Dcera se po školce občas ráda dívá na pohádky. Jak to máte vy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1535
14.1.26 12:44
@Eva2610 píše: Více

Mas pravdu, o triletem, co muze koukat hodinu denne psal nekdo jiny, zkombinovala jsem dve veci najednou. Zakladatelka nepise kolik diteti je a asi v peti letech uz se ruzni tito interpreti diteti do povedomi dostanou.

Ale porad nevidim duvod, aby dite koukalo na televizi po skolce s jidlem v kline dyl nez pul hodiny, i treba v tech peti letech a uz vubec ne kazdy den. Hele, jestli je to nejaky zpusob zklidneni hlavy, nebo kompenzacni mechanizmus, bude se od toho blbe odvykat a tahne se to az do dospelosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28745
14.1.26 13:54

A to já se přiznám, že dcera má tablet k dispozici pořád a kouká na youtube. Na pohádky a televizi prakticky ne, nebaví ji ani krátká pohádka, za to vymýšlí super nápady a tablet mi pomáhá zvládnout její hlídání. Samozřejmě si nepředstavujte, že od rána do večer jen kouká na youtube, má ho primárně na komunikaci a věnuju se jí, když ona má náladu, ale k dispozici ho prostě má. Některé dny ho má za celý den klidně jen deset minut.

Dcera má ale těžší PAS (kombinaci více vad) a dost čerpá znalosti právě z videí na youtube. Běžnými kanály to moc nejde. Hlídání samozřejmě prakticky neexistuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
339
14.1.26 15:29
@starfish_at_night píše: Více

V pěti letech má běžně dítě oblíbené interprety, protože třeba chodí s rodiči ba nějaké akce, koncerty, písničky jim pouští ve školkách, dcera na tanečním kroužku tanci na písničky různých dětských zpevaku. Takže se logicky chce dívat třeba na videa k těm pisnickam. Dcera má rada třeba Chaloupku na vršku, čteme knížku, ale taky ji to pouštím. Je to pro ni přechodový rituál mezi školkou a domovem a jestli ji to vydrží do dispelosti mi nepřijde důležité. Ale rozumím, že to ma každý nastavené jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
14.1.26 17:27

Za mě úplně v pohodě, když chce koukat na pohádku, tak ať kouká na pohádku. Řešila bych jedině, pokud by to byl nějaký extrém a celé dny nechtěla dělat něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13842
14.1.26 17:32

Prosím tě, samozřejmě nejsem zastáncem toho, posadit dítě před televizi a vrátit se večer :D Ale jaképak odvykání. Já třeba seděla před televizí každý den po návratu ze školy, pokud to nebyl jeden den v týdnu, kdy byl kroužek. A pak jsme seděli ještě večer.

Teď u obrazovky sedím samozřejmě spíš u mobilu, televize je u nás zapnutá právě když se dívá chvíli dítě a jednou za týden si pustíme film, možná ani to ne.

Necítím se, že by mě nadbytek televize v dětství nějak negativně ovlivnil nebo že by se závislost na televizi se mnou táhla do dospělosti. Leda tak, že mě občas v mládí popadla chuť se podívat zase na nějaký ten seriál co jsem jako dítě žrala :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1535
15.1.26 12:11
@Lily-of-the-valley píše: Více

A zacala si uz ve skolce? Ono, skolak, ktery uz nemuze do druziny je neco jineho nez predskolak, pripadne mladsi dite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.1.26 12:24
@Lily-of-the-valley píše: Více

To si pamatuju, přišla je z gymplu a zapla Xenu, Herkula, McGyvera a koukala treba 2,5 hod :lol: a vlastně čemu to vadí že…navíc se to nedá srovnat s tím, jak my se věnujeme dneska dětem denně, že i hodina u televize po škole je vyvážená 2 hodinama aktivní činnosti.

• Citovat
  • Upravit
1271
15.1.26 12:34
@freeport píše: Více

Tyjo já to zase chápu, že to někdo řeší. Já i manžel jsme vyrůstali vykysnění před televizí a oba s tím máme dodnes problém. Když jsme někde, kde je zaplá, tak nám úplně ujíždí oči a pozornost, vypínají mozky. Jako děti jsme na tom měli regulérní závislost. Furt telka telka telka, do jiných aktivit se nám nechtělo pokud jsme nemuseli. Jenže dřív to nikdo neřešil, alespoň byl od dětí klid. Což mým rodičům nevyčítám, tehdy to tak bylo normální, ale pro své děti to chci jinak. Takže u našich holek tohle monitorovat budeme, ať si na to nenavyknou.
Osobně si myslím, že mám tak velký problém se závislostí na mobilu, protože si na tenhle druh instantní zábavy můj mozek zvykl jako dítěti. Televizi nemáme, takže tam to nejde, ale princip je vlastně stejný. Když se nudím, tak se hned potřebuju zabavit těmito stimuly. Teď se to horko těžko snažím odnaučit ať mě s ním v budoucnu holky vidí co nejmíň. Protože by bylo pokrytecké jim něco zakazovat, ale sama to mít furt někde u sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.1.26 12:51

Ja myslim ze to zalezi na konkretni aktivite ditete. Ja mam dite aktivni velmi, spi pomerne malo, 9 hodin denne ve 3 letech i s dennim spankem. Takze 15 hodin musi mit nejakou aktivitu. Neco hygiena atd., do skolky chodi, no a ve 3 si ho vyzvednu. Pak jdeme ven, nebo na krouzek, na nejakou detskou akci. Kdyz v 6-7 dolezeme domu, nechci po nem ani sobe dalsi hodnotnou rozvijejici cinnost, fakt ne. Podle casu klidne do tech 7- pul osme vykysneme u pohadek, ja naberu sily protoze jsem unavena vic nez on a asistovat u nejakeho dalsiho hrani, komentovat apod. by bylo cire utrpeni. Pak jdu chystat veceri, nekdy se ke me prida, nekdy kouka dal. Pokud zbyde cas po koupani nez jde spat, klidne jeste chvili koukame. Ne vzdycky, nekdy prohlizime knizky, lepime samolepky stavime duplo jak kdy. Ale nehrotim to. Prijde mi ze te aktivity ma tolik, ze rozhodne o nic neprichazi.

• Citovat
  • Upravit
13842
15.1.26 16:52

Zcela jistě, ze školky mě tahala o 5 let starší sestra a společně s ještě starším bráchou na tu televizi čuměli i v té době.
:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13842
15.1.26 16:55
@Anonymní píše: Více

Přesně tak. Asi jsi o fous starší, já si nejvíc pamatuju čarodějky, hvězdnou bránu a po večerech MASH :lol:

Jinak jak tu zaznělo, ze možná proto je někdo tak závislý na mobilech, tak to úplně ne. Televize nevim, jestli přináší tak extrémní rychlý dopamin, každopádně tady jde o to, že někteří jsou odolnější závislostem než jiní. :nevim: Kdo ma k závislostem sklony, tak může mnohem snadněji podléhat mobilu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin