Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, včera tu byla kamarádka a nějak jsme se dostaly k tomu, co děti snídají. Já řekla, že svým holčičkám dělám chleba se šunkou, sýrem, lučinou apod. a ona se divila, že jim nedávám z lahve umělé mléko jako to dělám večer. Teď jsem na vážkách a nevím, jestli ho nemám začít dávat. Je pravda, že jsem přestala kojit před 2 měsíci, poslední kojení, co nám zbylo, bylo to ranní, takže jsem to neřešila. Jak to děláte vy? Díky. Martina a kvíďata
Ahoj, mala snida pouze UM. Od pristiho tydne chci zkusit k snidani i neco vic, zkousela sem to pred cca 3m ale to uz nic po UM nesnedla takze pokud to bude pokracovat dal bude dostavat pouze UM.
Ahojky,
myslím že nemusíš měnit vaše zvyky.Holky už jsou dost velké a jde pouze o to aby měly doporučenou denní dávku mléčných výrobků tj.+- 0,5l
Já teda dávám sunar ráno a večer ale to hlavně abychom tu dávku splnili.Vypiije tak zhruba 2×170ml-někdy více a někdy méně.A taky dáváme ráno mléko,protože mi moc pečivo nechce jíst tak proto.
Tak ahojky ![]()
Gabka
Ahoj, já tedy zatím kojím(malý je mladší), takže jsem tohle ještě neřešila, ale nevidím nejmenší důvod dávat ráno po druhém roce UM, když ti holčičky tak pěkně jí. Jsem toho názoru, že když má dítě rozmanitou stravu(a další mléčné výrobky), jedna dávka mléka v tomhle věku stačí.
Navíc znám děti, které i tu jednu dávku odmítají, takže si myslím, že jste šikulky, když vám chutná
.
Moje starší dcera odmítla UM v roce a půl, ale řídkou kaši z flašky před spaním pila skoro do tří let
. Pá
Já ho dávám, ale to je, když se budí v 5 a pak ještě spí. Na snídani jako takovou dostává jiná jídla a myslím, že to je tak v pořádku. Nemyslím, e bys to měla měnit tím spíš, že vám to vyhovuje. Dávám ho 2× - před spaním a pak právě v 5.
Snídá porůznu, co mě napadne.
Přes den dostává i jogurt nebo jiné mléčné výrobky, dostává i kaše, které však začínám omezovat, protože mléčných výrobků má až až.
GaB
Ahoj, Kuba je stejně starý
, dávám mu mléko ze zvyku ráno, ale večer už ne. Pokud jí jogurty a sýry atd, myslím, že je to v pořádku. Asi bych to meměnila,pokud vám to tak vyhovuje. Kuba vypije asi 200-250ml.
Abaja
Ahoj, já dávám dceři ráno 250 ml mléka, pak má až kolem 12 -12,30 hod oběd, mezitím má něco na zobnutí, nějakou kukuřičnou křupku, kousínek jablíčka apod. Večer má 150 ml mléka. Chléb a pečivo jí většinou samotný.
pa Alusha+2,5letá dcerka
Ahoj, ja davam male rano 120 ml mlika a potom snida jeste s nami kusek chleba s Lucinou, vanocky… a vecer ma opet mliko a to 180 ml, vic nechce.
S.
Tak to u nás už taky týden mlíko nepijem, Malá má 2 roky. Odmítla ráno i večer. A nechce ho ani vidět.Ráno má čaj pak nějaký jogurt(pouze čoko), dnes jsem zkusila krupici a se zlou jsem se potázala. Nevím jak je to možné ale začala mlíko úplně odmítat, taktéž sýry a bílé jogurty.
Dokud jej bude dcera pít, tak jí ho budu dávat ráno i večer, protože bez mlíka by snad již neměla co čurat - nechce mi přes den moc pít, polívky to moc nezachrání, ovoce také ne. Díky mlíku má aspoň půl litru tekutiny, i když se mlíko bere jako strava, tak prostě díky němu nebude dehydrovaná.
Jinak mlíko dostává po 6h ranní, pak snídá tak v 8.30-9h normální snídani, pak oběd, odpolko ovoce k svačině, později ještě další mobilní sváča (jsme většinou venku), před spaním mlíko. Takže my zas nevedem moc často klasické večeře… jen když jsme doma a sváča nebyla moc velká…
E.
Ahojky,
já jsem na tom stejně asi jako Gábinka. Dávám na spaní a pak kolem 5 ráno. K snídani má chleba s něčim nebo jogurt. Ale není to tak dávno co jsem dávala k snídani mlíčko a na sváču jogurt.
Jana
My mléko máme každé ráno i večer.
V 7,30 Sunar (nebo trochu vloček s mlékem + 150 mléka i klasické z krabice). Pak kolem 10. svačina ovoce…
Večeře - 250 mléko a půl chleba s něčím. Nebo kaše z 200ml mléka
Mléko dávám z hrnečku s pítkem. Láhev nepoužíváme snad už od roku.
Ahoj, malý snídá 200ml mléka, pak si dává ještě kousek chleba se sýrem, nebo tvarohovou buchtu. Mléční výrobky má rád, ale UM do něj dostanu jen ráno, kdyby je pil večer, dávala bych večer. Jedenkrát denně je podle mého dostačující, pokud mají přes den dostatek mléčných výrobků.