Dávali jste do příkrmu olej při UM?

Anonymní
11.7.25 19:54

Davali jste do prikrmu olej pri UM?

Ahoj, docetla jsem se o “nutnosti” davani rostlinnych oleju od pocatku prikrmu, cetla jsem, ze olivovy, repkovy, dynovy apod. Ne ze by mi upadla ruka tam par kapek davat, ostatne mame ty oleje permanentne doma, ale davat to 4mesicnimu miminku, ktere ma superkvalitni UM - je to fakt nutnost? :oops: Zezacatku se ty prikrmy prece s kojenim/UM kombinuji, a tam vsechny potrebne ziviny jsou, tak to nechapu… Nektere ty oleje tu mam dele nacate, olivac sice tocime furt, ale ten dynovy uplne ne. U nas to neresim, ale u miminka, nema to mit nejakou specifickou kvalitu? Ten olivac muzu dat jakykoliv panensky? Jak dlouho smi byt nacaty? Videla jsem na netu olivac pro deti, ale to mi zas zavani marketingem, aby to mohlo byt drazsi :think:

Diky za nazor, klidne i kriticky, je mi to sumak :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9166
11.7.25 20:02

Tak rostlinné tuky do potravy patří, hlavně kvůli omega 3 mastným kyselinám a taky, že se spousta vitamínů rozpouští v tucích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9750
11.7.25 20:06

Olej pomáhá vstřebat vitamíny, zlepšuje chutnost, zvyšuje kalorickou hodnotu… já dávala od prvních příkrmů, když dítě snědlo víc než 1,2 lžičky na ochutnání. Anebo kousek másla.
Co se trvanlivosti týče, řídila jsem se dobou spotřeby a chutí/vůní.
Je nějaký důvod, proč olej dávat nechceš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.7.25 20:15
@pannda píše: Více

Tohle samozrejme vim, ale u kojence ktery je z velky casti na UM v kterem to vsd je…?

• Citovat
  • Upravit
9166
11.7.25 20:19

I v UM jsou vitamíny, které by se měli rozpustit v tucích, proto je i v UM olej. Takže v dané dávce UM nebo prikrmu by měl být i olej…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
11.7.25 21:12
@Anonymní píše: Více

Tak to je kvůli vitamínům. Vitamíny se v tuku strebavaji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...