Dcera pije energický nápoje

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22051
10.5.21 11:11
@Tomáš916 píše:
No a jak staré máš děti? Víš ono je někdy lepší ustoupit a najít nějaký kompromis. Nechci je dohnat k tomu, aby začaly lhát (to by mi vadilo mnohém víc, než celý energeťák) a zároveň nemám možnost zajistit aby si to nekoupily. Jsou v pubertě a rozhodně jim nejsme všude za zadkem, takže u nás je toto nejlepší řešení, které funguje, protože to při tomto přístupu nehrotí. Colu, bramburky apod, k tomu mají taky přístup, ale to je neláká. Na cole jsem v pubertě ujížděl pro změnu já a pamatuji si, že to naši taky neřešili a postupem času jsem jí pil méně a méně, dnes párkrát do roka. Je ale pravda, že u nás v rodině nikdy nebyl problém s váhou. Nebo alespoň ne ve smyslu nadváhy, spíše naopak. S tím já bojoval do 20 a možná proto jsem tolik pil tu kolu, protože jsem chtěl přibrat. Děti jsou to samé, hlavně v tomhle věku, kdy vytáhly jsou jak z koncentráku, takže v tomto směru mi to nevadí, vadí mi to složení, ale když to není po potřeb u denně, tak je to na nich, však oni si na to přijdou. Můj názor znají, ví, že je to srač. ka, ale halt puberta no.

Energetické nápoje zvyšují krevní tlak (s tím, že to zvýšení může být trvalé, nejen dočasné), mohou způsobit srdeční arytmii a další (opět trvalé) kardiovaskulární problémy, nadměrně zatěžují ledviny, negativně ovlivňují pozornost, kvalitu spánku atd. atd. (mohli bychom to tu vypočítávat na dvě stránky, cukr je v podstatě ten nejmenší problém).

Čili dovolit (deseti-jedenáctiletým) dětem tyto nápoje pít, to znamená vědomě jim působit zdravotní problémy - ani zdaleka to není srovnatelné s nezdravou výživou typu chipsy a odmávnout to slovy „oni jsou v pubertě a snad z toho vyrostou“, to je totálně mimo mísu, opravdu tento způsob uvažování nechápu. Až (resp. jestli) z toho jednou vyrostou, můžou mít už nenávratně poškozené zdraví.

Kdyby přišly za půl roku s cigaretkou a pár panáčky, taky jim to odmávneš, protože „nad tím nemám kontrolu“…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
10.5.21 11:49
@BohunkaP píše:
Energetické nápoje zvyšují krevní tlak (s tím, že to zvýšení může být trvalé, nejen dočasné), mohou způsobit srdeční arytmii a další (opět trvalé) kardiovaskulární problémy, nadměrně zatěžují ledviny, negativně ovlivňují pozornost, kvalitu spánku atd. atd. (mohli bychom to tu vypočítávat na dvě stránky, cukr je v podstatě ten nejmenší problém).

Čili dovolit (deseti-jedenáctiletým) dětem tyto nápoje pít, to znamená vědomě jim působit zdravotní problémy - ani zdaleka to není srovnatelné s nezdravou výživou typu chipsy a odmávnout to slovy „oni jsou v pubertě a snad z toho vyrostou“, to je totálně mimo mísu, opravdu tento způsob uvažování nechápu. Až (resp. jestli) z toho jednou vyrostou, můžou mít už nenávratně poškozené zdraví.

Kdyby přišly za půl roku s cigaretkou a pár panáčky, taky jim to odmávneš, protože „nad tím nemám kontrolu“…?

A nehrotíš to moc? Jezdím na dětské tábory a můžeš si být jistá že jakmile dostanou v dosahu nějaké samošky rozchod, osmdesát procent si koupí energeťák. A to samé vidím venku nebo v obchodech. Naopak mám takovou zkušenost, že děti těch rodičů co to takto hrotí mají o to víc chuť to hrotit. Znáš to o tom ovoci ne? Souhlasím s Tebou, že to není nic zdravého, to nikde nepíšu a ani netvrdím a radost z toho úplně nemám, ale jsou to děcka proboha. Já kolem 11 začal kouřit, taky jsem si na to musel přijít sám a za hodně let, nedávno jsem s tím seknul a fakt to nebylo nic lehkého, ale měl jsem důvody, hlavně děti, před nima jsem nikdy nekouřil, ale i tak mi vadilo, že peníze, co můžou jít do nich jdou na hnusnej smrad. To byl pro mě důvod, rodiče mi mohli vykecat díru do hlavy, stejně jsem si zapálil. Alkohol mě nikdy nelákal, ale možná taky proto, že jakmile nějaká oslava, naši nám dali cucnout. Později nám to ovocný pivo nebo něco sladkýho koupili, trochu jsme si dali, nikdy ne moc a od 18 kdy to přestalo být napínavý, protože to nebylo zakázaný a odpadl takový ten lákavý pocit strachu z policajtů a přišli jsme o to nejhezčí, když jsme se nemuseli schovávat a podobně, což bylo to co nás lákalo, tak nepiju vůbec. My alkohol doma nemáme, protože oba nepijeme, ale pokud jsme někde na nějaké oslavě a děti chtějí něco ochutnat, můžou. To samé cigarety, doufám, že kouřit nebudou, do detailu znají to jak jsem se cítil, když jsem přestal a snad jim to za to nebude stát. Nicméně loni přišly s tím, že by to chtěly vyzkoušet, tak jim tchýně dala, jednou si potáhly, kašlaly hodinu a zatím tvrdí, že už nikdy. Nikdy neříkej nikdy, ještě to může přijít a i když si strašně přeji, aby ne, hlavu jim neutrhnu. Znova jim všechny negativa k tomu řeknu, případně snížim kapesný, ale halo z toho dělat nebudu. Vsak my nebyli jiní :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
10.5.21 11:54
@AZ29 píše:
Co bych zkusila ja: Zjistit, proc to pije, normalne se ji zeptat. Citi se unavena? Chutna ji to? „Spolecenske“ duvody - pije to s kamarady? No a dle odpovedi bych navrhla alternativu. Vysvetlila vedlejsi ucinky nadmerneho uzivani a doporucila pit treba 2-3× za tyden s temi kamarady, v ostatni dny si dat treba zeleny caj, sklenku limonady, kafe…

Zalezi taky jakou maji ty deti duveru v rodice, jestli se o tom s nema budou vubec bavit. Co tady ctu, tak nestacim zirat a fakt se nekdy stydim, ze patrim k zenskymu pokoleni, takovyho promyslenyho vydirani. Nejvic me sokovalo:

Vylij to pred ni do drezu - nechala bych te, matko, koupit si vino a pak ho pred tebou vylila do drezu
Vyhrozuj, ze bude tlusta jako becka a tim padem hnusna, nepritazliva, atd - skvele pro budovani sebeucty (riziko vzniku nadvahy bych vyzdvihla taky, vzhled je ale u obezity asi tak to nejmin skodlivy)

Jeste tady padaly nejaky srance, boze, ja se nedivim, ze si nekteri ti pubertaci s rodicema vytiraji zadky, nekdy jim fakt dobre tak. :?

Já s Tebou naprosto souhlasím a navíc si myslím, že ty co to tak hrotí, tak to jenom neví, protože těm dětem při takovém přístupu nezbyde nic jiného, než lhát. Nebo mají ještě malé děti. Mě osobně by takový přístup dohnal k něčemu mnohem horšímu, bež je tento nápoj, úplně mě z některých komentářů mrazí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8288
10.5.21 11:55
@AZ29 píše:
Fakt byl ten jeden jediný výraz natolik šokující, že dovede odvést pozornost od významu?

Srance a vytirat zadky? Já takto nepíšu, takze ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
10.5.21 12:03

@Tomáš916, nevím, co myslíš tím, zda to „moc nehrotím“… všechno, co jsem napsala o negativech energeťáků, jsou prostá fakta, ne nadarmo patří v některých zemích mezi pro děti zakázané zboží. Srovnávat to s tím, že někdo si kupuje Colu, sladkosti a brambůrky, to je absolutně mimo.

Mávnout rukou nad tím, že si moje dítě vážně poškozuje zdraví a odbýt to slovy „jsou to děcka, proboha“, to je opravdu mimo moje chápání… právě proto, že jedenáctileté dítě je ještě děcko a průšvih, na který si zadělává, je pro něj představitelný asi jako život na Marsu. Kromě toho, náhoda je blbec a kdyby potomek měl nějakou dosud nediagnostikovanou srdeční vadu, může ho pár plechovek tohoto děsně-in-pitíčka i zabít.

Pokud toto bereš jako „zbytečné hrocení“, tak se opravdu jen těžko shodneme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
10.5.21 12:51

@BohunkaP No dobře a jak by jsi to teda řešila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
10.5.21 12:59

Mám známou, která v létě vypila na noční energák, aby ji to “povzbudilo”. Dopadlo to tak, že ji musela odvézt rychlá. Celá se třepala, říkala že umře. Od té doby energy drinky nepiju. Akorát jsou z toho problémy se srdcem a ničí to zuby. Ale je dost možné, že už je dcera závislá. Já bych postupně snižovala, dovol ji na den max 2, za týden jenom jeden. :nevim: A pak zakázat úplně. Nic jiného mě nenapadá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
10.5.21 13:23
@Tomáš916 píše:
No dobře a jak by jsi to teda řešila?

Nevím, jak přesně bych řešila situaci, kterou jsi popsal u svých dětí - s Tebou resp. ve Tvé rodině nežiju, těžko házet konkrétními řešeními bez znalosti osob, způsobu komunikace, rodinných pravidel apod.

V naší rodině, pokud bych zjistila, že nedodržují zákaz kupování energeťáků, bych asi postupovala v zásadě stejně, jako když nedodržují jiná pravidla - omezením výhod, zrušením kapesného… mmch, peníze na obědy pro jedenáctileté dítě považuji obecně za nesmysl, tam je naprosto jasné, že nebudou utraceny za pořádné jídlo - pokud není možnost obědů ve škole, dostávaly by v ten den studený oběd s sebou a doma teplou večeři, ne vyšší přísun peněz… Nevím opravdu takto „z fleku“, tohle jsou situace, ve kterých se musí postupovat promyšleně a „na míru“ dítěti resp. celé rodinné situaci :nevim:

Nepřistoupila bych určitě nikdy na to, že je budu dětem sama kupovat - takovouhle „rodičovskou legalizací“ problém v podstatě banalizuju a dávám dítěti najevo, že i když mám kolem toho spoustu řečí, ve finále to až tak dramatické není.

Podstatné je, že bych nikdy nerezignovala a sama před sebou si to neomluvila ve smyslu „ono to nejde, jsou to děcka, nemám možnost kontroly a vlastně to zas až takový problém není, z toho snad vyrostou“ - to považuji za alibismus… resp. za strkání hlavy do písku před něčím, co se mi nechce (nebo neumím) řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
707
10.5.21 13:59
@belladonna píše:
Srance a vytirat zadky? Já takto nepíšu, takze ano.

Tak díky, žes mi to oznámila. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
707
10.5.21 14:07
@Tomáš916 píše:
Já s Tebou naprosto souhlasím a navíc si myslím, že ty co to tak hrotí, tak to jenom neví, protože těm dětem při takovém přístupu nezbyde nic jiného, než lhát. Nebo mají ještě malé děti. Mě osobně by takový přístup dohnal k něčemu mnohem horšímu, bež je tento nápoj, úplně mě z některých komentářů mrazí.

Já jsem třeba jako dítě celkem slyšela na racionální argumenty - mamka mi takhle díky svému taktu napomohla zůstat naživu. :lol: Ale stejně jsem si vyzkoušela na vlastní pěst ožrat/zhulit se do němoty, a takový věci, ale nikdy jsem se nechovala vysloveně destruktivně, nepozorně a nebezpečně. Takže proto i tady říkám, že bych to s tou holkou normálně probrala.

Ale fakt je to asi dost o té důvěře. Přesně, mě už tady mrazí delší dobu, co čtu názorový mainstream na výchovu dětí - příšerný pokrytectví a citový vydírání, je to na poblití. Nejlepší je „odebírání výhod“, též řečeno „udělám mu naschvál (pardon trest), jaký mě v první vteřině napadne“. Asi jako kdyby manžela spálila jídlo, ale místo vaření nového/namazání chleba, prostě co by situaci vyřešilo - tak by třeba musela hladovýmu manželovi leštit boty. :lol:

Nic, jdu založit vlákno o výchově, tohle mi nedá spát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
707
10.5.21 14:18

@BohunkaP No ono si musíš předem rozmyslet, jestli budeš mít spoustu řečí, nebo to budeš banalizovat. To se musí odhadnout a zachovat pak konzistenci. :lol: Občas banalizací docílíš ztráty pozornosti těch dětí - přestane je to zajímat. Ale zase - sto dětí, sto povah, sto situací…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
10.5.21 14:20
@AZ29 píše:
Co bych zkusila ja: Zjistit, proc to pije, normalne se ji zeptat. Citi se unavena? Chutna ji to? „Spolecenske“ duvody - pije to s kamarady? No a dle odpovedi bych navrhla alternativu. Vysvetlila vedlejsi ucinky nadmerneho uzivani a doporucila pit treba 2-3× za tyden s temi kamarady, v ostatni dny si dat treba zeleny caj, sklenku limonady, kafe…

Zalezi taky jakou maji ty deti duveru v rodice, jestli se o tom s nema budou vubec bavit. Co tady ctu, tak nestacim zirat a fakt se nekdy stydim, ze patrim k zenskymu pokoleni, takovyho promyslenyho vydirani. Nejvic me sokovalo:

Vylij to pred ni do drezu - nechala bych te, matko, koupit si vino a pak ho pred tebou vylila do drezu
Vyhrozuj, ze bude tlusta jako becka a tim padem hnusna, nepritazliva, atd - skvele pro budovani sebeucty (riziko vzniku nadvahy bych vyzdvihla taky, vzhled je ale u obezity asi tak to nejmin skodlivy)

Jeste tady padaly nejaky srance, boze, ja se nedivim, ze si nekteri ti pubertaci s rodicema vytiraji zadky, nekdy jim fakt dobre tak. :?

Jako jo, svym způsobem máte pravdu, taky si myslím, že zákazem od mámy to vyřešit asi nepůjde. Na druhou stranu, 2-3 energeťáky denně je fakt hodně, neřeknu, když si někdo dá příležitostně jeden, třeba venku, ale chodit si pro to do večerky a pít to jak šťávu, to mi přijde moc. Já to teda nikdy nepil, páč mi to nechutná a cítím z toho chemii a taky proto, že vím, co to dokáže. Není to fakt sranda. Na vlastní oči jsem zažil holku, taky jí bylo 14, jak si dala na discotéce pár energy drinků a odvezla jí rychlá. Byl to docela poprask, páč správně v tomhle věku jsme neměli na discotéce co dělat a dostal nás tam jeden vyhazovač tajně. Všichni mysleli, že ta holka se ožrala, ale ne, ona měla pouze tohle a jako měla fakt dost. Klepala se, brečela, že umře, uplně mimo byla. To fakt není nějaká nezávadná limča, co obsahuje hodně cukru. A tolik denně, to je fakt síla. Navíc je divný, že takto pravidelně za to utrácí kapesný. Já mám zas závislost na Nutelle, fakt mi udělá radost a byl jsem schopný, když doma byla, sníst půlku lžičkou na posezení, ale nikdy bych za to neutratil kapesný, to jsem si šetřil na hry nebo třeba na kolečka na skate, sice je to dobrota, ale tohle bylo silnější. Naši mají podobný přístup jak už tady někdo psal, no co děti, ono je to přejde a taky by nám to tolerovali. Sice by s tím nesouhlasili, ale určitě by nám to nezakazovali. Ono by to ani nemělo cenu možná, ale já tu nutellu přestal jíst v takovým množství na základě přednášky ve škole. Podali to možná až moc přehnaně, na mě to zabralo až tak, že jsem se pár dní fakt bál, že se mi něco stane, když jsem to dřív jedl. Říkali, že to obsahuje palmový olej a jak je to nezdravý a mě to fakt vyděsilo. Postupem času s pomocí rodičů, kdy mě uklidňovali, jsem to začal brát tak normálně, jakože občas jo, třeba na rohlík, do jogurtu, pár lžiček někdy, ale ne v takovém množství a zároveň jsem to už zas nebral jak jed, protože takto nám to bylo podáno ve škole. Tohle zabralo na mě, na každého zabírá něco jiného. Pak na mě ještě zabíral trenér, jak píšu já tohle nikdy nepil, nechutná mi to, ale kámoši někteří ano a trenér si poradil. Ono ne všechno musí vyřešit rodiče, to v tomto věku často nemá efekt, myslím po zlém. To trenér nebo učitel, to je jiná bramboračka, s nima se většinou nikdo dohadovat nebude, když je tam ta přirozená autorita a respekt a není to nějaký macho, co si honí ego na dětech. Takže by chtělo popřemýšlet jestli na ní někdo takto platí a taky jí třeba motivovat, jestli by si nechtěla šetřit na něco lepšího.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
707
10.5.21 14:27

@Matt 02 Máš to děsně dlouhý a já mám děsné práce, ale pak to přečtu a odepíšu. :lol: Dočetla jsem k té holce z diskotéky. Tak ještě přisolím - mně se tohle stalo na letní brigádě. Vedro, plno práce, brzké vstávání - únava - 2 Big Shocky během dopoledne. Ten druhý jsem nedopila, asi půl hodiny jsem seděla a odfrkovala, bušilo mi srdce jako zvon a políval mě studenej pot.

Ne, já vím, co to může udělat, že to není limča - dneska si dám výjimečně a to max 1 za ten den. Čistě za mě - když ta slečna to chce, tak ať si sem tam dá, ale ať to proboha omezí, to je jasný.

A teď bych jí dala přečíst tuhle diskuzi, hlavně zkušenosti lidí, co jim to neudělalo úplně dvakrát. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aquarius79
10.5.21 14:42

Nařeďte jí to alespoň vodkou, ať to nemá tak silné. Je ve věku mistrů světa, takže pokud jí to chutná, tak s tím nic moc nezmůžete. Mně to naštěstí nechutnalo, já šel raději na pivo. :pankac:

• Citovat
  • Upravit
42240
10.5.21 15:03
@Matt 02 píše:
Jako jo, svym způsobem máte pravdu, taky si myslím, že zákazem od mámy to vyřešit asi nepůjde. Na druhou stranu, 2-3 energeťáky denně je fakt hodně, neřeknu, když si někdo dá příležitostně jeden, třeba venku, ale chodit si pro to do večerky a pít to jak šťávu, to mi přijde moc. Já to teda nikdy nepil, páč mi to nechutná a cítím z toho chemii a taky proto, že vím, co to dokáže. Není to fakt sranda. Na vlastní oči jsem zažil holku, taky jí bylo 14, jak si dala na discotéce pár energy drinků a odvezla jí rychlá. Byl to docela poprask, páč správně v tomhle věku jsme neměli na discotéce co dělat a dostal nás tam jeden vyhazovač tajně. Všichni mysleli, že ta holka se ožrala, ale ne, ona měla pouze tohle a jako měla fakt dost. Klepala se, brečela, že umře, uplně mimo byla. To fakt není nějaká nezávadná limča, co obsahuje hodně cukru. A tolik denně, to je fakt síla. Navíc je divný, že takto pravidelně za to utrácí kapesný. Já mám zas závislost na Nutelle, fakt mi udělá radost a byl jsem schopný, když doma byla, sníst půlku lžičkou na posezení, ale nikdy bych za to neutratil kapesný, to jsem si šetřil na hry nebo třeba na kolečka na skate, sice je to dobrota, ale tohle bylo silnější. Naši mají podobný přístup jak už tady někdo psal, no co děti, ono je to přejde a taky by nám to tolerovali. Sice by s tím nesouhlasili, ale určitě by nám to nezakazovali. Ono by to ani nemělo cenu možná, ale já tu nutellu přestal jíst v takovým množství na základě přednášky ve škole. Podali to možná až moc přehnaně, na mě to zabralo až tak, že jsem se pár dní fakt bál, že se mi něco stane, když jsem to dřív jedl. Říkali, že to obsahuje palmový olej a jak je to nezdravý a mě to fakt vyděsilo. Postupem času s pomocí rodičů, kdy mě uklidňovali, jsem to začal brát tak normálně, jakože občas jo, třeba na rohlík, do jogurtu, pár lžiček někdy, ale ne v takovém množství a zároveň jsem to už zas nebral jak jed, protože takto nám to bylo podáno ve škole. Tohle zabralo na mě, na každého zabírá něco jiného. Pak na mě ještě zabíral trenér, jak píšu já tohle nikdy nepil, nechutná mi to, ale kámoši někteří ano a trenér si poradil. Ono ne všechno musí vyřešit rodiče, to v tomto věku často nemá efekt, myslím po zlém. To trenér nebo učitel, to je jiná bramboračka, s nima se většinou nikdo dohadovat nebude, když je tam ta přirozená autorita a respekt a není to nějaký macho, co si honí ego na dětech. Takže by chtělo popřemýšlet jestli na ní někdo takto platí a taky jí třeba motivovat, jestli by si nechtěla šetřit na něco lepšího.

Palmový olej je zdravější než mnoho jiných běžně používaných tuků. Je to ale opravdu obrovský ekologický průšvih.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí