale nedělala testy školní zralosti, jen ty strany). V PPP doporučili psaní levou rukou, ale že to nemáme nijak hrotit. Kličky jí teda nešly ani jednou rukou
Zápis zvládla s přehledem a učitelé se tam upřímně divili tomu, že by tohle dítě mělo mít odklad. Jo a citlivá a lítostivá umí být taky, umí sama sebe totálně vykolejit tím, že se začne litovat kvůli nějaké kravině ![]()
Výsledkem je, že měsíc po nástupu do školy se rozhodla, že bude psát pravou, pan učitel je naprosto skvělý, perfektně ji motivoval a dneska píše pravou rukou docela pěkně (ač musí doma občas trochu víc trénovat). Zvládá to vše s přehledem, do školy chodí ráda.
Takže pokud chceš mít jistotu, tak zkus PPP, ale podle popisu mi nepřijde, že by byla na odklad ![]()
@atominnka Ale ona už není malá, bude jí 7 let.
Přestaň z ní dělat malou a citlivou, pak taková přestane být.
Taky máme citlivější dítě a vím, že odklad by nepomohl, je prostě taková. Snažíme se jí už delší čas připravovat na to, že svět a někteří lidé není ideální místo. Ale to je tak vše co můžeme, musí se s tím popasovat sama.
Kvůli kličkám a citlivosti je odklad blbost. Taky počítám s tím, že cokoliv ji nepůjde, tak bude emočně těžké, nicméně netrvám na samých jednickach. Vím, že něco pujde lépe, něco hůř. Snažím se to vidět reálně.
Já bych jí odklad nedala
těžko říct proč ti to učitelka říká. Já jsem byla a stále jsem citlivá a školu jsem zvládla v pohodě
Aby potom tím odkladem netrpěla že bude hrozně obrovská oproti ostatním prvnáčkům
@chaarleene já právě PPP moc nechci, tady ani v sousedním městě tam nejsou lidíé, kterým bych věřila, spíš s nimi máme špatnou zkušenost - v rodině od mladších sourozenců. Musela bych někam dál a to je pro mě v téthle chvíli celkem problém. Kdyby to bylo nutné, tak to samozřejmě nějak zařídím, ale nepřijde mi to nutné
@kacenka8 píše:
Já bych jí odklad nedalatěžko říct proč ti to učitelka říká. Já jsem byla a stále jsem citlivá a školu jsem zvládla v pohodě
Aby potom tím odkladem netrpěla že bude hrozně obrovská oproti ostatním prvnáčkům
jako obrovská ona nebude, je docela malá
![]()
@atominnka PPP jí neublíží, ale myslím, že je u vás i zbytečná. POkud zvládne zápis, tak se na kličky vyprdni, prostě pokud jsou tak důležité (zaboha si nemůžu vybavit, jaké kličky myslíš
), tak je trénujte, času na to máte do zaří dost ![]()