Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, zkusím se poradit, jak na mou pubertální slečnu. Dceři je 11 let, ale je vyspělejší a už má rozjetou pubertu. Protáčení očí, odsekávání, bordelářka apod. Vše ale celkem zvládám korigovat. Až na lhaní. Lže neustále a v každé maličkosti. Bohužel nebo bohudík je na ní hned vidět, že lže, nebo se to vždy brzy provalí. Třeba se se sestrou obden střídají v mytí nádobí. Zeptám se, kdo myl včera, a ona hned, že ona, ale manžel ví, že ona to nebyla a má mýt nádobí dnes. Zeptám se kdo dojedl sušenky a ona že to nebyla, ale přitom jsem jí viděla (pak vysvětluji, že vůbec nevadí, že je dojedla, to je mi fuk, ale že tam nechala prázdný papír, který stačilo vyhodit). A to je třeba třikrát za den. Vysvětluji horem dolem, že když bude lhát, tak jí nebudu věřit v podstatných věcech (což už opravdu problém mám ji věřit cokoliv), že toho bude v budoucnu litovat, že za pravdu jí nikdo hlavu neutrhne, ale ona dělá že je jí to fuk. A já nevím jak reagovat.
@Bella13 píše: Více
Tak jí nastav zrcadlo, ukaž jí, jak je nepříjemné když bude lhát někdo jí ![]()
@arinecka
To si úplně nedovedu představit. 1) dcery učím, že si ošklivé věci nevracíme (abych předešla hádkám typu: ona mě praštila první, tak jsem jí to vrátila, ona mi to vzala, tak jsem jí vzala něco jiného…). 2) úplně nevím v čem bych jí měla lhát, jako že k večeři jsou těstoviny a byla by rýže, nebo že půjdeme do kina a nešli bychom
Možná lže protoze ji buzeruješ a nechce to poslouchat. Taky mam 11 letou dceru v pubertě, az se divím, ze to prislo takhle brzy, chováním najednou úplně jiná. Me, ale nejlíp funguje pozitivní přístup, pochválit, poděkovat kdyz s něčím pomůže, protočenych oci si nevšímat
Například prázdný obal od sušenky bych vyhodila s komentářem, že někdo zapomel vyhodit, vyníka bych nehledala. Na nádobí bych pořídila myčku.
A dřív nelhala? Taky bych jí asi přestala „buzerovat“ za každé zalhaní, když to dělá třikrát denně. Zřejmě pro to má nějaký jiný důvod, snažila bych se zjistit, proč to dělá. Nebo bych se jí na takové věci neptala, když bych věděla, že zalže.
Nicméně neustálou buzerací nápravy nedosáhneš, budeš to muset řešit z jiné strany. Klíčem obvykle bývá váš vzájemný vztah. Jaký spolu máte? Zajímáš se o ní, víš, co dělá, co jí baví? Trávíš s ní čas? Nekritizuješ jí pořád?
Příspěvek upraven 05.11.25 v 08:47
@Alušáček píše: Více
s tou myčkou mě to napadlo uplně přesně
. Bez myčky, sušičky už neumím žít ![]()
@Alušáček
To „buzerování“ částečně chápu, ale když lže tak „dostane kázání“ protože to mi fakt vadí a považuji to za velký problém. Nevyhozený papír bych přešla slovy, že prosím aby to příště vyhodila, abych věděla, že sušenky došly a nedomnívala se, že tam jsou.
Stejně tak to ale úplně přejít nemůžu, protože to bych dělala doma akorát poskoka, tady po ní uklidit papírek, tady uklidit vodítko co jí upadlo od ruky, a v podstatě úplně všechno. Protože dobrovolně bez předchozího upozornění ona tedy teď neudělá vůbec nic.
Vůbec bych to neřešila tak, že budu lhát i já. To asi není úplně dokonalý příklad.
To ne, ona ti lze v blbostech, treba ze nesnedla susenku kterou snedla. Kdyz slibis kino a pak nepudete tak to neni lhani ale poruseni slibu. Tak kup mycku a neres obaly od susenek, ono dost mozna bude jeste hur az se puberta poradne rozjede ![]()
@Bella13 píše: VíceBud muset sama dospět k tomu, že se to nevyplácí. Já dávala většinou nějakou práci navíc, tedy krom vysvětlování. (Například s tím mytím nádobí - řekla bych jí, že protože lhala, tak ho bude mýt dnes i zítra, na každou situaci se dá něco najít). Někdy je to běh na dlouho trať, u nás to zas tak dlouho netrvalo. Občas se stane, že někdo chronicky lže celý život, dokonce se dostane do stavu, že svým lžím i věří.
Jedinné řešení je, že jí to nesmí projít ani na chvilku a řešení musí pocítit. A rozhodně něčím jiným, než kázáním.
V okamžiku, kdy tím lhaním dosáhne svého, i kdyby dočasně, je zaděláno na průser.
Mám okolo sebe pár lidí, kteří to řešili nedostatečně nebo domluvou a dopadlo to ve 100% špatně.
Drogy, předčasná těhoteství, nedodělané školy, je to tím, že si jim to dítě zvyklo na to, že dosáhne svého nějakou pokoutní cestičkou nebo flákáním, v realitě mimo domácnost to úplně nefungovalo.
@AnastazieB
Vztah máme, řekla bych „zatím“ více než dobrý. Ona mi důležité věci říká, dokážeme se spolu normálně bavit, je stále hodně kontaktní (přijde si pro obejmutí). Času spolu trávíme hodně, často jezdíme po výletech, smějeme se.
Jako já tuším proč lže, že je to pro ni zkratka, když něco udělá/neudělá. Je jednoduší říct já to nebyla, ale to nejde donekonečna a co když to převede do těch vážných věcí. Tuhle provedli dětskou blbinu a lezli oknem kam něměli. Ona lhala, že šli dveřmi. Kdyby to přiznala, tak jen zkonstatuji, ať to příště nedělají, že okopou omítku, ale že lhala, tak musela uklízet. Její dvojče řeklo, jo udělaly jsme to, už tam nepolezeme a byl klid.
Bod 1 zní dost děsivě. Dochází ti, že z nich vychováváš méněcenné holky, které si nechají všechno líbit? A učíš je taky, jak se mají vypořádat s těmi negativními emocemi, které se v nich takto nahromadí?
Obávám se, že ta holka k tobě nemá důvěru a ani se jí nedivím. Teď ti lže v naprosto nepodstatných věcech, ale brzy přijde ta opravdová puberta a koleduješ si o to, ji úplně ztratit.
Když víš, že ten obal tam nechala ona, tak ji prostě řekni „lásko, zapomněla jsi vyhodit obal“ a vykašli se na nějaké kázání. Na nádobí si udělejte třeba tabulku na ledničku a nemusíš se ptát, kdo ho má umývat dnes.
Ty tady řešíš, že ti lže, ale měla bys řešit, proč to dělá ![]()
@Sany80s
Když já právě ještě nenašla nic, jak docílit toho, aby pocítila, že lhaní je fakt průšvih. Zatím nad vším co dostane za trest (práce navíc, zabavení mobilu) jako mávne rukou, že je jí to jedno a příště lže znovu.
@Anonymní píše: Více
To si úplně nemyslím, že bych z nich vychovávala méněcenné. Jen je učím jak reagovat jinak než akcí oko za oko, zub za zub. Když mně někdo něco ukradne, tak také nepůjdu a neukradnu mu něco jiného, ale nahlásím to na policii. Když jedna druhé úmyslně zničí tričko, tak není řešení že zničíme další tričko, ale že jí dojde z kapesného koupit nové.