Dávky hmotné nouze

Anonymni
30.7.09 09:33

Dávky hmotné nouze

Hezký den všem!

Ocitli jsme se v nemilé situaci.
Přítel je od července bez práce - nic neobvyklého v téhle době :roll:
Bohužel nemá nárok na dávky podpry v nezaměstnanosti, při naší smůle má odpracováno jen 9 měsíců.
Já pobírám RD.
Máme prý nárok na dávky hmotné nouze - už jen ten název na mě působí tak nějak divně..
Nechci ze státu zbytečně tahat peníze, ale..
Je nám oboum 20 let, do všeho jsme tak nějak spadli a úspor zatím jaksi moc nemáme, teprve pořádně dozařizováváme byt.
Celý můj rodičák padne za nájem a poplatky za byt.

Přítel se snaží, co to jen jde, aby si něco jiného sehnal, bohužel se tady u nás práce shání dost těžko a většinou požadují praxi minimálně 5 let 8O

Nevím, jak dlouho bychom to bez dalšího příjmu zvládli.
Což o to, já se klidně uskromním, ale nedokážu si představit, že bych neměla za co koupit našemu malému základní věci (jídlo, pleny, drogerie).

Máme doma už ty papíry na dávky HN, vůbec se v nich ale nevyznám, najde se někdo, kdo by mi poradil?

Poslední příjem měl přítel v červenci (ze odpracovyný měsíc červen), máme si o dávky tedy zažádat už teď v srpnu?

Mám já vůbec vypisovat papír o měsíčních příjmech, když jsem pobírala pouze RD??

Snad je tohle jen přechodné řešení..

Děkuji moc za odpovědi.

K.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30.7.09 10:20

Radím, zajdi si na sociálku, kde sis vyzvedla papíry, u nás teda jsou moc ochotné, poradí ti co a jak vyplnit a zažádat si třeba i zpětně.
Jste mladí, každá kačka dobrá pro vás a mimčo.
Určitě máš u sebe formulář příspěvek na bydlení a na dítě. Prostě ber na co dosáhnete, jak píšeš přítel nemá nárok na peníze z ÚP, tam je myslím podmínka odpracovaný celý rok (práce z různých zam.se sčítají).

Radit nebudu ať si najde brigádu, píšeš že pracovní místa jsou u vás v malém množství, tak to je bohužel i u nás, dost fabrik propouštělo :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
30.7.09 11:22

My dva máme každý jiné trvalé bydliště (každý ho má u svých rodičů), žijeme spolu v pronajatém bytě.
Každý pocházíme jaksi odjinud, takže on spadá pod Sociální odbor v jiném městě.
Já pobírám RD od sociálky u nás (malé město a sociální pracovnice ví kolikrát míň než já ..)
On spadá pod velké krajské město, kde na sociálce byla velmi milá sdílná paní, je to zase ale 30 km daleko, proto jsem chtěla poradit tady. Ale asi si tam radši fakt zajedem, stejně teď nemáme nic jiného na práci, že..

Teď jsem se pořádně mrkla do těch papírů. Myslela jsem si, že si nežijem zas až tak špatně, ale poté, co jsem vyplňovala ty kolonky 8O
Nemáme žádný nemovitý majetek, zařízení bytu máme z části rozebrané z domova (počítač, televize) a část se kupovala z mých zrušených pojistek (lednička, pračka).
Auto sice máme, ale to jen proto, že mám ochotné rodiče, kteří nám přenechali své staré, nicméně nejsem vlastníkem, není psané na mě a je taky otázkou času, kdy dojede úplně.

Naše začátky byly docela těžké, to jsme taky skoro vůbec neměli peníze, protože jsem nepobírala žádnou nemocenskou. Teď jsme se začali pomalu rozjíždět a najednou BUM, výpověď.

Přítel měl jen jednu práci a v té dělal jen těch 9 měsíců, jsme oba dva po škole, takže já jsem ještě ani nepracovala a on jen krátce.

Na rodičák, který dostávám, si nestěžuji, jsou to krásné peníze a já, jako člověk, který nikdy nepracoval (krom brigád v létě), jsem za ně vděčná.

On by rád šel klidně i na nějakou brigádu, ale tady je to opravdu s prací katastrofa, když někoho někde přijímají, tak max někoho známého. Tady se prostě shání práce přes kontakty a když je člověk nemá.. :(

K.

• Citovat
  • Upravit
30.7.09 17:51

ono je jedno kde máš trvalé bydliště, důležité je to kde teď bydlíš, pokud by vám snad chtěli dělat problémy, můžete doložit nájemní smlouvu.
Já i můj manžel máme taktéž rozdílná trvalá bydliště a za chvíli bude mít jiné i naše dítě (pro pochopení, manžel je napsán u rodičů kvůli baráku, já na svém bytě až postavíme, tak zas malej bude mít trvalák tam :roll: )

Radím nepřiznávat nic co vám nepatří a nevlastníte (auto,nábytek který jste nekupovali) včetně pojistek a spoření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12332
30.7.09 18:14

ahoj, no spíše to vypadá, že v srpnu vám ještě nevyjde nic :( , ale nic ti nebrání zajít na úřad a vyplnit všechny papíry (je jich ještě víc, než si myslíš, ale to víš, když někdo = politici, rozhoduje o něčem, o čem nemá ani páru, tak to tak dopadá :roll: ) a žádosti si podat.

existují dvě obvyklé dávky pomoci v HN

příspěvek na živobytí - vyplácí se v daném měsíci
doplatek na bydlení - vyplácí se zpětně

je třeba mít vyřízeno dávky SSP - tedy sociální příplatek, přídavek na dítě a příspěvek na bydlení,

co se týče bydlení, pokud není vaše, je třeba mít nejl. nájemní smlouvu, aby se vám mohl přiznat příspěvek na bydlení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
30.7.09 21:26

Paní na sociálce řekla příteli, že s vyplněnými papíry máme přijít až v srpnu, že v červenci nemáme na nic ještě nárok.
Dokládá se tam příjem za poslední tři měsíce, kdy měl příťa plat (vždy kolem 11 000)..
Když se tak nad tím zamyslím, tak vlastně teď nebudeme mít nárok na nic? Až po třech měsících, kdy nebudeme mít žádný druhý příjem nárok vznikne?
Promiňte, jsem jakási zmatená.

K.

• Citovat
  • Upravit
12332
30.7.09 21:32

milá K - v červenci nevyjde určitě vůbec nic, a v srpnu si myslím, že taky ne, tam jde o to, že program ti započítá první měsíc celý příjem, následující měsíc část příjmu a další měsíc ještě měnší část příjmu až ti nezapočte žádný a nejhorší je,že kolikrát ani samotná soc. pracovnice neví,jestli to už vyjde, protože program je složitý jako min. trojitý žebřík :roll:

takže určitě zkoušet, jo a když už jednou dávky dostanete, tak i když si přítel opět najde práci a bude mít příjem, tak zase ještě chvíli dávky budou náležet, protože s těmi příjmy je to zase tak, že nejdříve započte jen něco a pak více…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
30.7.09 21:39

Zajímavý systém 8O
To jsem tedy zvědavá, co z toho nakonec vznikne.
Všem moc děkuji za informace :wink:

K.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
31.7.09 22:34

Tak mám ještě jednu otázečku :oops:
Potřebuji se j nutvrdit v tom, co si myslím.
Rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory?

Dík :oops:

K.

• Citovat
  • Upravit
2.12.13 11:13

ahojte

Ahojik, prosim o radu…jsem povinna nahlasit na hm. nouzi ze jsem tehotna?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5548
2.12.13 11:14

@hanulkavrtulka Já si myslím, že ne i když…možná je HN pro těhtné vyšší :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.12.13 11:15

@maminka189 no ja myslim že taky ne al epani řekla že mi odejme davku za nenahlašení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5548
2.12.13 11:17

@hanulkavrtulka 8o cože? a v kolikátém jsi týdnu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
156
2.12.13 11:19

@hanulkavrtulka povinna asi nejsi, ale muzes dostat tehotenske diety od HN, nedavno jsem o tom cetla a ted si je vyrizovala znama

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.12.13 11:19
@maminka189 píše:
@hanulkavrtulka 8o cože? a v kolikátém jsi týdnu?

mam před porodem ale bohužel sem nevedela do posledni chvile zda si budu moci mimi nechat. proto sem to nehlasila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat