Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Milé maminky,mám 4týdenní holčičku a již jsme od narození na UM Nutrilon 1. Snažím se ještě do poslední kapky kojit. Chci se zeptat,zda mám dodržovat 3hodinové intervaly a nebo jí dávat jak si řekne a kolik si řekne. Má pauzu třeba i 4 hodiny a v noci i 6 hodin,ale přes den pak chce i za 2 hodiny. Dávky dodržujeme. Vypije tak kolem 670ml za 24h. Porodní váha byla 3650g a 52cm. A nyní máme na měsíci 4450g a 55cm. Mám změnit mléko a nebo to nemám řešit? Prosím moc o radu a zkušenosti. Předem děkuji
já bych teda volila variantu - poradit se s laktační poradkyní a pak kojit pořád a pořád. mě pomohla také homeo na podporu kojení a zatím zkoušet nedokrmovat (je pořád veliká šance, že se mlíčka udělá dost), ale to se nestane, pokud budeš dokrmovat. Interval šest hodin už je hodně, pro podporu kojení bych volila variantu budit nebo odstříkávat po dvou max. třech hodinách, uvidíš, že laktace se zvýší, ale trvá to tak tři dny.
já jsem měla mlíčka málo, kojila z obou prsou a laktace se po nočním odstříkávání rozjela, stalo se mi to několikrát.
a přírůstek kilo za měsíc je víc než dostačující /stačí i 150gr za týden/, takže určitě malá nestrádá a dokrmovat možná ani nepotřebuje
Ahoj, teoreticky by se měly při UM dodržovat 3 hod, mezi kojením ne. No, ale je problém jak to tomu dítěti vysvětlit
Naši všichni tři kluci byli a jsou nenažranečci, takže jsme doporučené intervaly nedodržovali. Řešením nebylo ani dát větší množství, stejně to nevypili. Asi je lepší spokojené mimčo, než matka na nervy se řvoucím miminem
Pokud malé Nutrilon jinak sedí, neměnila bych. Ahoj, M.
Kitty ja myslim, ze pise, ze dava UM po 2-6 hodinach.....
No, pokud je na UM, a dodrzujete denni davku, tak bych teh 6 hodin v noci neresila.....alespons e vyspis
A pres den, bych to natahla na ty 3 hodky.
Jsou deti co od malicka spi celou noc i kojene, a na UM jakbysmet
Pribira hezky, tak neni co resit.
Jinak ja nejsem zastance kojeni za kazdou cenu…zkusit to muzes, ale pokud uz temer nekojis, je sance na rozkojeni miziva
Nám říkaly nedávat dříve jak po 1,5 hodině, jinak se v bříšku míchá natrávené mlíčko s novým a mají z toho bolení…
Kojit za každou cenu je dle mě blbost, nejdůležitější je spokojené a prospívající miminko a klidná maminka..
děkuju vám za odpovědi. kojím už jen tak 3krát za 24h. už tam mám jen pár kapek. A to vždy hned po kojení dám flašku a vypije i 100ml Takže kojení už nehrozí. svou první dceru jsem kojila tři týdny a začala jsem s pžikrmama,pak jsem kojila ještě asi 2 měsíce. U mé druhé dcery už to vidím tak na týden. Bojím se jen jednoho,zda nevadí,když jí dám UM i po2 hodinách. zdravím všechny
Ahojky tak za prvé,pokud kojení jde je to super,pokud ne,jak píšeš nic se neděje,čím víc se budeš trpápit,že to nejde,tím hůř ti bude a mimi to pozná.
Za druhé my jsme na UM od narození.David my pil po 2-4 hodinách přes den,každopádně jsem ho nebudila,když zaspal,holt toho pak vypil víc.Dělala jsem to tak,že kolik vypil tolik vypil,nenutila jsem ani nedával míň než by zvládnul.Určitě bych dodržovala,ale minimálně 1,5hodinové intervali.V noci spal klidně 6-8hodin v kuse,taky jsem ho nechala.
Spíš bych se řídila tím,co tobě a malé bude vyhovovat a při čem se budete cítit nejlépe,protože pak budete obě spokojené a to je nejdůležitější,za sebe říkám žádná rada nemusí být optimální právě pro vás,každé dítko je jiná a právě to je ta největší sranda.
Hodně zdaru
Po UM MUSÍ být 3 hodinový interval do dalšího jídla. Můžete zkusit zvětšit dávku, ale když to nepomůže, tak si musíte pomoct jinak - nosit atd.
Dřív jíst nesmí.
ja jsem malymu davala jak si rekl ale snazila jsem se aby dodrzoval davku kterou psali na krabici na den.a vetsinou to tak vychazelo nekdy to bylo dokonce min. postupne se to upravilo a jedl pravidelne po trech hodinach.muj nazor je rozhodne netrapit hlady budes z toho akorat nervozni.mozna bych zkusila davat pit vodu nebo nejakej cajik.treba nema zase takovej hlad ale jen zizen.
Ahoj kočko, nenervuj se kojením, já vím nejlíp, jak je to těžké, mám tříměsíčního Filipa, už z porodnice jsme šli s příkrmem a v osmi týdnech bylo přes všechny homeopatika, odstříkávání, laktační poradkyně (měla jsem jednu v porodnici a dvě doma) litry a litry čajů, mlíka a polívek, co jsem do sebe lila, po mlíčku. Několik rad:
Pokud víš, kolik ti malá vypije na jedno kojení (nejlépe zjistíš zvážením před a po kojení, stačí plochá kuchyňská váha, , nejlíp elektronická, na kterou položíš plech z trouby a ručník, určitě takovou v tvém okolí bude někdo mít), velikost dávek spočítáš lehce, na každý kilogram váhy dítěte 150 ml, to celé děleno počtem dávek. Koukala jsem do svých poznámek, Filip měl úplně stejnou porodní váhu jako tvoje holčička a v měsíci papkal 100 - 12ř ml na jedno krmení, 6× denně, dvě dávky z toho bylo moje mléko. Já jsem sice přikládala před každým krmením, ale pro retenci toho ode mě moc nevypil, takže jsem hodně odstříkávala. Nedržel se přesně nějakého časového intervalu, v noci spal i 6 hodin (
pokud dítě prospívá, podle naší paní doktorky je zbytečné ho budit), a delší interval (4 hodiny) měl i odpoledne, kdy spal venku v kočárku na procházce nebo na balkoně, naopak navečer chtěl častěji, i po dvou a půl, to jsme měla jako minimální limit a mám dodnes.
Pokud tedy má holčička UM při každém krmení, tenhle limit, nejméně prý dvě hodiny, bych se snažila dodržet. Ono bude taky trošku něco na tom, že jak se snaží tahat od tebe, víc se unaví a pak vypije méně Um, ale rozhodně bych nedoporučovala vyměnit pořadí, což někteří doktoři doporučují, tobě děcko pěkně přibývá a odstavila by ses rychleji.
Pokud je toho mlíčka málo, netrap se tím a hlavně o tom furt nepřemýšlej, zase to vede k tomu, že se budeš vnitřně přesvědčovat, že je ho fakt málo a rychleji se odstavíš.
Střídání prsou při jednom kojení se mi neosvědčilo, raději jsem dala malému z jednoho, druhé odstříkala a nsbírala jsem si tak na celou jednu dávku, kombinace MM a Um v jednom krmení mu nedělala dobře.
Rozhodně je ale třeba kojit v noci, když se ti vzbudí, nebo aspoň odstříkávat, pokud nechce, většinou jde kojení v noci nejlíp a nejvíc pomáhá laktaci zachovat. Stačí ale jednou, vyplavování hormonů není tak rychlé.
A ještě poznámku k buzení na krmení - v noci ať spí kolik chce, stejně to nebude v kuse víc jak 6 hodin, přes den by intervaly neměly být delší než ty 4 hodiny, pokud ji přes den budeš nechávat dlouho spát, může se ti stát, že si otočí režim a budeš mít doma nespavce.
A fakt se nenech znervóznit těmi psími kusy, které tu některé maminky kvůli kojení vyvádějí, spokojenost tvoje i holčičky je důležitější. Dávno jsem přehodnotila to předhazované, že pouze 4% žen nemohou kojit, podle statisitky, kterou si dělám já z maminek v mém okolí, které rodily během posledních dvou let, je to skoro 30%, jen 50% kojilo i po šestinedělí a jen 25% to vydrželo do toho půl roku. Většinou je to nedokonalým systémem péče v porodnici, o dítě se tam starají a kontrolují tě, ale skutečné rady a pomoci se dočkáš málokdy. A ono je něco jiného o kojení číst a pak skutečně kojit.