Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Nože do myčky nedávám a tupí se mi.
Já někde četla, že by se nože neměly mýt horkou vodou.
Nože do myčky už roky dávám, protože jsem do teď netušila, že by se mi měly ztupit ![]()
Dávám je normálně do myčky, ani jsem nevěděla, že by se neměly
Manžel je nožíř, takže když je potřeba, tak je nabrousí, tím pádem to nějak neřeším
Jo a nejvíc se tupí tím, když krájíš na porcelánovém talířku…taky to dělám ![]()
@Liz píše:
Ty co nože dávají, tupí se vám? Brousíte je častěji než třeba dřív? Díky
Nože do myčky sice dáváme, ale vím, že tam nepatří, stejně jako u žiletek, i u nožů se teplou vodou tupí ostří, nehledě na možné poničení tlakem vody či kontaktem s košíkem.
Pouzivam keramicky noze. Netupi se a do mycky je davam normalka
@IvaX píše:
Dávám je normálně do myčky, ani jsem nevěděla, že by se nemělyManžel je nožíř, takže když je potřeba, tak je nabrousí, tím pádem to nějak neřeším
Jo a nejvíc se tupí tím, když krájíš na porcelánovém talířku…taky to dělám
Zlaté dřevěné prkénko..
@Liz
Já tam házím skoro všechno. A nikdy se nic nestalo, jo ničí se mi třeba dřevo - vařečky a různý jiný, ale jelikož celá sada těch dřevěných věcí stojí asi 100 a vydrží mi cca 2 roky dennodenního mytí v myčce tak neřeším. ![]()
@Natálka26 jo jo, dřevo se mi ničí v myčce taky, taky ho tam dávám ![]()
@Liz píše:
Naše babička by nůž do myčky nikdy nedala a když je u nás, tak mi to stále připomíná. Dávám je tam stále a připadá mi, že krájej furt stejně. Ještě by mě zajímalo čím se tupí, proudem vody? Teplotou? Nějak mi to hlava nebere.
Pokud nejsi zvyklá na ostří takové, že už při lehkém dotyku tě řízne, tak ty změny nezaznamenáš. Je možné, že též záleží na kvalitě/síle oceli, ze které je nůž vyrobený
V každém případě na žiletkách je to poznat celkem dobře, ty myté v teplé vodě odcházely dřív - po upozornění jednoho známého jsem si toho začala všímat a rozdíly jsem opravdu zaznamenala.
S noži je to podobně, navíc v té myčce dochází ještě k dalším vlivům, které na ostří působí negativně.
Vikslajvanty z Ikey a podobně tam v pohodě dávám, ani se nijak neobtěžuji s jejich vhodným skladováním, ale máme jeden profi nůž a na ten jsem převelice opatrná.
Myslím, že se tupí víc, ale není to důvod je mýt v ruce
Tak je jednou za čas nebrousím, ne?
@Sluka tak babička (94let) mi říkala, že nožem nesmím do vroucí polévky
to asi ta teplota mi to ztupí. ale je fakt, že mít profi nůž, tak ten si bud hýčkat jinač… ![]()
Muj muž je kuchař a zabil by mě za to
ano, vadí horká voda, ta tupí ostří
@valina1 píše:
Muj muž je kuchař a zabil by mě za toano, vadí horká voda, ta tupí ostří
to máš teda blbý ![]()
@Liz ty já si nestežuju, nože do myčky nedávám, zvykla jsem si…a taky jsem si rychle zvykla na to že vaří doma on, takže v kuchyni držim hubu a krok ![]()