Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminy, jdu k Vám pro rady. S „přítelem“ máme roční holčičku, jenže, už s náma nechce být, kvůli jiné ženě. Musím teď najít nějaké bydlení za dobré peníze, aby jsme vůbec přežily. Alimenty „přítel“ bude platit 100%, ale co mám dělat, když nechci aby si jí bral třeba víkend k sobě? Nechci, aby moje dcera byla v kontaktu s jeho novou přítelkyní. Nepotřebuji, aby mi cizí žena vychovávala mou dceru. „Přítel“ ani neví, co malé dávat k jídlu a, co všechno může jíst a nebo ne. Neví o ní prakticky nic. Nacpal by do ní guláš s knedlíkem a hotovo. Ještě sem se chtěla zeptat, jak to je, když já matka dítěte pobírám jen rodičovskou a nemám skoro na nájem. Je možný, že má platit můj nájem, když on jediný pracuje?
@Aneta100
Přítel má k tobě vyživovací povinnost do 2 let věku dcery, což ale neznamená, že ti bude platit celý nájem. Musíš si to nechat stanovit soudně a také alimenty na dceru, pak pokud budeš mít nízké příjmy můžeš žádat o hmotnou nouzi.
Ty už budeš do smrti sama, ty si nenajdeš někoho jiného? ![]()
@Aneta100 No priteli holcicku asi davat budes muset. Pokud je v rodnem liste tak na ni ma narok. A pokud vim tak mela bys k rodicaku narok na prispevek na bydleni a pokud bude mala v tve peci tak na pridavek na dite. Jimak samozrejme alimenty.
Davat mu ji „musis“, ale je jeste malinka tudiz ji nedavej pres noc a na den mu priprav pro malou jidlo. Muzes si taky trvat na tom, aby jsi byla u toho, kdyz on bude s ni. Nebo at chodi k vam a bere ji ven ci v pripade oskliveho počasí byt u vas.
@Aneta100 můžeš žádat výživné i na sebe, do 2 let věku dítěte. A jinak dávky. Nájem ti platit nemusí.
Rodiče jste oba, takže on má stejnou odpovědnost jako ty. I stejná práva včetně toho, že ji může brát kam chce a ke komu chce. tohle neovlivníš nijak, i když se ti to nelíbí. Zkuste se na péči nějak domluvit. Roční dítě už na víkend může, nebo aspoň na jeden den. Nejlepší by bylo začínat postupně, vídat se víckrát kratší dobu, třeba 3× v týdnu odpoledne a 1 den o víkendu. On se naučí. Můj taky nevěděl, batoleti dělal polívku z prášku, párky..ale naučil se.
@Aneta100 Otec má stejné právo na dítě, jako Ty a Ty mu nemůžeš diktovat, s kym se on setkává, ani s kym se bude v jeho přítomnosti setkávat dítě. Co se týče zbytku - nájem Ti hradit nemusí. Má Ti dávat výživné na dítě, do 2 let věku dítěte výživné na Tebe.
Jinak muzes zadat příspěvek na bydlení, doplatek na bydleni, příspěvek na zivobyti- na soc. By ti meli poradit.Ale nejdřív je dulezite sverit malou do tve pece a stanovit alimenty. Jenom pozor kdyz by si „pritel“ chtel na malou uplatnovat v danich a ona byla ve tve peci, tak uz nemuze (nam za to)
A místo vymýšlení, jak obrat bývalého a nedávat mu jeho dceru, si najdi brigádu nebo práci, k tomu jesle/hlídání a máš vystaráno.
No, obavam se, ze zda „davat ci nedavat“ neni pouze tvoje rozhodnuti. A to ze ma pritel novou znamost neni duvod nedavat, porad je to otec tve dcery a tak jako ma povinnost se podilet financne, tak stejne tak ma pravo se s ni vidat. Na druhou stranu u tak melho ditete neni nutny cely vikend. Lepsi domluva by byla treba jeden den o vikendu, plus jedno odpoledne behem tydne, at je mala zvykla ho vidat casteji.
Alimenty a vyzivne na sebe si nech stanovit, pokud vis jaky ma plat, tak si muzes udelat predstavu, kolik by to tak mohlo byt.
Bože, je to její otec. Ty už nikdy nebudeš mít přítele, který by ti s výchovou pomáhal? U tebe to problém není a u něj jo? Malá má na otce právo a pokud pro ní styk není ohrožující, tak ho naopak podporuj. A přítelovi můžeš napsat manuál k péči o dítě.
Souhlasím s holkama. S přítelkyní bejvalkého se smiř a neřeš ji. Řeš to, jak ti si zařídíš život. Bývalý ti určitě platit nájem nebude, je to nelogické. Ale zatím má vyživovací povinnost i na tebe, takže ti bude platit víc. Zjisti si na jaké všechny příspěvky máš nárok. Dítě mu určitě dávej, vždyť je to i jeho. On se brzy naučí co a jak. Začněte pomalu, první jen třeba odpoledne, pak celý den, později přes noc. Ze začátku mu můžeš dát „pokyny“, co k jídlo, co má děťátko rádo, jak chodí spát apod. Ale samozřejmě to jsou jen rady, tatínek si brzy najde svůj způsob, jak se s dcerkou sžít. Nejdůležitější je, aby vy jako rodiče jste se s novou situací smířili, dohodli a chovali se k sobě slušně. Dítě to pak zvládne bez větších problémů.
Takže nájem Ti platit může, ale holku vídat ne? Natožpak najít si přítelkyni…
Ty zůstaneš nadosmrti sama? Nebo až si někoho najdeš, budeš se s ním stýkat pouze bez dítěte? Nebo v čem je rozdíl?
Měla bys sis ujasnit situaci - Tvůj přítel se rozešel s TEBOU, nikoli se svou dcerou. Pro Tebe už nic neznamená (tedy, kromě zdroje příjmů, že?)… ale na tom, že je otcem Tvé dcery a má na ni určitá práva, se nic nezmění.
@Aneta100 Začni si zvykat, že dcera není „Tvoje“. Jak by se Ti líbilo, kdy sis našla chlapa a otec malé řekl, že Ti ji nedá, aby se s ním nesetkala?!
Jinak na Tvém místě:
Určitě dávat. Je hezké, že se chce starat i po tom co odešel. Jste lidé, tak se jistě domluvíte. Podívej- jeho přítelkyně jistě není čarodějnice. Nepomohlo by Ti se s ní seznámit? Budeš ji pak otci svěřovat s pocitem, že mu Nataša pomůže. Vaše dcera za rozchod nemůže, má právo na oba rodiče. Já se s ex. svého muže seznámila a byl najednou klid. Zjistila, že jsem celkem normální. Kamarádky z nás nebudou, ale hlavně, že je jejich společný syn v pohodě.
Tvrde napsano: nemsti se za to, ze te otec ditete opustil. Je to stale otec, jeho penize ti nevadi. Neprospejes nicemu tim, ze mu dceru nebudes „davat“. Libilo by se ti, kdyby ji chtel do pece za stejnych podminek on? Kousni se a vychazej s nim kvuli dceri.