Dcera se po školce občas ráda dívá na pohádky. Jak to máte vy?

279
13.1.26 17:16

Dcera a televize po školce

Maminky, řešíte/řešila jste některá to, že vám dítě přišlo ze školky a chtělo se dívat jenom na pohádky? Naše starší dcera je hodně akční, ráda je venku, ale i doma u televize. A když přijde ze školky,.tak někdy chce být venku nebo jdeme do herny ale taky chce koukat na telku. Já jí v tom nebráním, chvil si hraje pak se zase dívá… No a já ji řeknu ať jde zamnou si hrát nebo něco vyrábět a ona nechce 😁 mám z toho pak výčitky. Mám z toho mít výčitky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8448
13.1.26 17:21
@Belda01 píše: Více

Pokud to není každý den, tak ať se sem tam na pohádku koukne, tady bych extra velké výčitky neměla. Předpokládám, že jak je hezky tak trávíte den/odpoledne venku a ne u TV.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
616
13.1.26 17:23

Ve třech letech toleruju max. 1 hodinu u obrazovky. Většinou je to méně, nejčastěji zhruba 20-40 minut denně. Jedinou výjimkou dosud byly tyhle Vánoce, kdy jsme dovolili denně celou dlouhou pohádku, ale i tak třeba půl dopoledne, půl odpoledne, ať si nezvyká na dlouhé sezení u TV. Víc než hodinu běžně denně bych nedovolila, je prokázáno, že nadměrný čas u obrazovek poškozuje vývoj mozku, děti se nedokážou soustředit, mají poruchy pozornosti atd. Platí pro celý předškolní věk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
809
13.1.26 17:24

Tak, záleží, jak často, a jak dlouho se na dívá.. Nenechala bych dítě třeba x hodin koukat na tv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
696
13.1.26 17:32

U nás to znamenalo vždy nějaký díl něčeho, co má 20 minut. To pro něj znamenala „pohádka“ a na to koukal, jako zklidnění po školce. Na nic dlouhého ho koukat nenapadlo, takže jsem s tím neměla problém. Na další aktivity stále času dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
964
13.1.26 17:35

Syn má povolenou taky max. 1 hodinu denně, většinou až večer. Někdy přijde ze školky tak unavený, že už nemá zájem o jiné aktivity a chce se taky dívat na TV. Vždycky se ho snažím přemluvit na nějakou jinou klidnou činnost, knížku nebo malování, ale když to jinak nejde, domluvíme se, že pustím jednu pohádku a pak bude dělat zase něco jiného. On si u toho trochu odpočine a pak si zase hraje. Nenechávám ho sedět dlouho před obrazovkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
13.1.26 17:35

U nás to byl skoro rituál, po příchodu domu pustit krátkou pohádku - jedno období stále tu samou každý den, to by jednoho kleplo :D To bylo vždy tak na 20-25 minut, pak už jiná aktivita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.1.26 18:35

Si myslím, že toho má za celý den prostě dost a potřebuje se zastavit. Asi jako dospělí když si sednou k televizi s kávou po práci. Takový ten popracovní útlum. Já to tak mívala i jako školou povinná.
Ráno vstávat, snídat, chtěla se po mě nějaká aktivita, pozornost. Pak cesta domů busem. Zima, teplo, světlo, tma. Od zastávky domu do kopce. No, jako, taky jsem byla denně nějakou dobu vypnutá.
U nich to bude podobné.
Máme vlastně téměř stejný režim. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
37131
13.1.26 19:38

U nás se pres den televize vůbec nepouští, deti maji svoji v pokoji, ale nejak nemají potřebu ji po škole a školce vubec zapínat. Maji spoustu jiných aktivit. Zapínáme vecer za odměnu, kdyz jsou včas umyti a navečeření v posteli, tak si pustí jednu pohádku. My dospělí si taky pustíme nějaký seriál až když jdou děti do postele a mame klid si k tomu sednout a vnímat. Me treba to pouštění televize jako kulisy a odbíhání od toho přijde strasne rušivé, nikdo se pak nesoustředí pořádně na to, co dělá a zároveň ani nemá nic z toho filmu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72
13.1.26 19:48

Ne. Televizi nemame a pohadky maji vecer pred spanim. Kazda jednu misto vecernicku. Dlouhe pohadky vyjimecne. A u televize si dite neodpocine, resp. fyzicky mozna, ale mozek je zatizeny dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85320
13.1.26 19:49

U nas se deti u TV vzdy zklidnily a odpocinuly a pak si doma hraly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85320
13.1.26 19:50
@alioth píše: Více

U nas prestanou litat, napijou se u toho, rikam tomu zklidneni. Tak 20 minut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15475
13.1.26 20:01
@Belda01 píše: Více

A na to se fakt musíš ptát? :roll: Si to udělej po svém, jak tobě to vyhovuje.
Ty si ráda neodpočineš u tv/pc/tel? 8o
I kdyby se na pohádku koukala každý den, tak o nic nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15183
13.1.26 20:03

@Belda01 Asi si potřebuje po školce odpočinout, není to, zas tak divný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
736
13.1.26 20:22

Já jsem třeba celkem benevolentní a pohádku dětem klidně pustím, také měli období, kdy chtěli po školce chvíli koukat a přišlo mi to takové vlastně logické, prostě předěl. Ale mám asi trochu štěstí, že naše děti nějaké velké vysedávání u pohádek moc nebaví, takže vím, že když jim to pustím, tak nejdéle za půl hodiny už vymýšlejí jiné aktivity. Já si za tu půl hodinu taky orazím. Ale teď teda mají období, kdy to nedělávají, každá si po školce zaleze s nějakým plyšákem :nevim: Možná už přišly na to, že koukání na telku je vlastně nuda, mě to třeba vůbec nebaví a manžel si poušti akorát občas dokumenty o přírodě občas a na to je koukat klidně necháme. A nebo tím, že pro koukání na televizi není zas tak vzácné, tak po tom přestaly prahnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin