Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Bella13 píše: Více
já si nepomůžu, pořád vidím chybu u Tebe… hledání viníka? jako, ukážeme si na něj prstem?
třeba špinavá koupelna - prostě jim řekni / ukaž, že každý občas dělá něco pro všechny - Ty vyluxuješ obývák, kde večer seděla celá rodina a všichni jedli brambůrky, jedna dcera vynese koš, do kterého dávají odpadky všichni, druhá dá do myčky talíře po večeři celé rodiny, táta doveze nákup, z kterého se uvaří jídlo pro všechny…
je špinavá koupelna? holky, to nemyslíte vážně, vždy't jsem včera uklízela. chci / je potřeba to dát do pořádku. já vám dám hadříky a čistící prostředky, vy na to skočíte, za dvacet minut není co řešit…
ne, já jsem chudák, já pořád všechno po všech a nebo, ty jsi bordelář, zaprasila jsi to tady…
buď sakra víc nad věcí, tohle je prostě koloběh rodiny… a tím, že budeš někoho buzerovat, tím si autoritu fakt nezískáš…
@Hobitka píše: Více
kolektivní vina?
a jak k tomu přijde to druhé bezproblémové dítě? vůči němu je to fér? ![]()
@azaleila píše: Více
takže tu koupelnu by jsi poslala uklidit obě děti? ne jen to jedno, co to udělalo? ![]()
@Keyllah píše: Více
jo… a neposlala, já bych se s nimi prostě domluvila…
ale to domluvila stejně znamená, že když by se dotyčná nepřiznala, a tady se nepřiznala, tak by museli uklízet obě
nějak mi to nepřijde fét, vůči tomu dítěti, co to neudělalo a svoje povinnosti má splněné a ani vlastně výchovné vůči tomu, kdo to udělal, protože když bude dostatečně dlouho zapírat, tak mu bude muset sourozenec pomoct ![]()
to se mi líbí, co píšeš, že se to úplně dostane mimo myšlenkový model vina - trest.
ale to je právě ono… žijí v tom domě všichni, oni si vzájemně nepomáhají, ale na chodu té domácnosti se podílí…
budu dostatečně dlouho zapírat, až mou vinu ponese i nevinný sourozenec by mělo vést k zapírat nebudu, aby to za mě nikdo neodnášel.
no, nejsem si jistá, že dítko v pubertě, co opakovaně lže, aby nemuselo doma pomáhat, bude mít tu stopku, že „nebudu lhát“ aby to neodnesl můj sourozenec
nemyslím to zle, ale obávám se, že k tomuto musí někteří pubertáci dospět a trvá to…a za mě pak fakt není fét trestat toho, co nic neudělal. Z pozice sourozence, co byl trestán kolektivní vinou, si to v sobě nesu trochu jako křivdu, že mě nebylo uvěřeno a následoval trest pro obě, ikdyž jsem nebyla viníkem…
@miciangorajde píše: Více
děkuji za uznání.
já si prostě myslím, že tohle o vině a trestu není…
ok, pokud považuješ pomoc s úklidem koupelny za trest, asi se nedomluvíme…
jo to já právě souhlasím, protože tímhle se roztáčí ta spirála, kdy pak dítě radši lže, aby se tomu vyhlo. Nebo to aspoň oddálilo.
a bavíme se pořád o situaci zakladatelky? kde jedno dítko zašpinilo koupelnu? a kolektivní vinou to mají uklidit obě?
ok, tobě jako rodiči to nemusí připadat jako trest, mě v pozici toho dítěte, ve které jsem byla, to jako trest přišlo, neb já jsem nic neudělala, ale uklidit jsem to musela. Ale pokud by to, že musí uklízet koupelnu, kterou zašpinil sourozenec, některý puberťák považoval za pomoc a né za trest, a takto i opakovaně, tak to samozřejmě ok…jen teda zrovna ty puberťáky ve dvojím provedení doma mám, a fakt si to nemyslím. Ač to já jako matka klidně jako „pomoc“ mohu prezentovat. Za mě je tady rozhodující to, jak to vnímá to dítko, které nic neudělalo, svoji pomoc v domácnosti řádně splnilo a ted má „pomáhat“ za druhého sourozence…
@azaleila
I když se snažím vést děti k péči o domácnost od mala a nemusím mít uklizeno tip ťop, tak teď se rozhodně spolu takhle snadno nedomluvíme. Přijde mi to jako teorie krásné, ale v praxi si to představit nedokážu.
ale to je právě ono, takové to „já to dělám místo něj“ je prostě špatně. protože každý po sobě občas nechá nepořádek a každému doma občas někdo pomůže.
navíc, tady je to podané moc černobíle, jedna škodí, druhá to odnáší, tahle je grázl, druhá je andílek… a ty, ty, ty… když něco nebude akorát, ukážeme si na tebe…
Zalže, tak musí následovat trest. Třeba zákaz mobilu, mytí nádobí celý týden v kuse apod. Evidentně to tvé kázání na ní totiž nefunguje.