Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Ahoj,
ani ty ani paní učitelky nemohou dělat takové závěry. Domluv se s pediatrem ať ti dá žádanku k dětskému psychologovi. Tohle ještě porad nemusí znamenat autismus.
@Eja 91 píše: Více
Prosim nespojujte PAS s očkováním. Tohle už je několikrát odborně vyvraceno. Strašíte ostatní rodiče.
Máte už papír s diagnózou, chodíte k psychologovi? Učitelky ve školce nejsou diagnostici, může mít dysfazii, nebo prostě silné introvertni. A navíc každý autista je jiný, někteří jsou divní jen sociálně a mentálně ok, s některými se nedomluvis. Teď se hlavně uklidni, potěš s pediatrou žádanky na další vyšetření, zkus kontaktovat ranou péči, nech se nasměrovat na diagnostiku, bývají tam dlouhé cekacky. Až budeš vědět, co dítěti je, tak budeš vědět, jak s ním pracovat. Pokynům rozumí, s vámi je v pohodě?
Ještě dočítáme, že přestala mluvit už dřív, co na to pediatr, kam vás poslal kromě fonio?
@TeeeT píše: Více
Tak ale ona nepíše že to způsobilo očkování ale že projevy začaly po očkování, což možné je…předpokladem je přece ta predispozice (pravděpodobně) a může to rozjet cokoli…nemoc, očkování, narkóza, stres, velká změna… podobne jako třeba u roztroušené sklerózy…ale musí tam být ta predispozice…
@Vladusxx píše přímo, že PAS může rozjet očkování.
Pokud má dítě PAS projeví se bez ohledu na očkování, stres atp. Neni to tak jak píšete.
Dítě se s poruchou autistického spektra (PAS) narodí; jde tedy o neurovývojovou poruchu, která se projevuje během raného vývoje mozku. PAS není stav, který by se „získal“ nebo vyvinul v pozdějším životě.
Nicméně příznaky nemusí být vždy patrné ihned po narození, a často se objeví až v průběhu prvních let života, kdy se dítě vyvíjí a začíná interagovat s okolím.
Poruchy autistického spektra (PAS), včetně autismu, vznikají v důsledku složité kombinace genetických a environmentálních faktorů, které ovlivňují vývoj mozku. Konkrétní příčina není u všech případů známa, ale většina výzkumů se shoduje na tom, že PAS má silnou genetickou složku.
Píše, že se jim po očkování rozjely projevy PAS. Což je za mě legitimní vyjádření.
Jinak souhlasím s tou genetikou.
Právě to, že se příznaky nemusí být vždy patrné ihned po narození, a často se objeví až v průběhu prvních let života, kdy se dítě vyvíjí a začíná interagovat s okolím, vede k podobným konspiračním teoriím, že za to může očkování, narkoza, šok atp.
Nemůže..
Akorat se pak někteří rodiče bojí dítě očkovat, podstoupit nějaký zákrok atp.
@Janča6 myslim ze kdyz si to přečte někdo s miminkem, může to vyznít tak, ze PAS způsobilo očkování nebo narkoza a způsobit to jisté obavy.
Proto radši uvádím na pravou míru. Výše zmíněné dítě by projevy mělo i kdyby nepodstoupilo narkozu.
Ano, s tím souhlasím. Prostě by spouštěčem projevů bylo třeba horečnaté onemocnění nebo něco jiného a někdy jindy.
@Anonymní píše: Více
Učitelky nesmí dělat takové závěry. A už vůbec ne z toho, že se dítě „nezapojuje“. Ano, to, že náhle přestala mluvit (a ta hra a kontakt s ostatními) je bohužel hodně varovný znak. Ale stále není možné jen tak diagnostikovat autismus. Navíc k tomuhle skoku podle mě došlo nezvykle pozdě, většinou autistické děti přestávají mluvit dříve. Objednej se prosím co nejdřív na neuro a pak k dětskému klinickému psychologovi, který provede vyšetření, jen ten může stanovit diagnózu autismu. Bohužel čekací lhůty jsou nyní zhruba jeden rok. Opravdu neotálejte s termínem. Nevím, zda Vás i bez diagnózy vezme raná péče, zkuste po neuro kontaktovat - ti už by Vás případně nasměrovali dál, nejspíš třeba dětský logoped, který na té komunikaci bude pracovat.
Co se týče autismus. Já mám ráda tuhle knihu - https://obchod.portal.cz/…keho-spektra Ještě se dá sehnat třeba po bazarech. V knihovně. Srozumitelně vysvětluje, co autismus je, a jsou tam různá cvičení, která se dají s dítětem dělat. I když by se autismus nepotvrdil, možná to pro Vás bude velká pomoc. Hlavně platí, že čím dřív se s péčí začne, tím lépe. Nácvik komunikace pomocí obrázkových karet atd.
@TeeeT PAS není snad nikdy, možná až na výjimky, patrný od narození. Zpětně rodiče vnímají odlišnosti, jenže ona spousta dětí má různé autisticke prvky v chování a PAS nemají, je to běžné, prostě vývoj. Stejně tak jsou lidé, kteří mají mírné projevy, celi život jsou považováni za ty divné, introvert, asocialni…až třeba v dospělosti, se svými dětmi, zjisti, ze mají nejspis PAS. Jsou ale i deti, u kterých je to už kolem dvou let víceméně jasné, to jsou ty horší případy, třeba i s MR… a většina autistu je někde mezi těmi extrémy. Je logicky, že si každý rodič najde nějakou událost, která předchází době, kdy u dítěte ty znaky začnou pozorovat. Jelikož příčiny jsou neznáme, tak se každý chytá něčeho, ať má aspoň pocit, že ví. Není to z očkování, není to ze stresu, nikdo neví, z čeho to je. Ale rodič chce vědět. A tak si ten důvod najde. U nás je jasným důvodem genetika. Ale moc takových neznám, většinou je nemocné jedno dítě a široko daleko v rodině nikdo. Až jednou někdo objasní příčinu autismu, dostane nobelovku.
Ahoj zakladatelko, vy máte PAS už potvrzené? Dcera se do roka a půl vyvíjela normálně, zásoba cca 20-30 slov, ale v roce a půl je postupně přestala používat, odmítla opakovat.. nejdřív jsem si říkala, že to je jen období, zuby, rozvoj v jiných oblastech, ale po pár měsících mi to nedalo a začala jsem to řešit. Zatím za sebou máme jen ORL s nálezem, zbytek (psycholog, neurologie a další) nás čekají teď během měsíce, ale doufám, že už se nic dalšího nenajde. Hlavně co se začal kompenzovat sluch, tak mi přijde, že se začala zase rozvíjet v komunikačních dovednostech, ačkoliv zatím spíš nonverbálně, ale i to je pokrok. V lednu máme domluvenou logopedku, že na ni mrkne. Přiznám se ale, že u dcery se autismu moc nebojím, nemá problém v socialní oblasti ani v oblasti imaginace. Snad to tedy bylo všechno jen tím sluchem ![]()
@Midaku píše: Více
My máme v rodině případ, kdy z jedné větve jsou všichni jedinci ženského pohlaví zdraví a všichni jedinci mužského pohlaví mentálně postižení. U starších se možná žádná diagnóza nedělala. U nejmladšího je potvrzen autismus. Byl zřejmý od zhruba roku a půl, ale pediatrička to nechtěla řešit. Rodiče si vydupali doporučení k odborníkům někdy po druhých narozeninách chlapečka. Chlapeček nemluví, nereaguje na jméno, má rád stereotyp, na jehož narušení reaguje agresivně. Rodiče žádnou regresi ve vývoji nepozorovali. Rozhodně si nemyslí, že by to způsobilo něco konkrétního, jako je očkování, nemoc atd.
Ještě dodatek pro zakladatelku a případné další maminky, s objednacími lhůtami k dalším odborníkům (neurolog, psycholog a další) to není tak zlé, nás všude vzali do 6 týdnů. Doporučení kam zavolat nám dala rovnou naše pediatrička. Je pravda, že jsme v krajském městě, tudíž je tu víc možností, ale i kdybych měla jet třeba do Prahy, tak bych jela. Ale všude mi řekli, že na takhle malé děti (kolem dvou let) si udělají čas brzy, že každý měsíc hraje roli. Jediné, kde nám naopak řekli, že je moc brzy, byla logopedie, kde nám doporučili s vyšetřením počkat alespoň do dvou a půl let.