Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, syn má 2 roky a 7 měsíců a v noci už je měsíc bez plenky. Za 1. si sám řekl že plenu nechce a za druhé jí měl ráno stejně většinou suchou. Akorát poslední týden je v noci každý den počůraný
. Večer už mu nedáváme pít a ještě ho dáváme vyčůrat na nočník než jdeme spát cca kolem 23h. Ale stejně kolem 2 - 3 h ráno má mokré prostěradlo
. Tak teď řeším jestli mu mám dát zpět plenu a nebo vydržet a ono se to zase srovná. Máte prosím podobnou zkušenost? A jak ste to řešili? Moc děkuji za každou radu ![]()
@Kacenecka216 ještě bych vydržela, může to být klidně jenom nějaké nachlazení. A rozhodovala bych se i jak moc je prostěradlo mokré. Pokud by to trvalo dýl jak 2-3 týdny, tak bych plínku vrátila. Udělala jsem to u nejstaršího syna, kdy kolem 2,5 roku zvládl asi 2 měsíce noci bez plínky a najednou katastrofa. Plínky se na noc zbavil kolem 3,5 let.
Taky jsem to. nedávno řešila. Dlouho se nepocuraval, pak najednou kazdej den mokrá postel. Tak jsem po pár dnech plinku vratila a za chvíli zas byvala suchá, tak jsem zas prestala dávat a je to v cajku ![]()
@tezi dÍKY, TAKY SEM MYSLELA ŽE SKUSÍM POČKAT PAK BYCH ASI MUSELA DÁT PLENU
ALE PŘIJDE MI TO ŠKODA KDYŽ UŽ TO ZVLÁDAL ![]()
Souhlasím s Tezi, může to být nachlazení. Ale já bych osobně dala plenku než to ustane… ![]()
Ovšem pokud je to jen čistá moč tak bych to neřešila. Jestli je nějak „špatná“ nebo s krví a vůbec neustavá tak k doktoru
![]()
@Kacenecka216 už bych mu jí nevracela a pokud máš vychytaný, že se počůrá kolem 2-3h, tak co ho zkusit dát vyšůrat ještě před tou druhou?
@Kacenecka216 Já myslím, že se ani úplně nevzbudí. Kdysi jsme to v bývalé práci dělali stejně, byly to teda starší děti, ale dávali se čůrat 2× za noc.
@lleennttiillkkaa píše:
@Kacenecka216 Já myslím, že se ani úplně nevzbudí. Kdysi jsme to v bývalé práci dělali stejně, byly to teda starší děti, ale dávali se čůrat 2× za noc.
Zakladatelko, kdyby to do par dnů nepreslo, vrátila bych plenku. S buzenim nesouhlasím. Aby dite zvládlo byt v noci suché, musí mozek dozrat k tomu, dát signál k probuzení pri plnem mechyri a taky se musí utvořit dostatecne množství hormonu, který v noci zahustuje moc a snižuje její množství. Na to je fyziologicky čas az do 5 let.
@lleennttiillkkaa píše:
@Kacenecka216 už bych mu jí nevracela a pokud máš vychytaný, že se počůrá kolem 2-3h, tak co ho zkusit dát vyšůrat ještě před tou druhou?
opravdu je to to nejhorší. Dá ho vyčůrat v polospánku a on to ani nebude vědět a vlastně ho tak v tom ještě podpoří.
Jinak osobně jsem v tomto věku vrátila plenu a obě holky se naučily v noci nepočůrat až tak kolem 3,5 roku. A to s tím, že pokud se jim v noci chtělo, tak se prostě probudily a buď zavolaly nebo se samy došly vyčůrat. Být bez pleny v noci pro mě není to, že dítě vydrží celou noc nečůrat (navíc často podpořeno tím, že se mu večer nedává pít…), ale to, že si v případě potřeby řekne i v noci…
Mně prostě přišlo, že okolo 2 let jim to tak spíš náhodou vycházelo, že v noci nečůraly. Nebylo to vědomé, spíš náhoda.
@Jana206 To je zajímavé
Nemáte prosím nějaký odkaz na toho pana Matějčka? Ráda bych si přečetla více. Děkuji
@Jana206 @lecijasek praktikuju to už u druhýho dítěte. Pravda já je nedávám na nočník, ale vodím je na záchod.
@Kacenecka216 vrátila bych mu plínku… náš mladý vydržel od začátku v noci nečůrat, ale když je nemocný, má horečku - tak mu dám plínku. Když se počůrá do poslete je z toho smutný ( jsou mu teď 3,5 a odplenkovaný byl v 2,5) nestresuj ho, jestli se plínce nebrání, tak bych to nehrotila ![]()