Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já bych také dala zvlášť. Důležitější by pro mne než moje pohodlí, že nemusím myslet dvojmo, jak tu bylo zmíněno, bylo, že si každá vytvoří svůj okruh přátel a bude mít stejnou šanci se prosadit. Posadit je do jedné lavice s tím, že ta průbojnější bude tu druhou šéfovat i ve škole? Ne, díky. Rozdělením řešila i Bára Basiková ty svá dvojčata, právě z následujících důvodů.
A jsi si jista ze ta mladsi nebude mit odklad?
Asi dohromady, ale zalezi jak se snesou, jestli jo, tak dohromady, ale nevim no ![]()
Hlasuji pro rozdělení, pokud by holky netrvaly na tom, že chtějí být spolu - jsem z trojčat, takže jistou zkušenost mám
. Sourozenci jsou skvělí, ale mít své kamarády a učitele, kteří nevědí, že jste sourozenci, je prostě k nezaplacení…
@hanka.br. Je mi jasné, že u dvojčat to bude hodně individuální, jen mne ta Basiková napadla. Ale toto je jiné, dá se předpokládat, že starší bude průbojnější a bude tu mladší organizovat. Můžou se potkávat o přestávkách, těšit se na sebe. A co takový žalování doma, když jedna bude vzornější a druhá ďáblík? To bych byla dožraná a ségru rychle nesnášela ![]()
Mě by přišlo nejlepší, kdyby se zachoval odstup toho roku i u nástupu do skoly. Přijde mi, že být v jednom ročníku bude nepřijemné pro obě. Budou je všichni porovnávat, hodnotit, jak je mladší šikovná atd ![]()
Dala bych zvlášt, at má každá šanci se prosadit a najít vlastní přátele
@smada píše:
@hanka.br. Je mi jasné, že u dvojčat to bude hodně individuální, jen mne ta Basiková napadla. Ale toto je jiné, dá se předpokládat, že starší bude průbojnější a bude tu mladší organizovat. Můžou se potkávat o přestávkách, těšit se na sebe. A co takový žalování doma, když jedna bude vzornější a druhá ďáblík? To bych byla dožraná a ségru rychle nesnášela
Učila jsem několik sourozeneckých dvojic v jedné třídě. Spíš si pomáhají, jsou v pohodě. Tady od monitoru nejde nic doporučit konkrétní dvojici, když ji nikdo nezná - to musí vědět zakladatelka. Já jenom vím, že příprava do školy je náročná a viděla bych jako zbytečnou komplikaci dělat se dvěma dětmi stejného ročníku různou přípravu podle různých požadavků různých učitelek.
U nás se jednalo o stejně staré sestřenice. Bydlíme v jednom domě. Holky si hrají od malička spolu a byly spolu i ve školce. Doporučovali nám oddělit, ale daly jsme je dohromady a myslím, že je to fajn. Když jedna něco zapomene, druhá ví a naopak. Jedna byla šikovnější a druhou dost ovlivnila.
Když si představím sebe a sestru v jedné třídě, tak mě jímá hrůza, družina mi bohatě stačila
přece jenom v té škole jsem si od ní odpočinula, obvykle jsem jí měla plný zuby
Navíc jedna šprtka, druhá sotva prolízala, doma věčný boj o pozice. Společné přátele jsme neměly nikdy. Ono vydržet 24 hodin denně mám problém i se sebou, navíc s někým jiným ![]()
@stampulka budu dávat taky syna a synovce do jedné, ve školce jsou spolu - ale přijde mi že mají tu výhodu, že si tolik nekonkurují a mají možnost si od sebe odpočinout.
Taky bych je dala pospolu, z praktických důvodů. Snad s jedinou výjimkou - kdyby si holky povahově prostě nesedly a neměly se moc rády, zkrátka kdyby si přály chodit každá jinam. I u sourozenců se toto stává ![]()
Z praktických důvodů bych je dala společně. záleži na tom, jaký spolu mají vztah.
Sakra, ja nad timhle premyslela kdyby se mne to stalo a nevim. Dosla jsem k zaveru, ze bych druhymu dala odklad, aby se proste mezi nimi udrzel ten odstup no. Proste mne prijde divny, aby starsi i mladsi chodili do jednoho rocniku. Oni treba cervencovy deti zvladaji prvni tridu hure nez zarijovy. Ten skoro rok mezi detma je proste u tech deticek strasne moc.
No, prijde mi to predcasne resit.
Kazdopadne bych mela strach, aby mezi nimi nebyl velky rozdil. Preci jenom rok je dost velky vekovy rozdil v takhle malym veku. Bala bych se srovnavani a mela bych strach, aby ta mladsi netrpela tim, ze te starsi to pujde lepe.